Son 80 yılın en derin krizi

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yaşanan krizi "son 60 yılın, 80 yılın en büyük, en derin krizi" olarak niteledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GAZİANTEP - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, hükümet olarak doğru bildiklerini yapmaya devam edeceklerini söyledi.

Şimşek, Gaziantep Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (GESOB) salonunda oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, esnaf ve sanatkara yönelik desteklerini sürdüreceklerini belirtti.

"Biz doğru bildiğimizi yapmaya devam edeceğiz, doğru bildiğimiz şey, bu ülkeyi uluslararası arenada daha saygın hala getirmek" diyen Şimşek, bunun için ülkenin sorunlarına sahip çıkmaya ve çözmeye, sorunların çözümü için gerekli iradeyi ortaya koymaya devam edeceklerini kaydetti.

Şimşek, aslında günümüzde birçok ülkenin borç stokundaki ciddi artış ve kamu finansmanındaki ciddi bozulma nedeniyle ciddi sıkıntılar içinde olduğunu, bu sıkıntıların ister istemez o ülkelerin emeklilerine, çalışanlarına ve esnafına yansıdığını, çünkü herkesin birbiriyle bağlantılı olduğunu belirterek, "Çok şükür, biz ülkemizde bu işi çok iyi idare ettiğimiz kanısındayız. Rakamlar, her şey bunu gösteriyor, kim ne derse desin" diye konuştu.

Kim ne derse desin dünyada son 60 yılın, 80 yılın en büyük, en derin krizinin yaşandığını vurgulayan Şimşek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu krizden çıkma konusunda görüyorsunuz işte kimler sağlam, kimler çok etkilendi, kimler az etkilendi. Ben defalarca 'biz bir ada değiliz, dünya ekonomisinden giderek artan bir pay alan bir ülkeyiz, bu krizden etkileniriz' dedim. Ama 'bizim temellerimiz sağlam, temellerimiz sağlam olduğu için bu kriz bizi geçici olarak etkiler ama kalıcı hasara neden olmaz, memleket bu krizden güçlü bir şekilde çıkar ve başka ülkelerle arayı kapatmaya devam eder' dedik. Çok şükür gördüğümüz şey budur. Örnek olarak Yunanistan'a bakmak da yetmiyor, İspanya'sı, Portekiz'i aslında birçok ülke gündemde. Bugün bu ülkeler gündemde, yarın başka ülkeler gündemde olacak."

Şimşek, bir sürü reform yaparak Türkiye'nin mali yapısını güçlendirdiklerini, borç dinamiklerini iyileştirdiklerini, faizleri aşağı çektiklerini ifade ederek, Türkiye'nin bu reformlar sayesinde krizden geçici süreyle olumsuz etkilendiğini bildirdi.

Şimşek, "Bakın en son olarak mali kuraldan bahsediyoruz. Yani ikinci, üçüncü nesil reform dediğim reformlardan birini yapıyoruz. Türkiye'nin uzun vadede geleceğini yani kamu finansmanındaki düzelmeyi kalıcı hale getirmek, Türkiye'nin kamu maliyesi alanında geleceğini garanti altına almak için bir mali kural getiriyoruz. Net olarak inşallah bunu uygulamaya koyacağız. Bundan sonraki bütçelerimizi bu çerçevede yapacağız" dedi.

Kredi notundaki artış

Geçen 1,5-2 yıllık dönemde yüzlerce ülkenin kredi notunun düştüğünü dile getiren Şimşek, Türkiye'nin, bu dönemde her kurum tarafından kredi notu artırılan, hatta 2 kademe artırılan dünyadaki tek ülke olduğunu vurguladı.

Şimşek, "Eğer kriz bizi kötü vurmuş olsaydı böyle olmazdı. Biz gelir belki size hikayeler anlatırdık ama dışardakilere hikaye anlatmak o kadar kolay değil" diye konuştu.

Türkiye ekonomisinin krizden çok hızlı bir biçimde ve çok güçlü olarak çıktığını, istihdamda, üretimde, elektrik tüketiminde kriz öncesi dönemi yakalamayı başardığını belirten Şimşek, pek çok ülkenin bunu başarmasının uzun yıllar alacağını ifade etti.

Şimşek, kriz öncesi dönemi yakalaması uzun yıllar alacak ülkelerin krizin büyük tahribat yaptığı ülkeler olduğunu, Türkiye'nin bu ülkeler arasında olmadığını, krizden sınırlı etkilenen Türkiye'nin şimdi çok güçlü bir noktada bulunduğunu ve bu konumunun esnafa mutlaka olumlu yansımalarının olacağını belirtti.

Türkiye'nin çok önemli bir değişim ve dönüşüm süreci yaşadığını, bu sürecin sıkıntısız, sancısız olacağının iddia edilemeyeceğini bildirilen Şimşek, şöyle konuştu:

"Hiçbir ülke krizi sancısız atlatmadı. Bugün dünyada yoğun bir rekabet yaşanıyor ve ülkeler oyunu kurallarına göre oynamak zorunda. Biz de dünya ticaretindeki yerimizi kurallara uygun oynayarak alacağız.

Ama sanayicimize, üreticimize, esnafımıza öyle destekler vereceğiz ki, katma değeri, kar marjı yüksek ürünlerde rakipleriyle rekabet edebilecekler. Ama biz bu işi sloganlarla çözmeye kalkışırsak, oturup sadece kendi içimize bakarsak, değişen dinamikler ne kadar duvar örerseniz örün, eninde sonunda bizim buralarda da yansımasını bulacaktır."

Şimşek, hükümet olarak komşu ülkelerle ticarette önemli açılımlar gerçekleştirdiklerini, bu açılımların esnaf ve sanatkar kesimine olumlu yansımalarının görmezlikten gelinemeyeceğini bildirdi.

"En büyük iyilik istikrarı korumak"

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "aslında bu ülkeye yapacağımız en büyük iyilik, tabii ki istikrarı koruyup, mali disiplini koruyup faizlerin bu düşük düzeylerde kalmasını sağlamak" dedi.

Şimşek, Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (GESOB) salonunda oda başkanlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, uzun bir süredir "esnaf değişim dönüşüm destek" stratejisi üzerinde çalıştıklarını ve nihayet stratejinin tamamlandığını söyledi.

Stratejiyle ortaya, Türkiye'de ilk defa ileriye dönük bir vizyon koyduklarını, bir çerçeve çizdiklerini ve bu çerçevenin içinde 30'a yakın tedbir bulunduğunu ifade eden Şimşek, şöyle konuştu:

"Bu tedbirlerin peyderpey hayata geçirilmesi eminim esnaf ve sanatkarımızı tabii ki değişen dünya koşullarına daha rahat ayak uydurmalarında önemli bir destek olacak diye düşünüyorum. Gerçi zaten biz esnaf ve sanatkarımızı çok ciddi ölçüde destekliyoruz. Şimdi bu destekleri biraz daha rasyonel bir zemine, çok daha geniş kapsamlı bir çerçeveye oturttuk.

Esnaf ve sanatkara verdiğimiz kredi miktarı 2002 yılında 154 milyon liraydı. O günkü parayla 154 trilyon liraydı. Şimdi 3.3 milyar, yani 3.3 katrilyona çıkmış. Tam 21 kat. Yani 2002'den bu yana enflasyon bir kat arttı ancak, bizim esnaf ve sanatkara verdiğimiz kredi desteği, kredi miktarı 21 kat artmış durumda. İmkanlar çerçevesinde bunu daha da artırmak lazım. Bütün esnaf ve sanatkarlarımıza ulaşmak lazım."

Çok önemli imkanlar sunduk

Şimşek, kredi maliyetlerinde çok ciddi düşüşler sağlandığını, 2002 yılında kredi maliyetlerinin sübvansiyona rağmen yüzde 47 civarında olduğunu ancak şu anda faiz oranlarının yüzde 6,5'e düştüğünü belirtti.

Eskiden en üst kredi miktarının 5 binle sınırlandığını, şimdi ise 35 bin, 50 bine kadar çıktığını dile getiren Şimşek, şunları anlattı:

"Dolayısıyla hakikatten şu geçtiğimiz yıllara baktığımız zaman esnaf ve sanatkarımız ihmal edilmedi. Tam aksine aslında devletin imkanları, tabii ki imkanlar el verdiğince seferber edildi ve finansmana erişim konusunda çok önemli destekler sağladık. Bu destekleri genişleterek, büyüterek devam ettirmeyi ümit ediyoruz.

Yani aslında bu ülkeye yapacağımız en büyük iyilik, istikrarı koruyup mali disiplini koruyup, faizlerin bu düşük düzeylerde kalmasını sağlamak. O zaman esnaf ve sanatkarımız dünyada olduğu gibi çok daha rekabetçi şartlarda finansmana, krediye erişebilir noktaya geliyor. Kredi miktarı 21 kat artmış, faizler yüzde 47'den yüzde 6,5'e düşürülmüş, üst limitte 5 bin liradan 50 bin liraya kadar çıkarılmış. Nereden bakarsanız bakın hakikaten çok önemli imkanlar sunduk size."

"Yanınızdayız"

Şimşek, dünya şartlarının, tüketici tercihlerinin ve piyasa dinamiklerinin çok hızlı bir şekilde değiştiğini, bu değişime ayak uydurmak için esnafın desteğe ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Esnaf ve sanatkarlar için hazırladıkları değişim, dönüşüm ve destek stratejisinin bunu da içerdiğini dile getiren Şimşek, "Bu nedenle bakın mesleki eğitime odalar olarak, birlikler olarak büyük önem veriyorsunuz. Biz de hükümet olarak buna çok ciddi kaynaklar aktarmaya başladık. Örneğin geçen sene 180 bin, 200 bine yakın vatandaşımıza bir imkan sağladık" diye konuştu.

Değişim ve dönüşümde finansman varlığının, eğitim desteğinin çok önemli olduğunu, imkanları çerçevesinde esnaf ve sanatkarı destekleyeceklerini dile getiren Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Onun için tabii ki biz sizin yanınızdayız, imkanlar çerçevesinde her türlü desteği vereceğiz. Burada, vergi muafiyeti çerçevesi belirlenmiş ama vergi konusunda da biz esnafımızın yaptığına çok değer veriyoruz. Mümkün olduğunca aslında vergi yükünü herkes için makul düzeyde tutma çabamız var.

Benim bildiğim esnafımız aylık ortalama ben genel olarak konuşuyorum, yaklaşık 28 liralık bir vergi veriyor. Yani bizim için önemli olan tabii ki iş, aş üretilmesi, ülkede bir katma değer üretilmesi. Biz her kesimden, çok makul düzeyde geliriyle orantılı bir düzeyde vergi alma amacındayız ama esnafımızın işini mümkün olduğunca kolaylaştırma ve yükümlülüklerini, yüklerini mümkün olduğunca kolaylaştırma, basitleştirmek ve o yükleri azaltmak konusunda kararlıyız."

Borçlanmadan ülkeyi idare etmek

Bakan Şimşek, geçtiğimiz dönemde KOBİ'lere verdikleri destekten esnafın da yararlanmasının önünü açtıklarını, ilk defa esnafın bundan yararlanmasına imkan sağladıkların dile getirdi.

Esnaf ve sanatkar için hazırladıkları, "değişim, dönüşüm destek" paketini, eylem planını "kağıt üzerinde kalsın" diye yapmadıklarını dile getiren Şimşek, açıklamasını şöyle tamamladı:

"Bunları peyderpey, imkanlarımız el verdiğince uygulamaya koyacağız. Hakikatten de hem ülkemizin hem sizlerin değişen dünya koşullarında, rekabet koşularında hayatınızı idame etmenizi, başarılı olmanızı sağlamak için bizler sizlerin yanınızdayız. Biz hiçbir şekilde esnafımızı sıkıntıya düşürecek bir uygulama içerisine girmeyiz. Bizim için önemli olan çok geniş bir kitlenin, çok geniş bir kesimin değişim ve dönüşümüne destek olmaya çalışıyoruz.

Bugün aslında yeni açılan bir işyerine ben söylüyorum bizim arkadaşlara, önce arkadaşlar vergi için gitmeyeceksiniz. Gideceksiniz, adam yeni bir dükkan mı açmış, yeni bir yer mi açmış, önce tebrik edeceksiniz, hayırlı olsuna gideceksiniz, çiçek götüreceksiniz, tatlı götüreceksiniz. Ondan sonra tabii ki vatandaşımıza sorumluluklarını da hatırlatmamız lazım. Ama aslolan bizim, bizler, sizler hep hissedarız. Biz bu ülkenin mümkün olduğunca kendi kaynaklarıyla kavrulması için, başkasına, oraya, buraya borçlanmadan ülkeyi idare etme tabii ki eğilimindeyiz."

Toplantıda GESOB Başkanı Ömer Küsbeoğlu da, esnafın sorunlarını dile getiren bir konuşma yaptı. Oda başkanları da, çeşitli dilek ve isteklerinin yer aldığı dosyaları Bakan Şimşek'e verdi.

Toplantıya, Gaziantep Valisi Süleyman Kamçı, AK Parti Gaziantep Milletvekilleri Mehmet Sarı, Mehmet Erdoğan, Özlem Müftüoğlu, AK Parti İl Başkanı Ahmet Uzer ile esnaf ve sanatkar odalarının başkan ve yöneticileri katıldı.