TBB, Anayasa Mahkemesi üyesini yarın seçecek

Türkiye Barolar Birliği , Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçeceği avukatı belirlemek için yarın seçim yapacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Barolar Birliği (TBB), Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçeceği avukatı belirlemek için yarın seçim yapacak.

78 baro başkanının bir aday için oy kullanabileceği seçimde, 36 aday arasından en çok oy alan 3 isim TBMM Başkanlığına bildirilecek. TBMM, bu 3 adaydan birisini Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçecek.

Anayasa'da yapılan değişiklikle, Anayasa Mahkemesi'nin 1 üyesi baro başkanlarının üyelik için adaylık başvurusu yapan aday avukatlar arasından göstereceği 3 aday arasından TBMM tarafından seçilecek.

78 başkan oy kullanacak

Anayasa değişikliklerinin yürürlüğe girmesiyle TBB, Anayasa Mahkemesi üyeliği için seçim sürecini başlatmıştı. Türkiye'de kurulu 78 baronun başkanı yarın TBB Özdemir Özok Kongre ve Kültür Merkezi Konferans Salonu'nda yapılacak seçimde aday adayı 36 avukat arasından 3 kişiyi belirleyecek. Belirlenen 3 aday, 8 Ekim Cuma günü TBMM Başkanlığına bildirilecek. Bildirimden itibaren 10 gün içinde TBMM'de seçim yapılacak.

Her boş üyelik için yapılacak seçimde, ilk oylamada üye tam sayısının üçte iki ve ikinci oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğu aranacak. İkinci oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için üçüncü oylama yapılacak. Üçüncü oylamada en fazla oy alan aday üye seçilmiş olacak.

Her başkan üç aday seçecek

Her bir baro başkanı, Anayasa Mahkemesi üye adaylığı için yapılacak seçimlerde 3 aday için oy kullanacak. Seçmenler, pusulalardaki her üç adayın adı soyadı yanında yer alan boş kutucuğu işaretleyecek. Üç adaydan fazla işaretlenmiş oy pusulalarının değerlendirilmesinde yukarıdan aşağıya ilk üç aday için yapılmış işaretlemenin nazara alınması suretiyle oy pusulaları değerlendirilecek. İlk üç tercihten sonra gelen işaretlemeler dikkate alınmayacak.

Oy sayımı sonucu, adayların aldıkları oy sayısına göre sıralamaları yapılacak ve en çok oy alan ilk üç isim belirlenecek. Adayların aldıkları oylarda eşitlik olması durumunda ise meslek kıdemi fazla olanın, kıdemlerinin de eşitliği halinde adayların yaşlısının, bunda da eşitlik olması durumunda sandık kurulunca kura seçilerek kurada kazanmış olan aday ön sırada yer alacak.

Bu konularda ilginizi çekebilir