Temkinli hava devam ediyor

İMKB-100 ilk seansı 51.685 puandan kapanırken, hisse senetlerinde ortalama yüzde 1.5 değer kaybı yaşandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL – Fed'in sürpriz iskonto faiz artırımının ardından eksiye geçen dünya endekslerinde kayıplar telafi edilmeye çalışıldı.  İMKB-100 ilk seansı 765 puan gerileyerek 51.685 puandan kapanırken, hisse senetlerinde ortalama yüzde 1.5 değer kaybı oldu.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) sürpriz bir kararla bankalara uyguladığı “iskonto faiz oranlarını” 25 baz puan artırması piyasaları huzursuz etti. Sürpriz hamle likiditenin çekilmesi konusunda tedirgin olan piyasalarda satış baskısı yarattı.  Fed, her ne kadar “politika faiz” konusunda duruşunu korusa da, dünkü bu hamle, 16 Mart'taki Fed toplantısını daha da önemli bir hale getirdi.

İskonto faiz oranındaki çeyrek puanlık artış sonrası bugün ABD vadeli piyasada sabah yüzde 1 civarında kayıp yaşanırken, Asya'da da yüzde 2 düşüş gözlendi. İlk tepkinin ardından toparlanma çabası veren piyasalarda gevşek tablo ise sürüyor.

Güne satıcılı başlayan İMKB  ise en düşük 51.298 puanı gördü. Yükseliş denemelerinin zayıf kaldığı ilk seans 51 bin 600 bölgesinden tamamlanırken, toplam 1 milyar liralık işlem hacmi oluştu.

Faiz hamlesi dolara olan talebi artırdı

Fed'in faiz kararı sonrası dolarda yükseliş yaşandı. Uluslararası piyasada 1.3444 seviyesine kadar inen Euro/Dolar, şu sıra 1.35 seviyesinde seyrediyor. Dolar/Yen ise 91.80 seviyesinde.

Yurtiçinde de yukarı yönlü açılan USD/TL, 1.53 seviyelerine yöneldi.  Interbank işlemlerde en iyi alış/satış şu sıra 1.5230/1.5280 TL düzeyinde yer alırken, kapalıçarşıda dolar 1.5260 TL'den el değiştiriyor. Euro da 2.060 TL'den alıcı buluyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 16 Kasım 2011 vadeli gösterge kıymette bileşik faiz yüzde 8.96 seviyesinde yataya döndü. Gösterge faiz dün spot piyasada yüzde 8.88, valörlü işlemlerde yüzde 8.90 bileşik seviyesinden kapanmıştı.

***

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir