Suriye sınırında kuralları değiştirdik

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Suriye sınırında angaje kurallarını değiştini belirterek yaklaşan her askeri unsurun tehdit olarak kabul edileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, "22 Haziran 2012 tarihinde, Suriye'nin 13 deniz mili açığında Doğu Akdeniz'in uluslararası hava sahasında askeri uçağımıza saldırı düzenlendi. Uçağımız Lazkiye'nin 8 deniz mili açıklarında Suriye karasularına düştü. Suriye karalarında uçağımız vurulmamıştır. Vurulduktan sonra uçağımız Suriye sularına düşmüştür" dedi.

Türkiye'nin gazabı şiddetlidir

Türkiye'nin, hiçbir ülkenin içişlerine karışmadığını ve karışmayacağını, dostluğu son derece değerli olduğunu belirten Erdoğan, "Türkiye, her komşu, kardeşinin kendisinden emin olacağı bir ülkedir. Ama Türkiye'nin dostluğu ne kadar değerliyse herkes bilsin ki Türkiye'nin gazabı da o kadar şiddetlidir. Yumuşak başlılığımız uysal olduğumuz anlamına gelmez. Bölgede kadastro mühendisliği yapılmasına asla müsade etmeyeceğiz. Türkiye'ye hasmane tutum sergileyen çevrelere yakıcı bir azap olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.

Türkiye sonuna kadar haklı

Erdoğan, kimliği açık olan, silahsız, tek başına uçan, tehdit oluşturmayan keşif uçağının Suriye tarafından düşürüldüğü olayda Türkiye'nin sonuna kadar haklı olduğunu belirterek, şöyle devam etti: "Suriye tarafından en ufak bir ikaz, en ufak bir nota tarafımıza yapılmamıştır. Yapılmadan uygulamaya gidilmiştir. Ondan sonra da utanmadan, sıkılmadan dost olarak gördüklerini söylüyorlar. Bu hasmane bir tutumdur. Kısa süreli bir ihlali kimse haksız, hukuksuz, vicdansız bir saldırı için gerekçe gösteremez. Akdeniz'in genelinde haklarımız var, garantörü olduğumuz Kuzey Kıbris dahil olmak üzere. Bu bölgede her an çalışma yapılması bizim en doğal hakkımızdır. Uçağımızın yaptığı uçuşta budur. Bu aynı zamanda yenilenmiş radarlarımızın test edilmesine yönelik bir uçuştur."

Angaje kurallarımız değişti

Erdoğan, "Uçağımız bir yanlışlık sonucu, hata sonucu değil tamamen kastı mahsusa ile hasmane bir tutumla hedef alınmıştır" diyerek, şunları kaydetti: "1 Ocak 2012'den bu yana Türkiye hava sahası 114 kez ihlal edilmiştir. 5 kez Suriye helikopterleri tarafından ihlal etmiştir. Gerekli uyarılar yapılmış, çıkış sağlanmıştır. Türk uçağı ise kasten ve hasmane bir tutumla vurulmuştur. Olayın ardından Suriye makamlarının tavrı bu tutumu desteklemiştir. Arama çalışmalarında CASA uçağımıza yapılan ikinci saldırı kasıt olduğunun kanıtıdır. Türkiye yerini, zamanını ve yöntemini kendisi tayin ederek, bu haksızlığa karşı uluslararası hukuktan kaynaklanan haklarını kullanacak, gereken adımları kararlılıkla atacaktır. Suriye yönetiminin kendi halkı için tehdit haline geldiğini biliyoruz. Ancak bu son olay, Esed yönetiminin kendi halkıyla birlikte Türkiye'ye, Türkiye'nin güvenliğine  açık ve yakın tehdit haline geldiğini ortaya koymuştur. Bu son olaydan sonra artık yeni bir aşamaya geçilmiştir. Türkiye olarak Suriye yönetiminin sınırlarımızda oluşturduğu güvenlik risklerini hiçbir şekilde tolere etmeyecek, karşılıksız bırakmayacağız. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin angajman kuralları artık bu yeni aşamaya göre değiştirilmiştir. Suriye'den Türkiye sınırına güvenlik riski ve tehlikesi oluşturacak her askeri unsur, bir tehdit olarak değerlendirecek ve askeri hedef olarak  muamele görecektir. Buradan Suriye rejimini bir hata yapmaması, Türkiye'nin kararlılığını ve dirayetini sınanmaması yönünde uyarıyoruz."

Savaş çığırtkanlarının tuzağına düşmeyeceğiz

Başbakan Erdoğan, "Türkiye olarak elbette savaş çığırtkanlarının, provokatörlerin tuzağına düşmeyiz. Merak etmeyin. Ancak uluslararası sularda da uçağımıza yapılan bir saldırı karşısında susacak, tepkisiz kalacak, elimiz kolumuz bağlı oturacak ülke değiliz. Uluslararası hukuk çerçevesinde bu hadisenin üzerine kararlılıkla gitmeyi sürdüreceğiz" dedi.

Yorumculara uyarı, Bahçeli'ye teşekkür

Erdoğan, "Esed rejiminin alçakça saldırısını masum gösterecek yorumlar yapmak, sorumlu bir davranış biçimi olmayacaktır. Suriye konusunda kimsenin karnından konuşma, lafı geveleme, muhalefet olsun diye ülkenin menfaatlerine zarar verecek söylemlerde bulunma lüksü yoktur, olmamalıdır" diye konuştu. Erdoğan, grup toplantısında yaptığı konuşmada Suriye politikası konusunda hükümete destek veren MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye de teşekkür etti.

İki dilde canlı yayın

Erdoğan'ın Suriye konusunda yapacağı açıklamalar nedeniyle grup toplantısına yoğun bir izleyici katılımının olduğu gözlendi. Meclis'te bulunan 4 Kuveyt bürokratı da Erdoğan'ın konuşmasını izleyicilere ayrılan locada takip etti.  Başbakan Erdoğan'ın grup konuşmasını, çok sayıda televizyon kanalı dinleyicilerine canlı olarak ulaştırdı. Talepte bulunan yayın kuruluşlarına, TBMM TV'nin stüdyosunda İngilizce ve Arapça çeviri yapıldı.
 

Bu konularda ilginizi çekebilir