SPK, Şekerbank'ta çağrı muafiyetini kabul etti

Sermaye Piyasası Kurulu Kazakistan Refah Fonu'nun Şekerbank hisselerinde çağrıdan muafiyet talebini uygun buldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), Akbank T.A.Ş'nin 500 milyon lira başlangıç tutarlı "Akbank T.A.Ş. Franklin Templeton B.R.I.C. Ülkeleri B Tipi Yabancı Menkul Kıymetler Fonu"nun ve Garanti Bankası A.Ş'nin 100 milyon lira başlangıç tutarlı "T. Garanti Bankası A.Ş. MSCI Türkiye Endeksi A Tipi Borsa Yatırım Fonu"nun kuruluşuna izin verdi.

SPK'nın haftalık bültenine göre, Kurul tarafından Şekerbank T.A.Ş'nin sermayesinde yüzde 33,98 oranında paya sahip olan BTA Securities JSC'nin (BTAS, önceki ticaret unvanı Turan Alem Securities) paylarının tamamına sahip olan ana ortağı, Kazakistan'da faaliyet gösteren BTA Bank JSC'nin (BTA Bank) sermayesinin yüzde 75,10'unun Kazakistan Ulusal Refah Fonu tarafından iktisap edilmesi sonucunda Şekerbank paylarına dolaylı olarak sahip olması nedeniyle, Şekerbank ve BTAS'nin Kurula yaptığı çağrıdan muafiyet başvurusu ilgili tebliğ hükümleri kapsamında incelenmesi ve değerlendirilmesi sonucunda; somut olayda, Kazakistan Ulusal Refah Fonu'nun BTAS'nin yönetim kontrolünü elde etmesi nedeniyle, Şekerbank sermayesinde yüzde 33,98 oranında oy hakkı iktisabının ilgili tebliğde çağrı yükümlülüğünün doğması için gerekli görülen asgari orana ulaşılmadığından, Şekerbank'ın diğer ortaklarına çağrıda bulunma yükümlülüğünün doğmadığına karar verildiği bildirildi.

Kuyumcukent İşletme A.Ş. hisse senetlerinin ve Kuyumcukent Gayrimenkul Yatırımları A.Ş. hisse senetlerinin, ortak sayısı nedeniyle kayda alınmasına karar verildi.

Viking Kağıt ve Selüloz A.Ş'nin 80 milyon liralık kayıtlı sermaye tavanı içinde 65 milyon liralık çıkarılmış sermayesinin Kurulun ilgili duyurusu kapsamında 28 milyon liraya azaltılması ve eşanlı olarak tamamı nakden karşılanmak suretiyle 40 milyon liraya artırılması nedeniyle ihraç ve halka arz edilecek toplam 12 milyon lira nominal değerli payları Kurul kaydına alınması taleplerine ilişkin olarak, Şirket'in 65 milyon liralık çıkarılmış sermayesinin 28 milyon liraya azaltılması talebinin olumlu karşılanması ve sermaye azaltımına konu 37 milyon lira nominal değerli şirket paylarının Kurul kaydından çıkarılması kararlaştırıldı.

Şirketin 80 milyon lira tutarındaki kayıtlı sermaye tavanı içinde sermaye azaltımı sonucu ulaşılacak 28 milyon lira tutarındaki çıkarılmış sermayesinin tamamı nakden karşılanmak üzere 40 milyon liraya artırılacak olması nedeniyle ihraç ve halka arz edeceği toplam 12 milyon lira nominal değerli payların Kurul kaydına alınmasına ilişkin talebinin; sermaye azaltım işlemlerinin usulüne uygun olarak sonuçlandırılması koşullarıyla olumlu karşılanmasına karar verildi. 

Ege Derisan Ege Deri ve Dokuma Sanayi Ticaret A.Ş'nin, aktif toplamı ve brüt satış hasılatının ilgili tebliğde belirlenen tutarların altında olması nedeniyle Kurul kaydından çıkarılması kararlaştırıldı.

Ersu Meyve ve Gıda Sanayi A.Ş'ye 31 Aralık 2007 tarihli finansal tablolarının Kurul düzenlemelerine aykırı olarak hatalı bir biçimde hazırlanıp kamuya açıklanması nedeniyle, Sermaye Piyasası Kanunu'nun (SPKn) ilgili maddesi uyarınca 15 bin lira idari para cezası tesis edilmesi kararlaştırıldı. 

Muğla Kireç Sanayii A.Ş'nin, ilgili tebliğ uyarınca, sermayesinin yüzde 95'ten fazlasının 20'den daha az sayıda ortağa ait olması nedeniyle Kurul kaydından çıkarılmasına karar verildi.

Asil Çelik Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin, 230 milyon liralık kayıtlı sermaye tavanı içinde, çıkarılmış sermayesinin tamamı 2008 yılı kar payından karşılanmak suretiyle 171 milyon 31 bin 534,94 liradan 180 milyon 82 bin 302,44 liraya artırılması nedeniyle ihraç edeceği 9 milyon 50 bin 767,50 lira nominal değerli hisse senetlerinin Kurul kaydına alınması talebinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

Bizim Menkul Değerler A.Ş'nin, Mensa Mensucat Sanayi ve Ticaret A.Ş'nin tamamı nakden ve oydan yoksun pay ihracı yoluyla karşılanmak üzere sermayesinin 92 milyon liradan 162 milyon liraya artırılması nedeniyle ihraç edilecek 70 milyon lira nominal değerli oydan yoksun payların Kurul kaydına alınması talebinin; özel durum açıklamalarıyla kamuya duyurulan yeniden yapılandırma planlarının ve varsa oydan yoksun paylara yatırım yapacak olan Generali International Limited ile birlikte gerçekleştirilecek tasarruflar da dahil olmak üzere ilgili tebliğde yer alan hükümlere uygun olarak hazırlanan geleceğe yönelik projeksiyonların, şirket ana ortağı Ulutaş Tekstil ile yabancı kurumsal yatırımcı Generali arasında imzalanan özel satış sözleşmesi hakkındaki bilgilerin, Şirket'in kar dağıtımı yapabilmesi için öncelikle bilançodaki 30 Eylül 2009 tarihi itibariyle 171 milyon liralık  birikmiş zararlarını kapatması gerektiğinin, Şirketi'in Halkbank ile olan ilişkileri ve teminat mekanizması hakkında detaylı bilgilerin, sermaye artırımına ilişkin izahname ve sirkülerlerde yer alması suretiyle olumlu karşılanması kararlaştırıldı.

Kent Gıda Maddeleri Sanayii ve Ticaret A.Ş'nin, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddesi ile Kurul'un ilgili tebliğ hükümlerine göre, grup Şirketi Intergum Gıda Sanayii ve Ticaret A.Ş'yi devralma suretiyle birleşmesine, bu amaçla ve YTL'den TL'ye geçiş nedeni ile şirket esas sözleşmesinin sermayeye ilişkin maddesinin tadiline onay verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

İhlas Holding A.Ş. ve İhlas Ev Aletleri İmalat Sanayii ve Ticaret A.Ş. hakkında Kurul kararıyla getirilmiş olan İMKB'de haftalık bildirimde bulunma yükümlülüğünün kaldırılması kararlaştırıldı.

Türk Tuborg Bira ve Malt Sanayi A.Ş. hisse senedinde 18 Eylül 2009-28 Eylül 2009 döneminde gerçekleştirilen işlemlerin incelenmesi sonucunda; söz konusu dönemde Tuborg hisse senedinde gerçekleştirilen SPKn'nun ilgili maddesinde tanımlanan manipülasyon suçunun unsurlarını içeren fiilleri nedeniyle Halil Yücel ve Hüseyin Yücel hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verildi. Ayrıca, Halil Yücel, Hüseyin Yücel ile hesabından Halil Yücel tarafından işlem gerçekleştirildiği tespit edilen Fatma Yücel ve hesabından Hüseyin Yücel isimli şahıs tarafından işlem gerçekleştirildiği tespit edilen Ali Molla Guran hakkında borsalar ve teşkilatlanmış diğer piyasalarda geçici işlem yasağı getirilmesine karar verildi.

Kurul, "www.borsasende.com, www.borsaeksper.com, www.eborsa.net, www.borsasistem.com, www.borsanaliz.com, www.myborsa.com, www.hisseyorum.net, www.hisseyourum.org, www.hisseteknik.com ve www.hisseteknik.org" adlı internet sitelerinin faaliyetlerinin Sermaye Piyasası Kanunu ve ilgili mevzuat çerçevesinde incelenmesi sonucunda; söz konusu internet sitelerinin yayınlarının izinsiz yatırım danışmanlığı kapsamında olması nedeniyle, SPKn'nun ilgili hükümleri uyarınca bu sitelerini yayınlarının durdurulması talebiyle ilgili yargı makamlarına başvurulmasına karar verdi.

Ayrıca, Kurul, www.borsasende.com internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Bahadır Enes Helvacı hakkında, www.borsaeksper.com internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Naim Kerim Özserin hakkında, www.myborsa.com isimli internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Mustafa Yelboğa hakkında, www.hisseyorum.net, www.hisseyorum.org, www.hisseteknik.com ve www.hisseteknik.org internet siteleri aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Halit Efe hakkında,  www.borsasistem.com internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Emre Akdağ hakkında, www.eborsa.net internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Fazıl Nejat Dikel hakkında ve www.borsanaliz.com internet sitesi aracılığıyla gerçekleştirdiği izinsiz yatırım danışmanlığı faaliyeti nedeniyle Elif Şengöz hakkında Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulmasına karar verdiğini bildirdi.

Kurulca, Finansbank A.Ş'nin kurucusu olduğu Koruma Amaçlı Şemsiye Fonu'na Bağlı B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Üçüncü Alt Fonu'nun birinci ihraç katılma paylarının halka arzına ilişkin talebi olumlu karşılandı.

Fortis Bank A.Ş'nin kurucusu olduğu ve yatırım dönemi sona eren Fortis Bank A.Ş. B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Üçüncü Yatırım Fonu ve Fortis Bank A.Ş. B Tipi yüzde 100 Anapara Koruma Amaçlı Dördüncü Yatırım Fonu ile halka arzı henüz gerçekleştirilmeyen Fortis Bank A.Ş. B Tipi Amerikan Hisse Senetleri Yabancı Menkul Kıymet Fonu, Fortis Bank A.Ş. B Tipi Gelişmekte Olan Ülkeler Hisse Senetleri Yabancı Kıymet Fonu, Fortis Bank A.Ş. B Tipi Avrupa Hisse Senetleri Yabancı Menkul Kıymet Fonu, Fortis Bank A.Ş. B Tipi Gelişmekte Olan Ülkeler Borçlanma Araçları Yabancı Menkul Kıymet Fonu'nun tasfiye edilmesine de karar verildi.

Kurul tarafından Kalkınma Yatırım Menkul Değerler A.Ş'nin kurucusu olduğu A Tipi Hisse Senedi Fonu ve B Tipi Tahvil Bono Fonu'nun tasfiye edilmesi kararlaştırıldı.

Vakıf Girişim Sermayesi Yatırım Ortaklığı A.Ş'nin Türkiye Vakıflar Bankası T.A.O. ile iştiraklerine ait olan ve sermayesinin yüzde 31,15'ine denk gelen (yüzde 25 imtiyazlı A grubu, yüzde 6,15 B grubu) 280 bin 350 lira nominal değerli paylarının Onur Takmak'a devrine izin verilmesi talebinin olumlu karşılanmasına karar verildi.

Atakule Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı A.Ş. ortaklarından Vakıfbank Personeli Özel Sosyal Güvenlik Hizmetleri Vakfı, T. Vakıflar Bankası T.A.O. Memur ve Hizmetlileri Emekli ve Sağlık Yardım Sandığı Vakfı, Vakıf Sistem Pazarlama Yazılım Servis Güvenlik Temizlik Tic. ve San. A.Ş'nin paylarının İsmail Tarman'a devrine izin verilmesi talebi, Vakıfların tabi olduğu mevzuat ile ilgili diğer mevzuat hükümlerinin saklı tutulması koşuluyla olumlu karşılandı.

Koza Gayrimenkul Değerleme A.Ş'nin değerleme hizmeti vermek üzere Kurulca listeye alınmasına karar verildi.