Tarihi ziyarete 'Lozan' damga vurdu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Lozan Anlaşmasının güncellenmesinin mümkün olmadığını anlatan Çipras'a, "Lozan Türkiye ile Yunanistan arasında bir anlaşma değildir. Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor. Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu?" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Yunanistan ziyareti kapsamında bugün Atina'da Yunanistan Cumhurbaşkanı Propokis Pavlopoulos, ardından Başbakan Aleksis Çipras ile görüştü. Erdoğan'ın ziyareti iki ülke arasında 65 yılın ardından devlet başkanı düzeyinde gerçekleştirilen ilk resmi ziyaret olma özelliği taşırken, görüşmelere 'Lozan' damga vurdu.

Erdoğan, Yunan mevkidaşı Prokopis Pavlopulos ile görüşmesinde "Lozan konusunda hala anlaşılamayan incelikler var. Lozan 94 yıl önce yapılmış bir anlaşma ve sadece Türkiye ile Yunanistan arasında değil, 11 ülke buna taraf. Bu 94 yılda çok şey değişti" ifadelerine yer vererek, Lozan anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini söyledi.

Erdoğan'ın Yunanistan Cumhurbaşkanı Pavlopoulos'la görüşmesinde görüşmeye damga vuran 'Lozan' konusu Başbakan Çipras ile yapılan basın toplantısında da gündeme geldi.

Çipras, "Bizim ilişkilerimiz modernleşecek. İlişkilerimiz barışı ve istikrara katkıda bulunacak. Ama bu ilişkiler Lozan antlaşmasına saygı çevrçevisinde gerçekleştirebilir. Lozan Anlaşması'nın güncellenmesi söz konusu olamaz. Kıbrıs sorununa kalıcı ve adil bir çözüm önemli" dedi.

Yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum

"Önümüzdeki yıl 2018 yılı Yunanistan için son derece önemli bir yıl" şeklinde konuşan Çipras, "Biz uzun süredir ekonomik krizle ilgili bir maceranın içindeyiz. Bu sebeple 2018 yılında Yunanistan için mevcut olan olumlu atmosfer içinde iki ülke arasında da en iyi ortamın yakalanması için elimizden gelen çabayı sarf etmenin gerektiğini düşünüyorum. Sizi yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum, Türk-Yunan ilişkilerinde. Ve bu yeni sayfa karşılıklı kışkırtmalara dayanmayacak, inşa etmeye çalıştığımız dostluk köprülerine dayanan yeni bir sayfa olacak. Eminim ki bunu kabul edeceksiniz. Biz bunu başarabiliriz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan: Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu şekilde konuştu:

Müslüman azınlığın durumunda iyileştirmeler yapılmasını talep ettim. Lozan Türkiye ile Yunanistan arasında bir anlaşma değildir. Lozan sadece Ege'yi mi kapsıyor. Batı Trakya'daki azınlıkların hukuku yok mu? Batı Trakya'daki Müslümanların hukukunu korumak Yunanistan hükümetinin sorumluluğundadır. Şu anda 15 bin euro kişi başına geliri var Yunanistan'ın ama Batı Trakya'da bu rakam 2 bin euro civarında. İnançlarını yaşama konusunda da sıkıntıları var. Başmüftüleri atama ile geliyor, Lozan seçim diyor. Türkiye'de patrik seçimle geliyor. Sen Sinod Meclis'i seçer. 15 yıldır bütün arkadaşlarımıza bunu söyledik ama hiçbir netice alamadık. Bu da Lozan.

Çok daha farklı konular da söz konusu. Bizim toprak bütünlüğüyle ilgili bir sorunumuz yok. İnanç hürriyeti deniliyor. Burada bir Fethiye Camii meselemiz var. Atina'da bir cami sorunumuz var. Ama Türkiye'de Hristiyanların kiliseleriyle ilgili bir sorun yaşamadık. Şu anda Sümela Manastırı'nı koşullar zor olsa da bitireceğiz. Tüm Hristiyanların hizmetine sunacağız. Biz inanç hürriyetinden korkmuyoruz. Ama Batı Trakya'da bu sorunu bir an önce aşalım. Artık bunlar bizim masamızda durmasın.

"Atmamız gereken hedefler var"

Erdoğan, Yunanistan ile dış ticaret hedeflerinin tutmadığını belirterek, "Atmamız gereken önemli adımlar var. İkili ticaret hacmimiz 2.6 milyar dolar. Hedefimiz 10 milyar dolardı. 2014'ten sonra bir geri gidiş oldu. Temennim odur ki bunu yeniden tamamlarız. Ulaştırma projelerine önem vermeyi hedefliyoruz. İstanbul-Selanik feribot hattı gibi ulaşım projelerine hız vermeyi planlıyoruz" dedi.

"Geç gelen adalet, adalet değildir"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye uzun yıllardır PKK, DEAŞ, FETÖ gibi terör örgütleriyle mücadele ediyor. Bizimle en rahat empati kurabilecek ülkelerin başında Yunanistan geliyor. Yunan güvenlik ekiplerinin attığı adımları takdir ediyoruz. FETÖ militanlarının adaletle yüzleşmesi büyük önem taşıyor. Sayın Çipras ile olaydan sonra başlattığım görüşmede ve bugünkü görüşmede Yunanistan yargısına çağrım var, gecikmiş adalet adalet değildir. Bunların Türkiye'ye iadesi mümkündür. diye konuştu.