”Terör örgütüne sempati duyanlar çok kötü bir sınav verdi”

TBMM Başkanı Şahin, çeşitli illerden gelen şehit aileleri derneklerinin yöneticilerini kabul etti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı ve Cumhurbaşkanı Vekili Mehmet Ali Şahin, terör örgütü ve terör örgütüne sempati duyanların, çok kötü bir sınav verdiğini ifade ederek, başta Hükümet olmak üzere tüm yetkililerin bundan sonra daha duyarlı olması gerektiğini söyledi.

Şahin, çeşitli illerden gelen şehit aileleri derneklerinin yöneticilerini kabul etti.

Şehit ailelerinin, Kandil Dağı ve Mahmur Kampından gelen bir grup terör örgütü üyesinin, geliş ve karşılanış şekline ilişkin eleştirileri üzerine Şahin, Etkin Pişmanlık Yasasından yararlanmak için yasanın yürürlüğe girdiği 2005'den bugüne kadar geçen süre içerisinde 870 terör örgütü üyesinin başvurduğunu bildirdi.

Şahin, "Bu yasadan yararlanmak için ilk başvuran (bu) 34 kişi değil. Ama hiçbiri, böylesine çirkin bir görüntüye sebep olmamışlar. Asıl sizi ve bizi de rahatsız eden bu görüntülerdir. Bu, ibret alınabilecek, bundan sonra nasıl hareket edilmesi gerektiği bakımından, bir deney tahtası olabilecek bir görüntü olarak da hafızalarımızda muhafaza edelim. Bu bir denemedir. Görelim bakalım ne yapıyorlar?" diye konuştu.

Bu konuda terör örgütü ve ona sempati duyanların çok kötü bir sınav verdiğini dile getiren Şahin, "Millet nezdinde de vicdanlarda da mahkum olmuşlardır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti'nin ve devlet yetkisini kullanan başta Hükümet olmak üzere tüm yetkililer, bundan sonra bu konularda çok daha duyarlı ve hassas olmak durumundadırlar" dedi.

"Sorumluluk sahibi herkes, hassasiyet göstermeli"

Şahin, TBMM Başkanlığına, demokratik açılım adı altında herhangi bir yasal düzenleme talebinin, şu ana kadar ulaşmadığını bildirdi.

İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın, bu konuda siyasi partiler ve sivil toplum örgütleriyle görüşerek, terörü önlemek için öneriler topladığını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak bu önerilerin sonucunda, (Şu adımları atalım) gibi TBMM Başkanlığına, Hükümetçe bir başvuru gelmedi. Hükümet, (Demokratik açılım adı altında, şunları yapmak istiyor) diye, önümüzde herhangi bir şey yok. Siz, hassasiyetinizi bildiriyorsunuz, (Böyle bir şey yapılacak olursa; milletin vicdanıyla ters düşen işler yapılmaması konusunda, Meclis Başkanı olarak, size istirhamda bulunuyoruz) diyorsunuz. Mesajı aldım.

Mahmur ve Kandil'den, malum giysilerle gelip, kamu vicdanını son derece rahatsız eden görüntülerden milletin rahatsız olduğunu söylediniz. Sadece siz mi? Herkes rahatsız oldu. Sayın Cumhurbaşkanı, (Bu kabul edilemez) demiştir, Başbakan, Genelkurmay Başkanı, siyasi partilerimiz aynı tepkiyi göstermiştir. Kuşkusuz bunlar kabul edilemez. Kamu vicdanını son derece rahatsız etmiştir. Bir daha bunların tekrarlanmaması konusunda, sorumluluk sahibi herkesin, mutlaka bundan sonra daha fazla hassasiyet göstermesi gerektiği, açık şekilde ortaya çıkmıştır."

"4 yılda 870 kişi başvurdu"

TBMM Başkanı Şahin, Adalet Bakanlığından aldığı bilgiye göre, Etkin Pişmanlık Yasasından yararlanmak için yasanın yürürlüğe girdiği 1 Haziran 2005'den, 15 Haziran 2009'a kadar geçen süre içerisinde 870 terör örgütü üyesinin başvurduğunu söyledi. Şahin, 636 kişiyle ilgili herhangi bir ceza verilmediğini, 30 kişinin cezasında indirim yapıldığını, 124 kişinin talebinin reddedildiğini, 78 kişiyle ilgili incelemenin sürdüğünü kaydetti.