”Sorun sadece döviz kuru politikası değil”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran, "Dış ticarette sorunun kaynağı, 2002'den bu yana izlenen tarım ve sanayi politikalarıdır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Dış ticarette sorunun kaynağı sadece döviz kuru politikası değil, 2002'den bu yana izlenen tarım ve sanayi politikalarıdır" dedi.

Oran, yazılı açıklamasında, Ağustos ayı dış ticaret verilerini değerlendirdi. Türkiye'nin ihracatında yapısal sorunlar olduğunun bir kere daha ortaya çıktığını ileri süren Oran, "Ağustos ayı dış ticaret verileri açıklandı. Bu veriler gösteriyor ki, ihracat tekliyor. Neden sadece döviz kuru değil, politikalarda sorun var" ifadesini kullandı.

İhracatın Ağustos ayında yüzde 9.1 artarken, ithalatın yüzde 20.5 arttığını belirten Oran, dış ticaret açığının geçen yıla göre yüzde 321 arttığını kaydetti.

Oran, "Bu artış ile birlikte Ağustos ayı cari açığında büyük oranda artış olacağını rahatlıkla söyleyebiliriz. Bu gelişmeler CHP açısından sürpriz değil. Çünkü dış ticarette sorunun kaynağı sadece döviz kuru politikası değil, 2002'den bu yana izlenen tarım ve sanayi politikalarıdır" ifadesine yer verdiği açıklamasında, şöyle devam etti:

"Türkiye'nin son sekiz yıldır dış ticaret yapısının temel özelliği, sürekli açık vermesi. 2002-2010 döneminde krizin en yoğun hissedilen 2009 yılı dışında, bu açık artan oranda devam etti. Uygulanan iktisat politikalarının, özellikle kur politikaları ithalatı teşvik edici yönlü olması Türkiye'yi tam bir ithalat tuzağına düşürdü. Dış ticaret açığı bir taraftan cari açığa neden olurken, bir taraftan da cari açığın kapatılması için kısa vadeli sermaye hareketlerinin önü sonuna kadar açıldı. Bu yapılanma öyle bir noktaya geldi ki Türkiye adeta 'ithalata dayalı büyüme modeli'ne geçti.

Bir yandan aşırı değerli kur, bir yandan üretimi adeta cezalandırıcı tarım politikaları, tarım sektöründe üretimin azalmasına ve sanayinin ihtiyaç duyduğu hammaddenin ithaline neden olmaktadır. Bu politikalar sonucunda tarım sektörünün milli gelir içindeki payı 2002 yılında yüzde 13.5 iken, artık bu oran yüzde 10'un altına gerilemiştir. AKP iktidarının tarım sektöründe yaptığı yıkımı hemen onarmak mümkün değil. Ancak CHP olarak iktidara geldiğimizde kısa vadede sorunun yarattığı yıkımın etkilerini azaltacak önlemleri almaktan kaçınmayacağız."

Bu konularda ilginizi çekebilir