Test sürecine vatandaşlar dahil değil

BTK Başkanı Acarer, güvenli internet test sürecinin sadece servis sağlayıcıların kendi sistemlerini kontrol etmek için istedikleri bir süreç olduğunu belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA – İnternet kafelerin ve toplu internet sağlayıcıların Güvenli İnternet hizmeti kapsamında yer almadığını belirten Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, "Test sürecine vatandaşlar dahil olmayacak. Sadece servis sağlayıcıların kendi sistemlerini kontrol etmek için istedikleri bir süreç" dedi.

Acarer, servis sağlayıcıların test sürecine ihtiyaçları olduğu yönündeki taleplerini dikkate alarak uygulamayı 22 Kasım 2011'de başlatacaklarını anımsattı. İki gün önce başlayan test sürecinin aboneleri doğrudan ilgilendiren bir süreç olmadığını, hizmeti sağlayacak şirketlerin kendilerini kontrol edeceklerini ifade eden Acarer, bu hizmetin 22 Kasım'dan itibaren isteyen abonelere sunulacağını anlattı.

Bu hizmetin sansür olmadığını vurgulayan Acarer, "Size bir tercih sunuluyor -kaldı ki bu talep, internet kullanıcılarından geldi bize- 28 Temmuz 2010'da Tüketici Hakları Yönetmeliği'nde de bu belirtiliyor. Bu yönetmelikte 'isteyen internet kullanıcıları, ücretsiz olarak güvenli internet hakkına sahiptir' ifadesi yer aldı. 'İsteyen' lafı tercihtir, tamamen seçime tabi bir şey. Siz güvenli internet profilini tercih etseniz dahi -ki ben bunun çok fazla kullanıcı tarafından tercih edileceğine inanıyorum- günün değişik zamanlarında değişik profillerini seçebileceksiniz. Güvenli internet profilinin tamamından çıkabilirsiniz, kullanıcı alıp hiç kullanmayabilir" diye konuştu.

İnternet kullanıcılarına, talep etmeleri halinde bu hizmet için ad ve şifre verileceğini belirten Acarer, şöyle devam etti:

"Herkesi içermeyen, tamamen tercihe bağlı bir şey sansür olarak, sansür kelimesiyle ilişkilendiriliyorsa, Türkçe anlamlar konusunda oturup düşünülmesi lazım. Bu kadar eleştiri yapanlar 22 Kasım'da ne diyecekler merak ediyorum. Bunun böyle olmadığı çok açık biçimde ortada. Bizim aldığımız kararlardan da bu çok açık görülüyor. Uygulama başladığı zaman ne diyecekler çok merak ediyorum ama 'pardon' demek de bir meziyettir."

"Limit aşımının önüne geçecek"

Acarer, Güvenli İnternet Hizmeti Çalışma Kurulu'nun profillere yönelik erişimi engellenen internet sitesi listelerini belirleyeceğini bildirerek, "Kurulun belirleyeceği sitelere itirazda bulunulabilecek. Çok dinamik olacak. Bunlar orada hep değerlendirilebilecek şeyler" diye konuştu.

Kullanıcıların şifre ve kullanıcı adıyla "çocuk" ve "aile" profilleri arasında geçiş yapabileceğini veya hizmetin dışına çıkabileceğini bildiren Acarer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hizmetten çok sayıda kullanıcı yararlanacak. İnternet kullanım oranı artacak. Haftalık bazda internet kullanımı açısından ilk ülkelerden bir tanesiyiz. Bazı sosyal paylaşım sitelerini en çok kullanan ülkelerdeniz. Aileler özellikle belli yaşta çocukları olanlar belli metotlar geliştiriyorlar güvenliğe almak için. Bilgisayarı saklıyor, kilitliyor. Bu bir yöntem değil, internet kullanımını da azaltıyor. Ancak bu hizmet, kullanımı artıracaktır. Tercih edecek sayısı bana göre çok olacaktır. Çünkü (ben şifremi aldım, sonra da vazgeçtim kullanmıyorum, sonra canım istedi tekrar girdim)."

Bu hizmetin internet kullanıcılarının limit aşımı sorununa da çözüm getireceğini ifade eden Acarer, "Limit aşımı niye olur? Film ve videolar indiriliyor. Aile ve kullanıcı kendini o bakımdan da garantide görecek. Böyle endişeler de var. Bu nedenle bir takım kısıtlamalara gidiliyor. Böyle modemi söküp götürenler de var. Tamamen kullanıcı tercihine bağlı. İsteyen istediği zaman kullanacak, isteyen istediği profilleri seçecek. O nedenle ben yoğun bir şekilde kullanılacağını düşünüyorum" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir