TBMM'ye çalışmalar hakkında bilgi verdi

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine 23 Ekim günü gerçekleşen Van depremini ve bölgedeki yardımlara ilişkin bilgi verdi. Atalay, evi yıkılanların çadır ihtiyacının karşılandığını da vurguladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, TBMM Genel Kurulu'nda milletvekillerine 23 Ekim günü gerçekleşen Van depremini ve bölgedeki yardımlara ilişkin bilgi verdi. Atalay, evi yıkılanların çadır ihtiyacının karşılandığını da vurguladı.

TBMM Genel Kurulu saat 15.00'de toplandı. Açık görüşmeyle beraber hükümet adına söz alan Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Van'da meydana gelen deprem ve yapılan çalışmalarına ilişkin bilgi verdi.

Atalay, Van merkezde 6 çok katlı bina ile Erciş'te 80 binanın tamamen yıkıldığını, 19 köyde ise bin 362 binanın kullanılamaz hale geldiğini açıkladı. Şu ana kadar can kaybının 370 olduğunu da bildiren Atalay, bunlardan 248'inin Erciş'te, 122'sinin ise Van olduğun da ifade etti. Halen bin 300 yaralının bir kısmının ayakta tedavi edildiğini, kalanların ise Van, Ankara ve komşu illerde tedavi altında olduğunu da söyleyen Atalay, 2 ambulans uçak, 7 ambulans helikopter ve Türk Silahı Kuvvetleri helikopterlerinin de görev yaptığını söyledi.

Çadırda bu kadar yüksek talep beklemiyorduk

Atalay şöyle devam etti:

"Van, Erciş ve köylerimize 15 bin civarında çadır ulaşmıştır. Yarın sabaha kadar da çadır sayısı 25 bine çıkacaktır ama yine de çadır konusunda vatandaşın daha fazla talebi olmuştur. Belli bir yetersizlik de yaşanmaktadır. Bunun sebebi şu; hemen ilk akşam çadırkentler kuruldu, evi yıkılanlar oraya yerleştirildi ama artçı sarsıntılar olduğu için hiç kimse evine girmek istemiyor. Çadırkentlere de gitmek istemiyor. Bir çadır sahibi olmak evinin yakınında kalarak, bazı ihtiyaçlarını zaman zaman evden karşılamak istiyor. Bu tabii bir talep. Bu yolu da açtık.

Çadır konusunda işin doğrusu bu kadar yüksek talep beklemiyorduk. Hasar tespiti hızlı bir şekilde yapılıyor. Evi sağlam olanlara (eve girin) deniliyor. Diğerlerine kırmızı çarpı işareti konuluyor. Ama vatandaşa 100 bin hane çadır talebinde bulunduğunda onu karşılayamıyorsunuz. Çadır ve ısıtıcı dışında bir sıkıntı yok. Hem devlet kurumlarından hem sivil toplum kuruluşlarından çok ciddi şekilde yardım özellikle dün geceden itibaren Van'a akmaya başladı. Türkiye'nin tüm imkanlarını seferber ettik. Komşu ülkelerden de çadır nakli sağlanıyor."

Kılıçdaroğlu'na ve CHP'ye teşekkür etti

Van'ın merkezinde hayatın normale dönmeye başladığını belirten Atalay, marketlerin, mağazaların, işyerlerinin açık olduğunu belirterek, "Bir deprem şehri atmosferi yavaş yavaş ortadan kalkıyor" bildirdi. C Atalay, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na ve parti yöneticilerine bölgeyi ziyaretleri ve işbirlikleri için teşekkür etti. 

Bu konularda ilginizi çekebilir