Sütte en pahalı üçüncü ülkeyiz

“Süt ve Süt Ürünleri Sanayi’nde İzmir’in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi” panelinde Türkiye’nin süt fiyatında en pahalı 3’üncü ülke olduğu belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Süt üretiminde Türkiye lideri İzmir'de, süt sektörünün geleceği Yaşar Üniversitesi'nde düzenlenen "Süt ve Süt Ürünleri Sanayi'nde İzmir'in Rolü ve Bilinçli Süt Tüketimi" konulu panelde masaya yatırıldı. Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Gıda Teknolojisi Programı'nın ev sahipliğinde gerçekleştirilen panelde son 10 yılda süt üretiminde yüzde 70 artış hızı yaşayan Türkiye'yi tehdit eden Avrupa Birliği pazarına dikkat çekildi. 

AB büyük tehdit

Panelin açılışında konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü'nden Yusuf Güçer, İzmir'in süt üretiminde dünyada 9'uncu sırada yer aldığını söyledi. Güçer, "Dünyada 2013'de 780 milyon ton süt üretildi. Bunun 18.2 milyon tonu Türkiye'de üretildi. İzmir ise 1.4 milyon ton süt üretimi ile Türkiye'de 1. Sırada” dedi. Avrupa Birliği'nin 2015 yılında sütteki kotaları kaldıracağını hatırlatan Ege Üniversitesi Tire Kutsan Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Harun Uysal, bu durumda Türkiye'nin süt ihracatındaki pazar payının azalacağını ileri sürdü. Uysal, "AB 2015 yılında sütteki kotaları kaldırıyor. Bu, AB'nin daha fazla süt üreteceği aynı zamanda daha fazla ihracat gerçekleştireceği anlamına geliyor. Dünyada Avrasya Birliği ya da Rusya-Çin anlaşması gibi yeni dengeler oluşuyor. Bu nedenle Türkiye olarak yeni pazarlara gereksinim duyacağız" dedi.

Gür Süt Yönetim Kurulu Başkanı Kosat Gürler ise, Türkiye'nin süt fiyatlarındaki pahalılığına dikkat çekti. Gürler, "Acı bir gerçek var ki süt fiyatında dünyada en pahalı 3’üncü ülkeyiz. Üretici-sanayici kavgası bitmeli. Tek ses verilmeli" uyarısında bulundu.

Kooperatif üretimi artırdı

Kecheese Yönetim Kurulu Başkanı Özer Türer de Türkiye genelinde küçükbaş hayvan üreticilerinin düştüğünü, İzmir'de ise bu sayının arttığını belirtti. Türer, "Keçi sütü ve koyun sütü fiyatlarında artış yaşandı. Son fiyatların pahalı olduğunu düşünmüyoruz. Küçükbaş üreticilerini yaşatmamız lazım" dedi.

Panelde konuşan Tire Süt Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Eskiyörük de, "Tire Süt Kooperatifi ile Tire’de süt üretimi artışı, Türkiye ortalamasından 6 kat fazla oldu. Türkiye'de süt üretim artışı son 10 yılda yüzde 70, Tire'de ise son 10 yıda yüzde 440 oldu" dedi.

Sokaktan süt tüketmeyin!

Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Süt İşletme ve Mühendisliği Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Nurcan Koca süt tüketiminde doğru bilinen yanlışlara değindi. Koca, sokak sütü tüketimi konusunda uyardı. Koca, “Daha ucuz olduğu için tercih edilen sokak sütü, tüketicileri sağlık problemi ile baş başa bırakabiliyor. Bunların başında hastalık yapıcı mikroorganizmalar ve toksinlerin neden olduğu rahatsızlıklar geliyor. Sıcak mevsimlerde süte koruyucu maddelerin katılması da bir sorun" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir