”Taraflar cesaretle adımlar atmalı”

Erdoğan, Türkiye-Ermenistan ilişkilerde diasporaların çalışmalarına atılan adımların kurban edilmemesi gerektiğini belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

DAVOS - Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerde tarafların cesaretle adımlar atması gerektiğini ifade ederek, "Eğer diasporaların çalışmalarına bu atılan adımlar kurban edilirse yazık olur" dedi.

Dünya Ekonomik Forumu için Davos'ta bulunan Başbakan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Dışişleri Bakanı Manuşehr Muttaki ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Eduard Nalbandyan ile katıldığı "Büyük Oyun Yeniden" konulu oturumunda konuştu.

Daha önce panele katılacağı duyurulan Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan panele katılmadı. Sarkisyan'ın yerine Ermenistan Dışişleri Bakanı Nalbandyan katıldı.

Başbakan Erdoğan, AK Parti iktidarı döneminde AB müzakere sürecinde herhangi bir gevşeme ve yavaşlamanın söz konusu olmadığını kaydetti.

Türkiye'nin şu anda AB'de müzakereci üye konumunda olduğunu anımsatan Erdoğan, Türkiye'nin fasıllarla ilgili çalışmalarını sürdürdüğünü ve çalışmalarında herhangi bir aksama olmadığını belirtti. Müzakere sürecinin belli bir rutine bağlandığını ve bundan büyük üzüntü duyduğunu ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Bakıyorsunuz ki iki fasıl açılıyor, bir diğer dönemde yine iki fasıl açılıyor. Bugüne kadar bu ne bir oldu, ne üç oldu. Fakat Avrupalı dostlarımızla görüştüğümüz zaman, geçen hafta Brüksel'de bana 'iki birden büyüktür' dediler. Ben de 'üçte ikiden büyüktür' dedim. Niçin bu üç olmuyor? Başarılı olursak üç olsun, başarısız olursak bir olsun"

"Bölgenin menfaatlerini müşterek olarak ele alalım"

Türkiye'nin de bölgesinde kendi çıkar hesaplarını yaparak, varlığını çok daha güçlü kılacak, kendisini geleceğe çok daha güçlü taşıyacak bir hesabın içerisinde olması gerektiğini ifade eden Erdoğan, "Tabii bu hesabı yaparken diğer ülkelerle karşılıklı çıkarı temin etme amacına yönelik bir girişim olursa bu tabii bölgeyi de huzurlu kılacaktır" dedi.

Rusya Federasyonu ile Gürcistan arasındaki sıkıntılarda Türkiye'nin bir adım attığına dikkati çeken Erdoğan, bölgede bir Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Projesini geliştirme önerisinde bulunduğunu anlattı.

Bu çerçevede ilk ziyareti Moskova'ya yaptıklarını daha sonra Gürcistan'a gittiklerini ifade eden Erdoğan her iki ülkeden de olumlu yaklaşım aldıklarını belirtti. Erdoğan, daha sonra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den de olumlu yanıt aldıklarını belirterek, daha sonra konunun Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Türkiye-Ermenistan maçı nedeniyle Ermenistan'a gidişinde Ermenistan yetkilileri ile görüşüldüğünü onlardan da olumlu bir yaklaşım geldiğini bildirdi. Dışişleri bakanları seviyesinde bu çalışmaların başladığını ifade eden Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bütün hedefimiz bölgenin menfaatlerini müşterek olarak ele alalım. Hep birlikte burada menfaatlerimiz olsun. İstikrarı da bunun üzerine inşa edelim. İstikrarlı bir huzur bölgesi olsun. Bu huzurlu bölgede ne Azerbaycan'ın Ermenistan ile şu andaki mevcut durumu devam etsin. Ne Türkiye'nin Ermenistan ile bu durumu devam etsin. Ne Rusya'nın Gürcistan'la bu sıkıntılı durumu devam etsin. Bunları ortadan kaldıralım bir barış havzası haline bölgeyi getirelim. İnanıyorum ki Rusya'da buna olumlu yaklaşacaktır."

"Ermenistan ilişkilerinde tarafların cesaretle adım atması lazım"

Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin bütün hedef ve amaçlarının bölge barışına katkıda bulunmak olduğunu söyledi.

"Türkiye, Ermenistan ilişkilerinde tarafların cesaretle adım atması lazım. Eğer diasporaların çalışmalarına bu atılan adımlar kurban edilirse yazık olur" diyen Erdoğan, şöyle devam etti:

"En büyük sıkıntı burada, diasporalar durmuyor, onlar çalışıyor. Niye çalışıyorlar? Bu adımlar atılmasın diye çalışıyor. Kendi göbeğimizi kendimiz keseceğiz, başkasını bu işe sokmayacağız. Onun için bazı jestler yaptık, bu jestler karşılıklı olarak yapılsın ve bu işi bir an önce bitirelim, çözelim.

Aynı şekilde Azerbaycan ile Ermenistan arasında 17 yıldır bu süreç devam ediyor. ABD, Rusya ve Fransa on yedi yıldır onlarda sorunu çözemiyor. Bizim dolaylı olarak bu süreçle bağlantılarımız var. Azerbaycan ile de kardeşlik, soydaşlık bağımız var. Onun için Kafkasya İşbirliği Projemiz var ve bu çok önem arz ediyor. Bütün bunlara rağmen şu anda dışişleri bakanlarımızın kendi aralarında yaptığı çalışmaları önemsiyorum, Olumlu adımlardır diyorum. Bu olumlu adımları başkalarının olumsuz adımlarına kurban etmeyelim diyorum. Çıktığımız olumlu yolda mesafe alalım."

Türk hükümetinin dış politikada yoğun bir dönem yaşadığının ve bölgesel konulardaki aktif tutumu ve arabuluculuk girişimlerinin hatırlatılması ve Türkiye'nin bölgedeki gücünü nasıl kullandığının sorulması üzerine Başbakan Erdoğan, Kafkaslar bölgesindeki ilişkiler çerçevesinde de pek çok adım atıldığını bu kapsamda "İpek Yolu çalışmasının da devam ettiğini" söyledi.

Erdoğan'la Putin Davos'ta görüştü

Erdoğan Youtube'a konuştu