Şirketlerin yüzde 62'si işe alımı durdurdu

PERYÖN'e göre, şirketlerin % 44'ü iş verimini artırmak için yapılanıyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye Personel Yönetimi Derneği (PERYÖN), şirketlerin yüzde 62'sinin işe alımları durdurduğunun belirlendiğini bildirdi.

PERYÖN'den yapılan açıklamada, işverenlerin 2009 yılında yaşanan ekonomik krizde insan kaynakları yönetiminde nasıl önlemler aldığının araştırıldığı belirtilerek, TNS Türkiye tarafından online olarak gerçekleştirilen "İnsan Kaynakları Yönetiminde Ekonomik Kriz Önlemleri Araştırması" sonuçlarına yer verildi.

Yaşanan ekonomik kriz 2001 yılı ile karşılaştırıldığında, 2009 yılındaki krizde işten çıkarmaların daha az olduğunun ve daha az önlem alındığının görüldüğü kaydedildi.

PERYÖN tarafından kurulan Bilgi Yönetimi Platformu, tüm dünyayı etkisi altına alan 2009 mali ve ekonomik krizinde, insan kaynakları yönetiminde nasıl önlemler alındığını incelemek için insan kaynakları yöneticileri üzerinde araştırma yaptığı belirtilen açıklamada, online gerçekleştirilen araştırma verilerinde araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 62'sinin personel alımlarını durdurduğu sonucuna ulaşıldığı vurgulandı.

Alınan diğer önlemler

İnsan kaynakları yönetiminde alınan diğer önlemler olarak, araştırmaya katılan şirketlerin yüzde 47'si kişisel gelişim eğitimlerini durdurdu, yüzde 46'sı çalışanlarını şirketin finansal durumu ile ilgili daha sık ve daha etkin bilgilendirmeye başladı ve yüzde 44'ü ise iş verimini artırmaya yönelik yeniden yapılanma ile ilgili çalışmalar başlattı.

PERYÖN Yönetim Kurulu Başkanı Yiğit Oğuz Duman araştırmaya ilişkin yaptığı değerlendirmede, 2001 yılında personel alımının yüzde 90 oranında durduğunun görüldüğünü, tam zamanlı personelin işten çıkartılmasının da yüzde 60 oranında olduğunu hatırlattı.

Yiğit Oğuz Duman, şunları kaydetti:

"Bunların yanında şirket içi etkinlikler de yüzde 58 oranında sınırlanmıştı. 2009 yılı sonuçlarına baktığımızda, insan kaynakları yönetiminde elbette krizin etkilerini ciddi olarak görüyoruz ancak, 2001 yılı ile karşılaştırıldığında personel alımının yüzde 22 daha az etkilendiği anlaşılıyor. Bu sonuç, şirketlerin daha önce yaşadıkları kriz deneyimleri nedeniyle bilinçlerinin arttığını ve istihdam politikalarında ciddi değişiklikler yaratmadığını gösteriyor. Tabii en önemli etkenlerden biri de 2009 yılı ekonomik krizinde ülkemizdeki finans sektörünün az etkilenmiş olmasıdır. Ancak, sonuçlarda her ne kadar işverenlerin insan kaynakları yönetiminde çok fazla değişikliğe gitmediği görülse de Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olması ve sürekli büyüyen iş talepleri istihdam sorununu artırıyor."