Talat-Hristofyas görüşmesi sona erdi

İki lider KKTC seçimleri öncesi yapılan planlanmış son görüşmede, müzakerelerdeki yakınlaşma ve farklılıkları kendi toplumlarına açıklama kararı aldı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA - KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ve Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, KKTC seçimleri öncesi yapılan planlanmış son görüşmede, müzakerelerdeki yakınlaşma ve farklılıkları kendi toplumlarına açıklama kararı aldı.

Kıbrıs müzakereleri çerçevesinde bugün 71. kez bir araya gelen liderlerin görüşmesi yaklaşık 5 saat sürdü.

BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Taye Brook Zerihoun'un Lefkoşa ara bölgedeki resmi ikametgahında yapılan görüşmenin ardından Talat ve Hristofyas adına ortak açıklamayı, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander Downer yaptı. Downer açıklama yaparken, liderler de hazır bulundu.

Downer tarafından okunan ortak açıklamaya göre, liderler, müzakerelerde şu ana kadar sağlanan ilerleme ve farklılıklar konusunda kendi toplumlarına açıklama yapabilecek.

Ortak açıklamada Kıbrıs sorununa en kısa sürede çözüm bulunması için ciddi çaba gösterdiklerini belirten liderler, BM Genel Sekreteri'ne, iyi niyet misyonu çerçevesinde verdiği desteğe ve BM Güvenlik Konseyi'ne teşekkür etti.

Müzakerelerde bugüne kadar, "Yönetim ve Güç Paylaşımı", "AB Konuları" ile "Ekonomi" başlıklarında önemli ilerlemeler sağlandığını ve bundan dolayı cesaretlendiklerini dile getiren liderler, kararlılıkla, Kıbrıs sorunuyla ilgili diğer konuları da çözüp, Kıbrıs'ta kapsamlı çözüm olacağına inandıklarını belirtti.

Müzakereler devam ederken, "her konuda anlaşmadan hiçbir konuda anlaşılamamış olduğu" konusunda anlaşmaya varıldığını anımsatan liderler, ortak hedefin kapsamlı bir çözüme ulaşmak, karşılıklı, kabul edilebilir bir anlaşmayı aynı anda ayrı referanduma sunmak olduğunu kaydetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir