Tarımda seferberlik

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Seniye KAZANÇ / Mersin Tarım Platformu Başkanı

Tarım, Mersin ekonomisi için de önemli ve stratejik bir sektör. Arazilerinin yüzde 26'sını tarım sektöründe değerlendiren Mersin'de tarımda istihdam oranı yüzde 57,6'dır. Ülke genelinde istikrarlı bir tarım politikamızın olmayışı, tarımsal üretimdeki düşük verimlilik, üretim tekniklerinin, AR-GE çalışmalarının etkisinin üretimde uluslararası pazarda fark yaratacak noktaya ulaşmamış olması, nitelikli işgücü sağlanamaması, sonuç olarak da sektörden elde edilen ekonomik çıktıların tatmin edici seviyede olmaması ilimizde tarım sektörünün önemli sorunlarındandır.

Tarım gıda sektöründe geliştirmeyi seçen bir il olarak rekabet gücü yüksek sürdürülebilir tarım sektörü için ilimizde seferberlik ilan edilmeli, eğitim ve AR-GE çalışmalarından yola çıkılmalıdır. Beslenme sorununun çözülebilmesi için tarımsal araştırma, teknoloji üretimi ve özellikle biyoteknolojik yöntemlerden faydalanılması gerek. Araştırma enstitüleri çiftçilerin gereksinimlerinden doğan uygulamalı araştırmaları yapmalı. Araştırma kurumlarında üretilen yeni tekniklerin kırsal kesime veya agro-endüstriye en kısa sürede taşınması gerek. Agro-endüstride ise bu amaçla kullanılabilecek teknopark modelleri geliştirilmeli. Teknoparkımızın agro-park yönünde geliştirilmesi ve Mersin İhtisas Organize Tarım (Sera) Bölgesi sektörde gelişmek için çok önemli atılımlardır. Ayrıca sektörde eğitimin de çok önemli bir yeri vardır ve modern yetiştirme teknikleri, sulama-su kaynaklarını koruma, organik tarım, iyi tarım uygulamaları, entegre ürün yönetimi, gıda güvenliği gibi konularda eğitimlerimiz devam etmektedir.

Biogaz, güneş enerjisi gibi temiz enerjilerinin tarımda uygulamaları teşvik edilmeli, uzun vadede petrol girdilerinin maliyet artırıcı etkisi hafifletilmelidir. Türkiye'nin AB ve Orta Doğuya açılan kapısı olan Mersin'de her ürünün değerlendirilebiliyor olması gerektiği gibi kapasite artırmayı düşünüyor olmamız lazım. Narenciye ve diğer meyvelerin sofralık olarak arzının yanı sıra ileri prosesler uygulanabilmeli, meyvelerimizin kabukları bile değerlendirilmeli, ziyan gözüyle bakılan uygun ürünlerden gıda katkı maddeleri vb gibi sektörel sanayi girdisi olacak ürünler elde edilebilmeli, sebzeler tüketime hazır halde işlenip paketlenebilmelidir. Böylelikle yeni pazarlar bulup, yeni talepler yaratılacağı gibi arz fazlası durumunda yaşanan sıkıntılar da bertaraf edilecektir. 

Uluslar arası tarım-gıda sektöründe Mersin'i öne taşımak için ulusal ve uluslar arası ekonomik ilişkiler iyi takip edilmeli. Pazar payımızı artırmak için profesyonel bir tutum izlenmeli; bölgesel markalaşmanın sağlanması için, pazarlama, reklâm, tanıtım konularında şehir olarak ortak program çerçevesinde hareket etmeliyiz.

İlimizde çeşitli kurumlar tarafında yapılan, sektörel gelişmeyi hedef alan AB ve diğer projeler de tüm paydaşlar arasında uyum içinde yürütülmeli, yapılan proje başvuruları birlikteliğimizi ortaya koyacak nitelikte, birbirini tamamlayacak şekilde koordine edilmelidir. Tarımda seferberlik için kaybedecek zamanımız kalmadı.