Sorular dışarı çıktıysa, sınav iptal edilir

Yarımağan, "YGS'de kopya çektiği iddia edilen 108 kişiye ait bilgi Başkanlığımıza gelmemiştir. Biz de yeni öğreniyoruz." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA- Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, şu anda 11 Nisan 2010 tarihinde yapılan üniversiteye giriş sınavlarının ilk basamağı olan Yükseköğretime Geçiş Sınavı'nın (YGS) iptal edilmesini gerektirecek hiçbir bulguya rastlanmadığını bildirdi.

Yarımağan, son günlerde YGS'de kopya çekildiği ve sınavın iptal edileceği yönündeki iddialarla ilgili olarak sorularını yanıtladı.

ÖSYM'nin 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde lisans mezunlarına yönelik yapılan yapılan KPSS ile ilgili soruşturmayla ilgili hem YÖK Denetleme Kurulunun, hem Devlet Denetleme Kurulunun hem de Cumhuriyet Savcılığının soruşturma yürüttüğünü anımsatan Yarımağan, bu konudaki soruşturmalar tamamlanıncaya kadar konuşmak istemediğini dile getirdi.

Son günlerde KPSS ile ilgili iddialara ek olarak YGS ile ilgili de birtakım iddialar ortaya atıldığına işaret eden Yarımağan, şunları söyledi:

"Bizim yaptığımız her sınavda, sınavdan önce veya sonra il emniyet müdürlüklerinin veya Emniyet Genel Müdürlüğünün yaptığı birtakım çalışmalar olabiliyor. Birtakım ihbarlarla ilgili takipler yapıyorlar. Bunlarla ilgili olarak bize bazen yazı yazıyorlar, bilgi istiyorlar veya bir sonuç elde ederse onları bize bildiriyorlar. Biz de bilgi istenirse bilgi veriyoruz. Örneğin adayların nerede sınava gireceğini, adreslerini, bizde olan bilgilerini veriyoruz. Bir sonuç varsa, bir bulguya dayalı bir görüşü varsa emniyetin, ona dayalı olarak sınavları iptal ediyoruz veya kurumlara yazı yazıyoruz. Yani gerekeni yapıyoruz."

"Üç Emniyet Müdürlüğü'yle yazıştık"

Ünal Yarımağan, Eskişehir Emniyet Müdürlüğü'nün YGS'de kopya çekileceğine ilişkin 4 ay önce ÖSYM'ye yazı yazıldığı ancak ÖSYM'nin yanıt vermediği iddialarına şu cevabı verdi:

"YGS ile ilgili olarak üç emniyet müdürlüğünün, Adana, Ankara ve Eskişehir emniyet müdürlüklerinin bu doğrultuda yazıları olmuş. Bunlarla ilgili olarak da biz bilgi istendiğinde istenilen bilgileri vermişiz. Ankara'da çok var. Çok yazışmalar olmuş, vermişiz. Fakat bunlarla ilgili hiç sonuçlanan bir durum da yok. Bize bu üç emniyet müdürlüğünden de soruşturmanın sonuçlanıp bir sonuca ulaşıldığına ilişkin bir yazı gelmemiş, dolayısıyla o doğrultuda bir işlem yapmamışız.

Bu yazılar genellikle sınav sırasında yapılan veya yapılması planlanan suçlarla ilgili. Ya yerine adam sokma ya da sınav sürerken sınavdan çıkan adayların veya sınav sürerken dışarıya sızdırılan soruların bir şekilde çıkarılarak belirli kişilere cevapların SMS yoluyla aktarılması şeklinde bunlar. Bunlar da zaten sınırlı sayıda kişilerle ilgili oluyor ve biz inceleyip gerekirse bu adayların sınavlarını iptal ediyoruz."

ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Yarımağan, "Eğer söz konusu kişilerin kopya çektiği kesinleşirse sınavın iptalinin gündeme gelip gelmeyeceğine" ilişkin şunları söyledi:

"Bize Eskişehir Emniyet Müdürlüğünden 11 Haziran'da elimize ulaşan, 7 Haziran tarihli bir yazı var. O yazıda da 28 kişinin adı geçiyor. Onların da 18'i sınava girmemiş, sınava girenlerde de iddia edilen matematik sınavında kopya çekildiğine ilişkin bulguya rastlamamışız. Bu soruşturma kapsamında Eskişehir Emniyet Müdürlüğü ile görüşmelerimiz sürmektedir. Şimdi buradan bütün sınavın iptal edilmesiyle ilgili bir genelleme yapılıyor, çok ilginç. Sınavın iptal edilmesini gerektiren bir durum şu anda yok. Birtakım insanlar ortalığın karışmasından bir yarar mı umuyorlar nedir, bu yönde birtakım faaliyetler var. Tabii ben kesin konuşmayı da sevmiyorum ama şu anda sınavın iptal edilmesiyle ilgili uzaktan yakından hiçbir bulgu yok."

"Kişilerin sınavı iptal edilir"

Eğer iddiaya konu olan kişilerin kopya çektiği tespit edilirse bu kişilerin sınavlarının iptal edileceğini vurgulayan Yarımağan, "Eğer bize bir mahkeme kararı veya Emniyet'in bir raporu gelirse, 'bu kişilerin cep telefonlarına soruların yanıtlarının gönderildiği tespit edilmiştir' diye, kuşku değil eğer 'tespit edilmiştir' diye rapor gelirse biz bu kişilerin sınavını iptal ederiz" dedi.

Ünal Yarımağan, kendilerine gelen yazının sınav esnasındaki durumu bildirdiğini vurgulayarak, "Bize gelen yazıda olayın sınav sürerken yani 11.50-12.00 arasında yani saat 11.30'dan sonra olduğu belirtiliyor. Yani sınavın sonuna doğru olmuş. Bu tip şeyler adaylar sınavdan çıktıktan sonra olabiliyor" şeklinde konuştu.

Sınav güvenliğine ilişkin de bilgi veren Yarımağan, şunları anlattı:

"Aslında sınavda olan bir kişiye sınavdan çıkan bir kişinin SMS ile soruların yanıtlarını ulaştırmaması lazım. Biz bütün binalarda polisin bulunmasını istedik, bulundu. Ve adaylar binalara girerken bütün adayların üzerleri arandı. Hiçbir adayın üzerinde cep telefonunun olmaması lazım sınav sırasında, ama maalesef bazılarında olduğu anlaşılıyor."

 Yarımağan, 10-11 Temmuz 2010 tarihlerinde yapılan KPSS ile ilgili soruların sınavdan önce sızdırıldığı iddialarının doğruluğu kanıtlandığı takdirde, KPSS Eğitim Bilimleri Sınavı'nın iptal edileceğini bildirdi.

"Kaç kişiye ulaştığı fark etmez"

KPSS'ye yönelik iddiaların anımsatılması üzerine Yarımağan, KPSS'de soruların sınavdan önce sızdırıldığına ilişkin bir sendika tarafından açıklamalarda bulunulduğunu ve belgeler gösterildiğini anımsatarak, bunun doğruluğunun savcılık soruşturması sonucu ortaya çıkacağını belirtti.

Yarımağan, şöyle konuştu:

"Eğer iddialar doğruysa savcı bunu ortaya çıkaracak. Sınavdan önce bir sınavın soruları dışarıya çıktıysa bunun 3 kişiye mi ulaştığını, 300 kişiye mi ulaştığını bilemezsiniz. O sınav iptal edilir. Yani bu durumda 'Eğitim Bilimleri Sınavı' iptal edilir. Herhalde doğrudur diyorum savcıya ulaşan, sendikanın söylediği şeyler yani o 5 Temmuz'daki olay doğruysa, o sınav iptal edilecek. Kaç kişiye ulaştığı hiç önemli değil, 300 kişi ya da 3 kişi fark etmez. Biz 1999'da İstanbul'da bir soru kitapçığının çalındığını tespit etmiştik ve hemen sınavı iptal etmiştik. O sınav kitapçığı 1 kişiye mi ulaştı, bin kişiye mi ulaştı, hiç önemli değil. Bunu bilemezsin de zaten."

"Şimdiye kadar kopya çektiğini tespit ettiğiniz kişilerden mahkemeye gidip kazanan oldu mu?" sorusuna Yarımağan, "Tabii. Biz ikili kopya çektiğini tespit ediyoruz mesela, ancak mahkeme bunu iptal ediyor. Bu, ikili kopyalarda çok oluyor" yanıtını verdi.

"Sınava giriş kimlik belgelerini saklayın"

ÖSYM'den yapılan açıklamada, adayların ertelenen Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS) ile Önlisans/Ortaöğretim düzeyindeki Kamu Personeli Seçme Sınavı'na (KPSS), adreslerine gönderilen eski tarihli Sınava Giriş Kimlik Belgeleri ile gireceklerinden bu belgelerini dikkatle saklamaları gerektiği bildirildi.

Açıklamada, 18-19 Eylül tarihlerinde yapılması planlanan TUS ve 26 Eylül tarihinde yapılması planlanan Ortaöğretim/Önlisans KPSS'nin sınav merkezlerine göre aday atamalarının yapıldığı anımsatılarak, Sınava Giriş ve Kimlik Belgelerinin adaylara postalama işlemlerinin tamamlanmış bulunduğu kaydedildi.

Sınav tarihleri ertelenen TUS ve KPSS'nin uygulanacağı yeni tarihlerinin kesinlik kazandığında adayların sınav yeri atamasının yeniden yapılmayacağının altının çizildiği açıklamada, "Yeni bir Sınava Giriş Belgesi gönderilmeyecektir. Adaylar ertelenen bu iki sınava, adreslerinde gönderilen eski tarihli Sınava Giriş ve Kimlik Belgeleri ile gireceklerinden bu belgelerin dikkatle saklanması gerekmektedir" ifadesine yer verildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir