TETAŞ, borçlarını sıfırladı

Şirket, İHD, Yap-İşlet ve Yap-İşlet-Devret santrallerinden aldığı elektrik enerjisine karşılık önceki dönemlerden biriken ve ödeyemediği borçlarının tamamını ödedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş (TETAŞ), İşletme Hakkı Devri (İHD), Yap-İşlet (Yİ) ve Yap-İşlet-Devret (YİD) santrallerinden aldığı elektrik enerjisine karşılık önceki dönemlerden biriken ve ödeyemediği borçlarını sıfırladı.

TETAŞ Genel Müdürü Hacı Duran Gökkaya, son 1,5-2 yıldır YİD, Yİ ve İHD'lere zaman zaman ödeme konusunda sıkıntılar yaşadıklarını ve ödemelerde 2-2,5 aylık gecikmeler gerçekleştiğini belirtirken, Mayıs itibariyle biriken bu borçları ödemeye başladıklarını ifade etti. "Bu gün itibariyle bu kuruluşlara, borcumuz kalmadı. Faturaları günlük, zamanında ödemeye başladık" diyen Gökkaya, bundan sonra da borçları düzenli ödeme gayreti içinde olacaklarını bildirdi.

TETAŞ'ın özel sektöre biriken borcunun 1,8 milyar lira düzeyinde olduğunu temerrüt faizi ile de bu rakamın 2,1 milyar lira düzeyine ulaştığını anlatan Gökkaya, şunları kaydetti:

"Bu ödemelerin tamamlanarak borçların sıfırlanmasında sokak aydınlatma bedellerinin Hazine tarafından TEDAŞ'a ödenip, TEDAŞ'ın da bu bedeli bize aktarması ile 5 adet özel sektör borcunun zamanında ödenmesi etkili oldu.

Biz de hafta içi Perşembe akşamı Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşarı Metin Kilci'nin katılımıyla tüm İHD, Yİ, YİD, genel müdürleri ve yetkililerle biraraya gelerek, kendi meselelerimizi, sözleşmelerden kaynaklanan parasal konuları görüştük, karşılıklı anlayış ve işbirliği içinde bir araya geldik.

Tabi aydınlatma bedellerinin yanı sıra, özelleştirmelerde devredilen şirketlerin borçlarını ödemesi ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile Müsteşarımızın yaptığı bazı düzenlemeler ve sağladıkları katkılar da bu borçların süratli ödenmesine neden oldu."

TETAŞ'ın normalde elektrik enerjisi borçlarını aylık ödemesi gerektiğini hatırlatan Gökkaya, ancak şirketin 2-2,5 ay gecikmelerle ödeme yapmasından dolayı sözleşmeler kapsamında temerrüt faizine tabi kaldığına işaret etti.

Bunun da kendilerine ve alacaklılara yük getirdiğine dikkati çeken Gökkaya, şimdi bu borçları gününde ödeyerek sorun yaşamadıklarını söyledi.

Kamuya borçlarını da ödemeye başladı

TETAŞ'ın EÜAŞ ve TEİAŞ'a olan borçlarını da süresi içinde olan ödemeye başladıklarını belirten Gökkaya, şirketin kamuya olan borcunun 9 milyar 360 milyon lira olduğunu kaydetti.

Şirketin yaklaşık 10 milyar 520 milyon liralık alacağı da dikkate alındığında, alacakların borçları rahatlıkla karşılayacak durumda olduğunu ifade eden Gökkaya, 'TETAŞ, enerji politikalarına bağlı olarak elektrik alan, satan ayrıca ithalat ve ihracat yapan bir kuruluş. Basiretli bir tüccar olarak da borçlarımızı zamanında ödeme gayretindeyiz" diye konuştu.

Sistem zincirleme borçlanıyor

Bir enerji KİT'inin borcu tüm sistemi zincirleme etkiliyor. Buna göre, EÜAŞ, BOTAŞ'tan aldığı doğal gazdan elektrik üretiyor ve ürettiği elektriği TETAŞ'a satıyor. TETAŞ ise EÜAŞ ile özel sektör santrallerinde üretilen elektriği TEDAŞ'a satıyor. Böylelikle bir enerji KİT'inin borcunu ödememesi zincirleme diğer enerji KİT'inin de alacağını tahsil edememesine neden oluyor. Borçların gecikmesi durumunda da kuruluşlar yaptıkları sözleşmeye göre, temerrüte düşüyor.