Suudi Arabistan'dan Kudüs yasağı

Suudi Arabistan yönetiminin ülkedeki medya kuruluşlarına Trump'ın Kudüs kararı hakkında çok fazla yayın yapmamaları konusunda uyarıda bulunduğu iddia edildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

El Arabi el Cadeed gazetesi, Suudi Arabistan hükümetinin; ülkede bulunan TV, radyo ve gazete yöneticilerine  Trump'ın Kudüs kararı hakkında çok fazla yayın yapmamaları konusunda uyarıda bulunduğunu öne sürdü. 

Habere göre, Suudi yetkililer televizyon kanallarına Trump'ın kararına ilişkin haberlere, haber programlarında çok fazla yer vermemesine ilişkin bildiri gönderdi. Suudi yetkililerin neden bu şekilde bir karar aldığı ise bilinmiyor. 

Suudi Arabistan elçilğinden yapılan yazılı açıklamada, "Ürdün'de yaşayan ve okuyan Suudi Arabistan vatandaşlarının güvenliği korumak adına protestolardan uzak durmaya davet ediyoruz" ifadelerine yer verildi.

Bahreyn elçiliğinden de benzer açıklama yapılarak, "halka açık yerlerdeki protesto gösterilerinden uzak durlması" çağrısında bulunuldu.

Öte yandan BBC Türkçe'nin haberine göre, Suudi Arabistan Prensi Turki Faysal El Suud, ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıma ve Amerikan Büyükelçiliğini Tel Aviv'den bu kente taşıma kararına tepki gösterdi.

Bahreyn'de düzenlenen bir güvenlik konferansında konuşan Prens, Trump'ın kararının radikal gruplar için "oksijen" olacağını söyledi.

Suudi Arabistan Prensi konuşmasında, doğrudan atıfta bulunmadığı bu gruplarla "başa çıkmanın zor olacağı" uyarısında bulundu.

Prens Turki Faysal El Suud 24 yıl boyunca Suudi Arabistan istihbarat servisini yönetmişti.

Konferensı izleyen BBC Güvenlik Muhabiri Frank Gardner, Körfez ülkelerinde, Trump'ın kararının hem İran'ı hem de El Kaide ve Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) örgütü gibi cihatçı grupları güçlendireceğinden kaygı duyulduğunu aktardı.