”Terör yeni bir boyut kazandı”

BM Genel Kurulu'nda konuşan Başbakan Erdoğan, kitle imha silahlarının yayılması, kaçakçılık ve örgütlü suçlarla terörizmin küresel boyutlar kazandığına dikkat çekti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - Kitle imha silahlarının yayılması, kaçakçılık ve örgütlü suçlarla terörizmin küresel boyutlar kazandığını belirten Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Artık, 'iyi terörist', 'kötü terörist' ayrımı tamamen ortadan kaldırılmalı. Başkalarının teröristlerini barındırıp onlara destek vermekten kaçınılmalıdır" dedi.

Erdoğan, BM Genel Kurulu'nda, Suudi Arabistan'ın "Dinlerarası Diyalog Girişimi" çerçevesinde düzenlenen, Yüksek Düzeyli Toplantı'da konuşma yaptı. Erdoğan, 20. yüzyıla ait davranış kalıplarının artık geçerliliğini yitirdiği ve dünyanın modern zamanlarda birçok yeni risk ve tehditle karşı karşıya olduğunun inkar edilemeyeceğini söyledi.

"Hep birlikte yaşadığımız acı tecrübeler ışığında diyorum ki hepimiz güvende değilsek hiçbirimiz güvende değiliz" şeklinde konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu özellikle, terörizm bakımından geçerlidir. Bu fırsatla şu noktayı özellikle vurgulamak istiyorum; artık iyi terörist kötü terörist ayrımı tamamen ortadan kaldırılmalı. Başkalarının teröristlerini barındırıp onlara destek vermekten kaçınılmalıdır. Kaynağı, gerekçesi ve hedefi ne olursa olsun, terörizm insanlığa karşı işlenmiş bir suçtur."

Yeni ABD hükümetinden 'hassasiyet' bekleniyor

Başbakan Erdoğan, Kolombiya Üniversitesinde "Geleceğin şekillenmesinde Türkiye'nin rolü" konulu bir konuşma yaptı.

Erdoğan burada yaptığı konuşmada ise "Yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate almasını özellikle bekliyoruz" dedi. Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un Kolombiya Üniversitesindeki öğretim üyelerinden biri olduğunu dile getiren Erdoğan, bunun da üniversiteyi kendi açısından özel kıldığını söyledi.

Stratejik çıkarların yanı sıra ortak ideal ve vizyona bakıldığında iki ülkenin gelecekte ortak çalışacağına olan inancını dile getiren Başbakan Erdoğan, "Türkiye geçmişte olduğu gibi Sayın Obama'nın liderliğindeki yeni ABD yönetimiyle de çok yönlü ve yakın iş birliğini sürdürmekte kararlıdır. Tabiatıyla yeni ABD yönetiminin bizim için hayati önem taşıyan konulardaki hassasiyetlerimizi dikkate almasını da özellikle bekliyoruz. Bu ikili ilişkilerimizin selameti bakımından olduğu kadar barış ve istikrar açısından da önem taşıyor." diye konuştu.

Başbakan Erdoğan ekonomik krizle ilgili olarak da krizin ülkelerin kendi içlerinde birbirleriyle iş birliği içinde alacakları önlemlerle er ya da geç atlatılacağını belirterek, "Buna şüphe yok. Ancak, çözümü çok daha karmaşık olan siyasi meseleler de patlamaya hazır birer kriz kaynağı olarak önümüzde durmaktadır, bunu da görmeliyiz" dedi.

Türkiye ve ABD'nin gündemini meşgul eden 3 temel konuyu 'Irak'ta kalıcı istikrarın sağlanması, İran'ın nükleer programıyla ilgili sorunun çözüme kavuşturulması ve Arap-İsrail sorununda artık nihai barış aşamasına gelinmesi' olarak özetleyen Erdoğan, 1915 olaylarına ilişkin olarak Ermeniler'in arşivlerini açmaları gerektiğini belirterek, açılan arşivlerin üzerinde gerekli çalışmaların yapılması, karar verilmesini ve buna hep beraber uyulması gerektiğini kaydetti.

Teşekkür yemeği verdi

Erdoğan, Türkiye'nin BM güvenlik konseyi geçici üyeliğine seçilmesi nedeniyle, BM daimi temsilcilerine Cipriani Restaurant'ta bir teşekkür yemeği verdi. Erdoğan, yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye yaklaşık bir ay önce BM Genel Kurulu'nda yapılan seçimler neticesinde, 2009-2010 dönemi için Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) geçici üyeliğine hak kazandığını anımsattı. Türkiye'ye gösterilen yüksek teveccüh ve güven için temsilciler aracılığı ile hükümetlerine bir kez daha içtenlikle teşekkür etmek istediğini belirten Erdoğan, Türkiye'nin geçici üyeliğe seçilmesinin, 47 yıllık bir bekleyişin sonunda gerçekleştiğini söyledi.

Ban da katıldı

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Türkiye'nin BM'nin son derece aktif bir ortağı olduğunu söyledi. Ban, BM Güvenlik Konseyine seçilmesinin, Türkiye'nin dünyanın pek çok bölgesinde üstlendiği yapıcı liderliğin "açıkça tanınması" anlamına geldiğini de belirtti. Erdoğan, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi  geçici üyeliğine seçilmesi dolayısıyla New York'ta bir teşekkür yemeği verdi. New York'un en prestijli restoranlarından Cipriani'de düzenlenen yemeğe BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun ve eşi Yoo Soon Taek ve BM'ye üye ülkelerin daimi temsilcileri katıldı. Ban Ki-mun gecede yaptığı konuşmada, Türkiye'nin Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine 48 yıllık bir aradan sonra yeniden seçilmesinden dolayı Türkiye'yi içtenlikle kutladığını belirten Ban, sözleri, yemeğe katılanlar tarafından büyük alkış aldı. Ban, Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliğine seçilmesinin, Türkiye'nin dünyanın pek çok bölgesinde üstlendiği yapıcı liderliğin "açıkça tanınması" olduğunu vurgulayarak "Türkiye BM'nin gerçekten aktif bir ortağıdır" diye konuştu.