Suriye iki sınırı kapattı, biz de önlemimizi alıyoruz

Bakan Yazıcı, Nusaybin, Akçakale kapılarının hem araç hem yolcu trafiğine kapatılmasına ilişkin, "6 gümrük kapımız aktif. Biz de koruyucu önlemleri alıyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Suriye ile ticari ilişkiler konusunda, "Yapılan uygulamanın karşısında biz de farklı uygulamalara giriyoruz" dedi.

TBMM kulisinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yazıcı, "Yayladağı ve Cilvegözü kapıları çalışıyor, Nusaybin, Akçakale hem araç hem yolcu trafiğine kapatılmış. Suriye tarafının söylediği 'inşaat var, teknik altyapıdaki arızayı gideriyoruz.' Öncüpınar açık ama orada da taşıyıcılar, yani güvenlik bahanesiyle beklemede. Karkamış'ta yolcu geçişi var, eşya taşıma yok. Ama kapalı olan kapılara Suriye plakalı araçları da almıyorlar" dedi.

Yazıcı, süreci sürekli takip ettiklerini belirterek, "Orada beklemedeki tırlarla ilgili bilgi var mı?" sorusuna, "Haliyle var, gidenler bekliyorlardır" karşılığını verdi.

Tadilatın süresiyle ilgili bilgi olup olmadığı sorusuna karşılık Yazıcı, "Öyle söylüyorlar, tadilat var mı yok mu bilmiyoruz. Ben söyledikler gerekçesiyi sizinle paylaşıyorum. Tadilat var mı, yok mu bilmiyorum" dedi.

Yazıcı, "Buna karşı misilleme söz konusu mu?" sorusuna, "Misilleme sözcüğünü kullanmayız, ben de arkadaşlarım da kullanmaz. Buradaki bir ticaret, ekonomik ilişki var. Ortak gümrük kapılarımız var, 6 gümrük kapımız aktif... Yapılan uygulamanın karşısında biz de farklı uygulamalar içine giriyoruz. Misilleme anlamında değil. Biz de insanımızı, tüccarımızı koruyucu önlemleri alıyoruz" diye konuştu.

Lekesiz, Cilvegözü ve Babel Hava Sınır kapılarında sorun yok

Öte yandan Hatay Valisi Mehmet Celalettin Lekesiz, Cilvegözü ve Babel Hava Sınır kapılarındaki 5 günlük bekleme süresinin ardından dün geçişlerin başladığını, şu an kapılarda herhangi bir sıkıntı bulunmadığını belirtti.

Lekesiz, yaptığı açıklamada, kapılardan giriş ve çıkışların normal olarak devam ettiğini söyledi.

Vatandaşları zorunlu olmadıkça Suriye'ye seyahat etmemeleri konusunda uyardıklarını ifade eden Lekesiz, "Şu an kapılarda herhangi bir sıkıntı yok" dedi.

Karayolu taşımacılığını Suriye üzerinden yapmamız imkansız hale geldi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Yılmaz ise Suriye hükümetinin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmalarını askıya alması sonrasında, Babel Hava Sınır Kapısı'nda bilgisayar sistemi değişikliği çalışması gerekçesiyle 5 günden bu yana araçların geçişine izin verilmeyen uygulamanın dün sona erdiğini anımsattı. Yılmaz, uygulamanın sona ermesiyle dün 160, bugün de 200 aracın sınırdan geçiş yaptığını bildirerek, beş günlük bekleme süresi nedeniyle tampon bölgede yaklaşık 500 araç bulunduğunu, bunların yoğunluğunun ise iki üç gün sürebileceğini dile getirdi.

Suriye'nin Türkiye ile serbest ticaret anlaşmasını askıya alması ve vergi oranlarını yükseltmesi nedeniyle ihracatçıların sıkıntı yaşadığını anlatan Yılmaz, "Yükleme yapılan birçok araç, vergi oranlarının yüksekliğinden dolayı şu an Şam gümrüğünde bekliyor. Karayoluyla eşya taşımacılığını Suriye üzerinden yapmamız imkansız hale geldi. Artık alternatif yollara bakmamız gerek" diye konuştu.

Suriye üzerinden Türkiye'ye gelişlerin de kısmi olarak devam ettiğini ifade eden Yılmaz, şimdilik bir sorun yok gibi göründüğünü, Türkiye'den Suriye'ye giden araçların yeni zam farkını ödemeyi kabul ederek ülkeye geçiş yaptığını kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir