Tedbir alınca Suriye geri adım attı

TIR'ların Suriye sınırında kalması üzerine alternatif yolları devreye sokan Türkiye, Esad yönetimine geri adım attırdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

İSTANBUL - Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "(Suriye) Şunu bilmeleri lazım ki, Türkiye gibi güçlü bir devlet, dünyanın 239 gümrük bölgesine ihracat yapan bir devlet Orta Doğu'ya, Körfez'e ihracat yapmak için sadece Suriye'den geçmek zorunda değil. Bizim zaten A, B, C planlarımızın hepsi hazırdır. Bu çerçevede bizim üç alternatif yolumuz var. Bunları dün akşam itibariyle devreye sokmaya başladık" dedi.

Bu çerçevede bizim üç alternatif yolumuz var. Bunları dün akşam itibariyle devreye sokmaya başladık. Bunlardan birincisinin Habur'dan Ürdün'e, aynı şekilde Ürdün'den tüm Körfez ülkelerine, Orta Doğu coğrafyasına genişleyecek seferler olduğunu ve bu seferleri  dün akşam itibariyle başlattıklarını belirten Çağlayan, Mersin-İskenderiye arasında Ro-Ro seferleri başlattıklarını, deniz üzerinden Mısır'a göndereceklerini,İskenderiye'den bunu alıp kara yoluyla Mısır'da Safaga'ya indirip, buradan tekrar Ro-Ro ile Kızıldeniz'den Suudi Arabistan Duba'ya geçip, Duba'dan Suudi Arabistan ve Ürdün'e dağıtım yapacaklarını bildirdi. 

Uğraşsak Süveyş alternatifini de ortaya çıkarırız

Çağlayan, "Uğraşsak dördüncü alternatifi Süveyş alternatifini de ortaya çıkarırız. Dün akşam itibariyle biz bu tedbirleri uygulamaya başlar başlamaz Suriye hükümeti hemen bir anda sınırdaki TIR'ları içeriye almaya başladı" diye konuştu.

Suriye'yi bypass etmemiz bizim için çok kolaydı" diyen Çağlayan, şunları kaydetti:

"Ama biz bunu tercih etmek istemedik. Biz yine Suriye üzerinden transit ticaretimizi yapalım, Suriye ekonomisi bundan para kazansın istedik. Ama kendilerinin isteği bu yöndeydi. Tekrar söylüyorum; yaptıkları, ettikleri neyse onun fazlasını her zaman Türkiye'den görürler."

Devir, Türkiye'nin devri artık

Çağlayan, "88 yıllık tarihimizde ilk defa ihracatımız 133 milyar 970 milyon dolar oldu. İnşallah bu ay sonu itibariyle 135 milyar doları da yakalayacağız" dedi.

Bugün Türkiye'nin önemli bir marka değerinin ve artık Türk pasaportuna sahip bulunmanın bir ayrıcalık olmasının siyasi istikrarın ortaya çıkardığı bir sonuç olduğunu belirten Çağlayan, Türkiye'nin dünyanın birçok ülkesinden çok daha önemli bir ekonomik stabiliteye sahip bir ülke olduğunu bildirdi.

Çağlayan, perakende sektörünün 2010 cirosunun 187 milyar dolar olduğunu hatırlatarak, "Son 5 yılda sektördeki ciro artışı yüzde 54. Son 5 yılda Türkiye'nin milli gelirindeki artış yüzde 40, kişi başı milli gelir artışı yüzde 34. Bugün perakende sektöründeki ciro artışı Türkiye'nin gayrisafi hasılasından 14 puan, kişi başı milli gelirinden 23 kat fazla artmış" diye konuştu.

Perakende sektörü 2014'de yaklaşık 250 milyar dolara çıkacak

Zafer Çağlayan, perakende sektörünün önemine değinirken de, "Öyle bir sektör ki bu sektör 2014'de yaklaşık 250 milyar dolara çıkacak. Bu sektör, desteklenmesi, yanında olunması gereken, her zaman önü açık olan bir sektör. Ben de bundan dolayı buradayım" dedi.

Türkiye'nin gerek milli gelirinde gerek ihracatında gerekse ekonomik parametrelerinde son derece, önemli sağlıklı bir yapıya sahip olduğunu vurgulayan Çağlayan, bütçe açığına değinirken, "Bizim bu yıl sonu, bu ay sonu itibariyle rakamımız inşallah yüzde 1,7'ye gelir. Bunun Avrupa ortalaması... 19 ülkeden çok daha iyi durumdayız" şeklinde konuştu.

Bugün itibariyle Türkiye'nin son 12 aylık ihracatının 133 milyar 970 milyon dolar olduğunu bildiren Çağlayan, "Bu rekor ülkemize hayırlı olsun. 88 yıllık tarihimizde ilk defa ihracatımız 133 milyar 970 milyon dolar oldu. İnşallah bu ay sonu itibariyle 135 milyar doları da yakalayacağız" dedi.

Türkiye'nin yatırımlar için önemli bir cazibe merkezi olduğunu ifade eden Çağlayan, "Bugün Koç Grubu, Eczacıbaşı, Kale Seramik, birçok şirket artık Avrupa'daki birçok şirketi ortak olmak ve satın alarak, şu anda her ikisi ile hem pazarları hem alanlarını genişletiyorlar. Devir, evelallah Türkiye'nin devri artık. Bunun herkes tarafından bilinmesi lazım" şeklinde konuştu.

Çağlayan, Türkiye'nin bugün son derece önemli bir konuma geldiğini, şu anda 97 ülkeden 28 bin 833 uluslararası yatırımcı şirketin Türkiye'de bulunduğunu ifade ederek, uluslararası sermayenin en fazla güvendiği ülkelerin başında Türkiye'nin yer aldığını söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir