Tarsus Amerikan Koleji 125. yılını kutluyor

Birçok iş insanı, üst düzey yönetici, akademisyen, gazeteci ve yazar yetiştirmesiyle “liderlerin okulu” olarak tanınan Tarsus Amerikan Koleji, 125. yılını kutluyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

YILDIZ TAŞDELEN ERLİ

TARSUS-  Sorgulayıcı bireyler yetiştirmeyi  hedefleyen, hayata dönük bir anlayışla geliştirilen müfredatı ve bölgesinin tek International Baccalaureate (IB) eğitimi ile Tarsus Amerikan Koleji, ikinci 125. yılına yeni  projeler ve yenilenen kampüsü ile  giriyor. Kolej, yeni yurt binası ile  daha fazla öğrenciyi dünya standartlarında eğitimle buluşturmayı, Anadolu’nun en başarılı öğrencileri için burs programları başlatarak  kaliteli eğitimin yaygınlaşmasını  hedefliyor. 

Türkiye ve bölge dışında sınır komşusu ülkelerin başarı- lı öğrencilerini de Tarsus kampüsünde eğitmeyi hedefl eyen kurum, önümüzdeki günlerde uluslararası kimliğini daha yüksek sesle duyuracak. 11 bin metrekarelik yeni  alanıyla kaliteli eğitim, konforlu  yerleşim birimleriyle beraber sunulacak. Tarihi kampüsün yanında  inşa edilen yeni yerleşim biriminde spor salonu, yemekhane, 600 kişilik konferans salonu ve kütüphane olarak restore edilen tarihi Sadık Paşa binası Tarsus Amerikan  Koleji geleneklerini geleceğe taşıyacak. 30 milyon lira yatırımla yapılan yerleşkede yatılı öğrenci kapasitesi 140’a çıkacak.  

Tarsus Amerikan Koleji; Sağlık ve Eğitim Vakfı’na (SEV) bağlı bir kurum. SEV Yönetim Kurulu Başkanı Ceyda Aydede, düzenlenen basın toplantısında, burs oranını artırmak istediklerini ifade ederek, diğer illerden aldıkları öğrencilerin sayısını artıracaklarını, Tarsus Amerikan Koleji’ni ilk ve ortaokul öğretmenlerine tanıtabilmek için seminerler düzenleyeceklerini, Anadolu’da tanıtımlar gerçekleştireceklerini anlattı.  

Tarsus, ümit vaat ediyor

Tarsus Ticaret ve Sanayi Odası  Başkanı Ruhi Koçak, Tarsus ziyareti kapsamında gazetecilere yaptığı değerlendirmede, Türkiye’nin  ilk ticaret odasının Tarsus olduğunu belirterek, tarihi geçmişi ile pek  çok zenginliği bünyesinde barındıran ve tüm dinleri kucaklayan yapısıyla Tarsus’un, turizm kenti olma yönünde ümit vaat ettiğini söyledi. 

Koçak, Kulak-Beyazkum mevkiinde yer alan yaklaşık 3 milyon metrekare yüzölçümlü 12 adet parselde Özaltın, Limak, IC Çeçen, Aram  ve Peta firmalarının turizm yatırımı yapacağını, bu yatırımın yaklaşık 5 bin kilişik direkt istihdam sağlayacağını ve ekonomiye yılda 150 milyon dolar katkı sağlayacağını bildirdi. Gülek kasabında bulunan Karboğazı’nın kış turizmi ile canlandırılmasının planlandığını kaydeden Koçak, Tarsus’ta, 140 çeşit ürün yetiştiğini, ancak bu ürünlerin katma değer yaratılmadan satıldığını anlattı. 

Turizm için 13 tahsis verildi

1994’ten bu yana ilçede belediye  başkanlığı yapan Burhanettin  Kocamaz, 30 Mart’taki seçimlerde partisi MHP tarafından Mersin  Büyükşehir Belediye Başkanlığı’na  aday gösterildi. Kocamaz, şu anda  Tarsus’un bölgenin en huzurlu  yerlerinden olduğunu ifade ederek,  “Biz hiç kimseyi ötekileştirmedik.  Mersin Büyükşehir’e talibiz. Şu anda  da önde görünüyoruz” dedi. 
Kocamaz,  geçmişi 10 bin yıl öncesine dayanan  Tarsus’un pamuk üretimi nedeniyle geçmişte tekstilin merkezi olarak  bilindiğini, ancak zaman içinde tüm  tekstil fabrikalarının kapandığını, pamuğun yerini mısır ve buğday  üretimine bıraktığını söyledi. Mersin genelinde yaptıkları araştırmada Türkiye ortalamasının 2-2.5 katı  üzerinde işsizlik olduğunun ortaya çıktığını kaydeden Kocamaz, Tarsus  sahillerinin turizm bölgesi olması  için çalışmalar başlattıklarını, altyapı  yatırımlarının tamamlanmaması nedeniyle yatırımcıların henüz  yatırıma başlamadığını anlattı.  Mersin’deki limanın özelleştirildikten  sonra müthiş bir ivme kazandığın,  ancak tekelleşmeye gidildiğini  savunan Kocamaz, “Liman, kapasite  olarak zaman zaman yetmiyor.  Mersin’de yeni alternatif limanlar düşünmek lazım” dedi.

Turizm  konusunda büyük potansiyel  taşıyan Tarsus’ta konaklama  imkanlarının yetersiz olduğuna dikkati çeken Kocamaz, 2 otel daha  yapıldığını, turizm için ilçede 13 tahsis verildiğini bildirdi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir