Siyasiler 'paralel yapı' dinlemelerini eleştirdi

Telefon dinlemelerini eleştiren TBMM Başkanvekili Yakut, AK Partili vekil Uslu ve Sağlık eski Bakanı Akdağ dinlemeleri 'kişilik haklarına saldırı' olarak değerlendirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında düzenlenen kahvaltılı toplantıya katılmak üzere, AK Parti Genel Merkezi'ne gelen milletvekilleri, gazetecilerin, "paralel yapı"nın telefon dinlemeleri iddialarına ilişkin soruları yanıtladı. 

TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, "paralel yapı"nın telefon dinlemelerine ilişkin haberlerle ilgili, "Bu dinlemeler temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır" dedi. 

TBMM Başkanvekili Yakut, Türkiye'de hukuk dışı yapılan her şeyin yanlış olduğuna vurgu yaptı. 

"Bu dinlemeler eğer bir olayın takip edilmesi ve hakim kararları olmadan yapılmışsa hukuk dışıdır" diyen Yakut, şunları kaydetti: 

"Zaten delil olarak da hiçbir yerde değerlendirilemez. Bu dinlemeler temel hak ve hürriyetlerin genişletilmesi adına bizim yaptığımız yasalara da aykırı. Kişilik haklarına saldırıdır. Dolayısıyla dinlenen her kimse hukuk dışı yapılmışsa bunlar, teker teker dinleyen kişiler hakkında cezai hem de tazminat anlamında davalarını açarlar ve kazanırlar da ama Türkiye'nin bu noktaya gelmesi yani hukuk dışı yapılanmalarla gerek adliyelerde gerekse emniyetteki haksız ve hukuksuz dinlenmesi doğrusu geldiğimiz noktada Türkiye'ye yakışmıyor" 

"Son derece vahim durumlar" 

AK Parti Çorum Milletvekili Salim Uslu da söz konusu dinlemeleri özel hayata müdahale olarak gördüklerini ifade etti. 

Uslu, bir gazetecinin, "basında dinlenen kişilerin yer aldığı listeyi görüp görmediğini" sorması üzerine, şöyle konuştu: 

 "Devlet gereken önlemleri alacak" 

"Kabaca baktım benimle ilgili gözükmüyor. Daha önce 28 Şubat sürecinde sendika başkanıyken benimle ilgili dinlemeler olmuştu. Bunlar son derece vahim durumlar. Özel hayata müdahaleye yönelik tüm bu girişimlerin yasa dışı olduğunu, illegal olduğunu herkes biliyor. Hatta ahlaki olmadığını herkes biliyor. O açından bizim çıkardığımız yasaların bir bölümü, özel hayatı korumak adına, kişi haklarını korumak adına gerçekleştiği için zannediyorum devlet gereken önlemleri alacak" 

"Hukuk ağır biçimde çiğnendi"

Eski Sağlık Bakanı ve Erzurum Milletvekili Recep Akdağ da yasa dışı dinleme yapanların hukuku ağır biçimde çiğnediğine dikkati çekti. 

"Bu haberler üzerine hukukun harekete geçip meseleyi incelemesi gerekiyor" diyen Akdağ, gazetecilerin, kendisinin de dinlenip dinlenmediğine dair endişe duyup duymadığını sorması üzerine, şunları söyledi: 

"Listede adım olup olmadığını bilmiyorum"

"Henüz bakmadım bilmiyorum. Listede benim ismimin olup olmaması önemli değil. Bu kadar çok insan yasa dışı dinlenmişse gerçekten bu büyük bir vahamet. Hukukun üzerine gereğince gitmesi gerekir"  

Bu konularda ilginizi çekebilir