Şirketlerin öncelikli hedefi online satışı artırmak

AMPD Benchmark Araştırması'na göre Online pazarlama ve yeni online hizmetler ise ikincil öncelikler olarak ortaya çıkıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Benchmark Araştırması'na göre, şirketlerin mevcut stratejik öncelikleri içinde "online satış artırma" en çok belirtilen öncelik oldu.

AMPD, organize perakende sektöründe bir benchmark yaratmak ve sektör oyuncularının kendilerini geliştirmelerine katkı sağlamak amacıyla hazırladığı Organize Perakende Sektörü Benchmark Araştırması'nın sonuçlarını açıkladı.

AMPD'ye üye 24 firma ile ilki bu sene yapılan araştırma sonuçlarına göre, organize perakende sektöründe faaliyet gösteren şirketlerde insan kaynaklarının temel süreçleri açısından şirket yetkililerinin şirketlerini çoğunlukla başarılı olarak değerlendirdiği görülüyor.

İK stratejileri açısından mevcut stratejik öncelikler arasında "maliyet azaltma" ilk öncelik olarak belirtilirken planlanan stratejik önceliklerde en fazla "liderlik gereklilikleri, gelişimi ve başarı planı" ve "yetenek yönetimi" öne çıkıyor.

Araştırma sonuçlarına göre sektörde çalışanların yüzde 80'ini tam zamanlı çalışanlar oluştururken, tam zamanlı çalışanlara en çok sağlanan imkanların başında, sağlık sigortası ve çalışan indirimi geliyor. Sektörde yeni istihdam yaratmanın maliyeti ise 500-2000 dolar arasında değişiyor.

Ankete katılan firmalarda ortalama 11-15 bilgi teknolojisi çalışanı bulunurken, firmalar, bilgi teknolojilerine ait olan eleman sayılarını ya mevcut sayıda tutmayı ya da artırmayı planlıyor.

Araştırmada şirketlerin mevcut stratejik öncelikleri içinde en çok belirtilen önceliklerin, online satış artırma ve internet sitesi üzerindeki çeşitlerin genişletilmesi/değiştirilmesi olduğu gözleniyor. Online pazarlama ve yeni online hizmetler ise ikincil öncelikler olarak ortaya çıkıyor.

Planlanan stratejik uygulamalar arasında ise en çok internet sitesi üzerindeki çeşitlerin genişletilmesi/değiştirilmesi ve bilgi teknolojileri çevresini güncelleme olarak öne çıkarken ikinci aşamada ise online pazarlama, yeni online hizmetler ve CRM (Müşteri ilişkileri yönetimi) dikkati çekiyor.

"Sektörün detaylı resminin çekilmesi yolunda atılmış ilk adım"

AMPD Başkanı Mehmet Nane, araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, Organize Perakende Sektörü Benchmark'ın Türk perakende sektörünün detaylı resminin çekilmesi yolunda atılmış bir ilk adım olduğunu, her yıl düzenli olarak tekrarlanacak bu çalışmanın, aynı zamanda sektör trendlerinin de bilimsel biçimde belirlenmesine yardımcı olacağını, bu araştırmaya katılım arttıkça ileriki dönemlerde sektörün bilgi ve veri ihtiyacının bilimsel düzeyde karşılanabileceğini belirtti.

Araştırmanın ikinci temel amacının, şirketler bazında üyelerin, kuruluşlarını bilimsel bazda ölçebilmeleri, değerlendirebilmeleri ve karşılaştırabilmelerine olanak tanınması olduğuna işaret eden Nane bu araştırma sayesinde, tıpkı Perakende Endeksi'nde olduğu gibi, sektörün firma bazında, hayati öneme sahip operasyonel başlıklar için sağlam bir zeminde kendilerini büyüteç altına alabileceğini, tümüyle AMPD'nin bütçesinden ayrılan kaynakla yapılan bu çalışmanın, önümüzdeki yıllarda gelişerek amaçlarını bütünüyle gerçekleştirebileceğini kaydetti.

Mehmet Nane, şunları ifade etti:

"Bu çalışmanın öneminin, önümüzdeki üç yıl içinde artacak rekabet nedeniyle iyice fark edileceğine inanıyoruz. Şirketlerimizi gözlem altına alan yabancı değerlendirme kuruluşları, bankalar ve uluslararası yatırım kuruluşlarının, bizlerin performansını değerlendirirken hep tarafsız, bilimsel araştırmalara itibar ettiğini biliyoruz. Yine önümüzdeki 3 yıl içinde bu kuruluşların Türkiye'ye duydukları ilginin daha da artmış olmasını bekliyoruz. Bu yüzden önümüzdeki dönemde çok daha fazla şirketin Benchmark Araştırmasında yer alacağını ve böylece büyük resmi daha da netleştireceğimizi düşünüyorum."

Bu konularda ilginizi çekebilir