Suriye'ye silah sevkiyatına izin yok

Suriye hükümetinin silah gereksinimlerini sağlayacak transit geçişler için gümrüklerde daha sıkı kontroller yapılacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, "Silah sevkıyatı ve buna benzer ürünlerin sevkıyatı noktasında bu tür transit geçişlerde kontrollerimiz zaten var ama bunları daha yoğun hale getireceğiz, belki bu tür sevkıyatlara izin vermeyeceğiz. Doğrudan doğruya Suriye hükümetinin silah vesair gibi gereksinimlerini sağlayacak transit geçişleri daha sıkı kontrole tabi tutacağız' dedi.
Yazıcı, 2. Reklam Sempozyumu'ndaki açılış konuşmasının ardından, gazetecilerin Suriye ile ilgili sorularını yanıtladı.
Suriye'deki olaylar dolayısıyla bir gerilim yaşandığını ifade eden Yazıcı, "Bildiğiniz gibi Arap Ligi birtakım kararlar oluşturdu, Türkiye de o kararların doğru olduğu inancında" dedi.
Özellikle Suriye ile 6'sı aktif, 2'si kapalı gümrük kapıları bulunduğunu, bu kadar fazla kapısı olan başka bir komşu ülke olmadığını anlatan Yazıcı, şunları kaydetti:
"Ticari aktivitemiz açık olan kapılardan devam ediyor. Bu kapılarda giriş çıkışlarda herhangi bir sorun yok. Su ile enerjiyle alakalı kesinlikle herhangi bir geri adım atma veyahutta bu alanlarda daraltmaya yol açacak bir uygulamaya girmek söz konusu değil. Bu senenin 10 ayında ticaret hacmimiz 2,5 milyar dolar düzeyinde, geçen sene yıl toplamında aşağı yukarı 2,7 milyar dolardı. Yıl sonunda o rakamı aşmış olacağız" diye konuştu.
Silah sevkiyatı
Suriye ile Türkiye'nin kamu kuruluşları arasındaki sınırlamaların ne olduğunun sorulması üzerine de Bakan Yazıcı, şunları ifade etti:
"Türk iş adamlarının muhatabı karşı tarafta da tüccarlardır. Onların bankacılık işlemleri vesaireleri var. Bunları sürdürmesi noktasında belki birtakım sıkıntılar yaşanabilir ama bunları da giderici yöntemler bulunur diye düşünüyorum. Ama silah sevkıyatı ve buna benzer ürünlerin sevkıyatı noktasında bu tür transit geçişlerde kontrollerimiz zaten var ama bunları daha yoğun hale getireceğiz, belki bu tür sevkıyatlara izin vermeyeceğiz. Türkiye topraklarına bu tür sevkıyatlara izin vermeyeceğiz. Doğrudan doğruya Suriye hükümetinin silah vesair gibi gereksinimlerini sağlayacak transit geçişleri daha sıkı kontrole tabi tutacağız."
Tampon bölge konusuna ilişkin de Yazıcı, bu konunun henüz netleşmediğini, bu konu üzerinde çalışıldığını, Suriye halkının ve Türkiye'nin çıkarları gözetilerek karara bağlanacak bir konu olduğunu söyledi.
1.500-2.000 dolayında eleman alınacak
2012'de gümrüklerdeki personel istihdamına ilişkin başka bir soruya karşılık ise Yazıcı, ''Bu sene sonuna kadar yaklaşık 800 kişi daha alacağız. 2012 içinde sanırım 1.500-2.000 dolayında eleman alacağız'' dedi.
Bu konularda ilginizi çekebilir