Sönmez Grubu enerjisini kömür ile 'alevlendirecek'

Celal Sönmez, "300-400 megavat arasında kapasiteye sahip bir kömür santrali hedefliyoruz. Bir başka yatırım şansını bulabilirsek 600 megavatlık bir kömür yatırımı planımız da var" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra ÖZARFAT

BURSA - Enerji sektöründe büyüme kararı alarak bu yönde yatırım ve arayışlarını artıran Sönmez Holding kuruluşu olan Sönmez Enerji, doğalgazın yanı sıra kömürden de elektrik üretebilmek için özelleştirmelerin tamamlanmasını bekliyor.

Uşak Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren Sönmez Elektrik Üretim San. ve Tic. AŞ, 75 megavatlık bir kurulu güce sahip Enerji alanındaki yatırımlarıyla ilgili bilgi veren Sönmez Holding Yönetim Kurulu Başkanı Celal Sönmez, "Bu alanda büyümek için özelleştirme sürecini bekliyoruz.

Sönmez Enerji bünyesinde 300-400 megavat arası bir kömür santrali hedefliyoruz. Ancak bir başka yatırım şansını bulabilirsek 600 megavatlık bir kömür yatırımı planımız da var.

Yatırıma karar vermek ya da makine alımı sorun değil.

Süreç ondan sonra başlıyor. Şu anda yer arayışındayız. Yatırımın limanlara yakın ya da kömür madeninin yakınında yapılması gerekiyor. Termik santral yatırımı çok bileşenin bir araya gelmesiyle oluşabilecek büyük çaplı yatırımlardır. Enerji piyasasında şu anda belirsizlikler, sektörel anlamda sıkıntılar var. Hızla özelleştirmeler başlayacak deniliyordu, ama başlamadı" dedi.

Otellerimizde doluluk yüzde 90'ın üzerinde

Holdingin diğer yatırımları ile ilgili de bilgi veren Sönmez, "Bilecik'te 150 milyon dolarlık yatırımla geçen yıl üretime başlayan Sançim Bilecik Çimento tam kapasite iç piyasaya çalışıyor" bilgisini verdi. Baca gazından çıkan ısıyla su buharı elde ederek tesisin elektrik ihtiyacının yarısını karşılamayı planladıklarını da dile getiren Sönmez, çimento ve beton santrallerinde toplam istihdamın 250 olduğunu söyledi.

Turizme 5 yılda 150 milyon dolar yatırarak Baia Oteller zincirini kurduklarını anımsatan Sönmez, Antalya'daki Lara Baia'da yüzde 98 doluluk oranıyla çalıştıklarını, İstanbul'da butik bir otel için yatırımı için de yer arayışlarının sürdüğünü anlattı.

Perakende sektöründe Teknolojix ile faaliyet gösterdiklerini ve bünyelerindeki LG ve Samsung markaları ile iddialı olduklarını anımsatan Sönmez, Teknolojix olarak perakendede küçülürken bayilik ve toptanda büyüdüklerini belirtti.

Enerjide haksız rekabet var

Devlet kuruluşlarının verdiği düşük elektrik fiyatları nedeniyle sektörde haksız rekabet yaşandığına dikkat çeken Celal Sönmez, "Devlet bu işten tamamen çıkmadan bu iş düzelmez. Hiçbir özel sektör kuruluşu bu fiyatlara inemez. Oluşan fiyatlar ise piyasayı aşağı çekiyor. Amacımız zam gelmesi ya da özel sektörün kazanç sağlaması değil. Fiyatların olması gereken, reel bir yere oturmasını istiyoruz. Termik santral yapılırsa büyük santraller özelleşecek ve fiyatlar daha reel bir yere oturacak, kuruluşlar değer yaratmaya başlayacak. Bu sıkıntı bugün tüm rüzgar, doğalgaz, HES gibi enerji dallarında yaşanıyor" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir