Sözleşmeli memura Danıştay'dan müjde

Danıştay, Türk Sağlık-Sen'in açtığı davada, sözleşmelerin feshedilebilmesine imkan sağlayan hükmün yürütmesini durdurdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türk Sağlık-Sen, maaşlarını döner sermayeden alan sözleşmeli memurların hizmet sözleşmelerinde yer alan hükümle ilgili Danıştay'a açtığı dava sonucu, sözleşmelerin feshedilebilmesine imkan sağlayan hükmün yürütmesinin durdurulduğunu bildirdi.

Sendikadan yapılan yazılı açıklamada, Türk Sağlık-Sen'in, maaşlarını döner sermayeden alan sözleşmeli memurların hizmet sözleşmelerinde yer alan "Kurum, döner sermaye gelirinin yetersiz kalması veya sözleşmeli personel ihtiyacının ortadan kalkması halinde sözleşmeyi feshedebilir" hükmünün yürütmesinin durdurularak iptal edilmesi istemiyle dava açtığı hatırlatıldı.

Davayı görüşen Danıştay 12. Dairesinin hükmün yürütmesini durdurduğu vurgulanan açıklamada, Danıştay kararında dava konusu düzenlemede kurumun döner sermaye gelirinin azalmasının sözleşme feshinin nedeni olarak görüldüğü, sözleşmeni ne zaman feshedileceğine yönelik bir hüküm bulanmadığına dikkat çekildiği bildirildi. Açıklamada, böylece sözleşme süresinin sona ermesinden önce sözleşme feshine imkan tanındığı belirtildi.

Açıklamaya göre, sözleşme feshi konusunda idarenin uyacağı kural ve esasların belirlenmediğine dikkat çekilen kararda, sübjektif uygulamalara yol açabilecek ve belirsizlik içeren bir düzenleme yapıldığının vurgulandığı ifade edildi.

Açıklamada, kararda "mevzuatta yer alan sözleşme süresi ile ilgili hükümler dikkate alınmadan ve belirtilen nedene bağlı olarak sözleşme feshinde uyulacak yöntem kuralları ile ilgili bir belirleme yapılmadan salt döner sermaye gelirinin yetersiz kalmasının sözleşme fesih nedeni olduğunun belirtilmesi ile yetinilerek getirilen düzenlemenin eksik ve hukuka aykırı olduğu sonucuna ulaşılmıştır" denilerek, yürütmenin durdurulmasına karar verildiği kaydedildi.

Açıklamada, Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci'nin de görüşüne yer verildi.

Buna göre, hükmün çalışanlara karşı uygulanan baskı unsuru olduğunu ve kararın hukuka uygun bulunmadığını vurgulayan Kahveci, sözleşmeli personelin sorunlarının tümüne çözümü olan, çalışanlara kadro verilmesi gerçekleşene kadar mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir