Siyasi partilerin ekonomide kırmızı çizgisi daha az

Cumhurbaşkanının hükümeti kurma görevini AK Parti liderine vermesiyle koalisyon görüşmeleri başlayacak. Makroekonomik hedeflerde koalisyon kurmaya yakın AK Parti, CHP ve MHP arasında büyük fark görülmüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

HÜSEYİN GÖKÇE / ANKARA

Koalisyon kurmaya yakın partiler; AK Parti, CHP ve MHP, seçim beyannamelerinde taahhüt ettikleri ekonomi politikalarını koalisyon protokolüne yansıtırsa, Türkiye’yi sosyal yönü de ağır basan üretim, istihdam ve ihracat ağırlıklı bir ekonomik model bekleyecek. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni hükümeti kurma görevini AK Parti lideri ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’na vermesiyle birlikte koalisyon görüşmeleri başlayacak. Muhalefet partileri ağırlıklı olarak, tarım kesimi, emekli ve çalışanlara yönelik taahhütlerde bulunurken, AK Parti mevcut ekonomi politikalarının devam edeceğini vurguladı. AK Parti, CHP ve MHP enflasyon hedeflemesinin temel para politikası aracı olarak kullanılacağını taahhüt ederken, her üç parti de Merkez Bankası’nın bağımsızlığına özel vurgu yaptılar. 

Her üç parti, ekonominin temel unsuru olarak nitelendirdiği KOBİ’lerin özellikle finansmana erişiminde kolaylık sağlanacağına yönelik ibarelere yer verdikleri seçim beyannamelerinde, finansman maliyetlerinin azaltılması yönünde politika izleyeceklerini kaydettiler. Siyasi partilerin ortak para politikasının temel hedefinde finansal istikrarın sağlanması yer alıyor. Makroekonomik hedeflerde de siyasi partiler arasında büyük farklılık gözlenmiyor. Koalisyon görüşmelerinde temel ayrım noktasını ise CHP ve MHP’nin seçim öncesi emeklilere, asgari ücretlilere ve çiftçilere yönelik verdikleri taahhütler oluşturacak. 

ORTAK NOKTALAR 

Enflasyon ve para politikası 

AK Parti, CHP ve MHP enflasyon hedeflemesinin temel para politikası aracı olarak kullanılacağını taahhüt ederken, her üç parti de Merkez Bankası’nın bağımsızlığına özel vurgu yaptılar. Her üç parti ekonominin temel unsuru olarak nitelendirdiği KOBİ’lerin özellikle finansmana erişiminde kolaylık sağlanacağına yönelik ibarelere yer verdikleri beyannamelerinde, finansman maliyetlerinin azaltılması yönünde politika izleyeceklerini kaydettiler. 

Siyasi partilerin genel teşvik politikasına bakış açıları da hemen hemen aynı yönde. Partiler, katma değeri yüksek ürünlerin teşviki yönünde birleşiyorlar. AK Parti, ithalata bağımlılığı azaltacak büyük ölçekli stratejik yatırımların teşvik edileceğini, CHP katma değeri yüksek ürünlerin teşvik edileceğini, MHP ise geleneksel ihraç ürünlerinin yerini alacak, işlenmiş ürünleri teşvik edecek bir politika izleneceğini öngörüyor. 

İstihdamı artırıcı ekonomik politikalar izlenecek 

Genel olarak istihdamı artırıcı ekonomi politikaları izleyeceklerini aktaran partiler, İşsizlik Sigortası Fonu’nun daha etkin kullanılacağı ve bundan yararlanmanın esnekleştirileceğine ilişkin benzer ifadeler kullandılar. Araştırma faaliyetlerinin firma ve üniversitelerde destekleneceğine yönelik beyannamelerinde özel bölüm ayıran üç siyasi parti de Ar-Ge harcamalarının milli gelir içindeki payının yüzde 3’ün üzerine çıkarılacağına yönelik ifadelere yer verdiler. 

Koalisyon kurmaya yakın üç parti de turizm gelirlerinin artırılması, turizmin çeşitlendirilmesi, sağlık turizmine önem verilmesi ve turizmin yılın 12 ayına yayılması gibi konularda benzer öneriler sıraladılar. 

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı konusunda hemfikir olan siyasi partiler, yerli ve yenilenebilir enerji kaynaklarından üretimin artırılması, bölge ülkeleriyle enerji alanında işbirliğinin artırılması gibi konularda da görüş birliğine vardılar.

Ekonomik kırmızı çizgiler:

Asgari ücret ve mazot

7 Haziran seçimleri öncesinde kampanyaların kızıştığı dönemde siyasi söylemlerden çok ekonomik taahhütler gündeme damga vurdu. Beyannamesini ilk açıklayan CHP’nin emeklilere iki ikramiye, mazotun 1.5 liraya indirilmesi ve asgari ücretin bin 500 liraya yükseltilmesine yönelik taahhütleri, Başta Başbakan Davutoğlu olmak üzere AK Parti kurmaylarının sert eleştirilerine maruz kaldı. MHP’nin de bin 400 liralık asgari ücret, emeklilere iki asgari ücret tutarında ikramiye ve 1.75 liralık mazot taahhütleri de iktidar partisinin tepkisine sebep olmuştu.

CHP: 
• Emekliye Ramazan ve Kurban'da birer maaş ikramiye verilecek. 
• Kredi kartı ve tüketici kredisi borç faizinin yüzde 80’i silinecek. 
• Çiftçiye mazot 1.5 lira olacak. 
• Asgari ücret net 1.500 lira olacak. 
• Geliri 720 liranın altında aile olmayacak 

MHP: 
• Asgari ücret net bin 400 lira olacak 
• KOBİ’ler KOSGEB kaynaklarından faizsiz yararlanacak 
• Mazot 1.75 lira olacak 
• Emeklilere yılda 2 kez asgari ücret kadar ikramiye verilecek

Bu konularda ilginizi çekebilir