Tezkere kapalı oturumda görüşülüyor

TSK'nın yabancı ülkelere gönderilmesi için Hükümet'e bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesine başlandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Genel Kurulu'nda, Birleşmiş Milletler'in 26 Şubat'ta aldığı karar çerçevesinde, Libya'da istikrar ve güvenliğin yeniden tesisine yönelik uluslararası çabalara çok boyutlu katkıda bulunmak üzere lüzum, sınır, kapsam, şekil, yöntem ve zamanı Hükümet tarafından tespit edilmek üzere, TSK'nin yabancı ülkelere gönderilmesi için Hükümete bir yıl süreyle izin verilmesini öngören Başbakanlık tezkeresinin görüşülmesine başlandı.

Başbakanlık tezkeresinin Genel Kurul'da okunmasının ardından AKP görüşmelerin kapalı oturumda yapılması için önerge verdi. Önergenin kabul edilmesinin ardından da tezkere görüşmelerini yapmak üzere Genel Kurul'da kapalı oturuma geçildi. Kapalı oturum nedeniyle Genel Kurul çevresinde bulunan kulisler, koridorlar, basın merkezinde ise salon bitişiğindeki bürolar boşaltıldı.

Genel Kurul'da milletvekilleri dışındaki görevliler dışarı çıkarıldı. Kapalı oturumdaki görüşmelerin tutanakları yeminli stenograflar tarafından tutulurken Genel Kurul'da da sadece işitme engelli kavaslar hizmet edecek. Kapalı oturumun yaklaşık 3 saat sürmesi beklenirken, TBMM İçtüzüğü uyarınca tezkere görüşmeleri 10 yıl boyunca devlet sırrı niteliği taşıyacak ve açıklanamayacak.

Genel Kurul'da hükümet adına Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AKP grubu adına AB Uyum Komisyonu Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Yaşar Yakış, CHP grubu adına Balıkesir Milletvekili Hüseyin Pazarcı, MHP grubu adına Ankara Milletvekili Deniz Bölükbaşı ve BDP grubu adına da Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan konuşacak.

Konuşmaların ardından tezkerenin oylaması yapılacak. Tezkerenin kabul edilmesi için toplantıya katılanların salt çoğunluğunun "evet" oyu kullanması gerekiyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir