Temkinli duruş sürecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tuncay Turşucu İntegral Menkul Değerler Araştırma Direktörü

TCMB faiz oranlarını beklentiler yönünde değiştirmedi. Buna göre, Merkez politika faizini yüzde 7.5 seviyesinde, marjinal fonlama maliyetini yüzde 10.75 seviyesinde ve alt bant olarak bilinen Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7.25 seviyesinde değiştirmeyerek bıraktı. 

Açıklama metnine bakıldığında 2. paragrafın ilk cümlesi dışında önemli bir fak görülmüyor. Geçen ay gıda fiyatlarında beklenen kısmi düzeltmenin etkisiyle kısa vadede enflasyonun düşmesinin beklendiği şeklindeki ifade son karar metninde gıda ve enerji fiyatlarındaki gelişmelerin enflasyonu olumlu etkilediği şeklinde değiştirilmiş. 

Genel olarak temkinli yaklaşımın devam edeceği anlaşıyor. Kısa vadede enflasyondaki geri çekilme sadece enflasyonun belirleyici etken olduğu varsayılırsa Merkez Bankası’nın elini rahatlatıyor görünüyor. Ancak enflasyondaki iyileşmenin kısa vadeli olduğu ve gıda ve enerji fiyatlarının şu an için olumlu etkileri olsa bile genel anlamdaki oynaklıkların sürüyor olması Merkez’i temkinli olma yönündeki yörüngesinde kalmasına neden olmakta. Başka deyişle, sıkı para politikası korunacak, kısa vadeli faizler uzun vadeli faizlere göre daha yüksek seviyelerde tutulacak ve enflasyon beklentilerini düşük tutmaya çalışacak.  

Alınan karar beklentiler dahilinde olmasının yanında normal olarak görülebilir. Küresel belirsizliklerin yanında içeride siyasetteki belirsizliğin de devam ediyor oluşu karşısında Merkez’in sadece likidite politikaları ile enflasyonu ve TL’yi kontrol altında tutma çabaları sürecek görünüyor. 

Piyasa etkisi görülmüyor

Kararın ardından TL kanadında önemli bir hareket mevcut değil. USDTRY 2.72 seviyelerinde devam ederken, EURTL 3 seviyelerindeki seyrini koruyor. Döviz sepeti ise 2.8550 seviyelerindeki mevcut seyrini koruyor. Kısacası piyasa etkisi yok. 

Kurda kontrolden çıkmış bir görüntü yok 

Bir sonraki toplantı 18 Ağustos tarihinde yapılacak ve bu tarihe kadar koalisyon konusunda net bir görünümün ortaya çıkması beklenebilir. Bu nedenle 18 Ağustos tarihindeki toplantıda alınacak kararlar daha fazla mesajlar içerebilecek yapıda olabilir. Ancak genel konjonktürün faiz artırımına yönelik zorlama yaptığı görülüyor. Piyasalarda da Merkez’i zorlayan hareketler olduğunu izliyoruz. Kur tarafında yukarı yönlü bir ivmenin olmasının yanında henüz kontroldan çıkmış bir tablo mevcut değil. Kur kontrolden çıkmadıkça Merkez sıkılaştırma politikaları ile kontrolü sağlamayı sürdürecektir. Ancak algıların bozulması ve TL’deki değer kaybının kontrolden çıkması durumunda ise olağandışı değerlendirilerek Merkez tarafından net eylemler görebiliriz. Şimdilik kur tarafında kontrolden çıkmış bir görüntü bulunmuyor. 

http://www.integralmenkul.com.tr/

http://www.integralforex.com.tr/

Yasal Uyarı Notu: Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır ve yalnızca bilgilendirme amaçlı ve kişisel kullanım içindir. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.