THY krizine yol açanlar hesap vermeli

THY Genel Müdürü grev öncesi izne ayrılmasına CHP'den tepki geldi. Kotil'in izni ertelendi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, THY çalışanlarının haklarının tanınması, mağduriyetlerinin giderilmesi ve kurumda krize yol açanların soruşturularak hesap vermesi gerektiğini bildirdi.

Oran, yaptığı yazılı açıklamada, THY'nin yan şirketlerle birlikte yaklaşık 30 bin kişinin çalıştığı, yılda 39 milyon yolcu taşıyan, 98 ülkede 183 şehre uçuş gerçekleştiren, yıllık yaklaşık 10 milyar dolar ciroya sahip bir kurum olduğunu ve bu niteliklerine uygun şekilde yönetilmesi gerektiğini belirtti.
THY'de 15 Mayıs'ta grev başlayacağını, grevin en büyük sebebinin ise mahkeme kararlarını bile dikkate almadan, sendika ile uzlaşma yoluna da gitmeden, çalışanlarına karşı inatçı ve kabul edilemez bir tutum belirleyen yönetim politikaları olduğunu savunan Oran, "Hepimiz merak ediyoruz, THY borç yükü altındayken, bir gün bile durmaya tahammülü yokken, Sayın Hamdi Topçu neden çalışanların haklarını korumuyor, haksız işten çıkartılan personeli işe almıyor, sendika ile uzlaşma yolunu tercih etmiyor, hem çalışanları hem de THY'yi mağdur ediyor? THY yönetimi 'nasılsa hükümet grevi yasaklar' gibi bir fikre mi güvenerek bu hareketi yapıyor?" değerlendirmesinde bulundu.

Sektörden gelen bir diğer bilginin de yaklaşık 5 bin kabin memurunun işten çıkartılacağı ve bu hizmetin de taşeronlaştırılacağı yönünde olduğunu iddia eden Oran, THY'nin çalışanlarının emeklerini heba ettiğini ileri sürdü.

Oran, şunları kaydetti:
"15 Mayıs'ta grev başlamadan hemen önce böyle büyük bir şirketin genel müdürü nasıl ücretli izne çıkar? Şayet Temel Kotil görevinden alındıysa bu kadar kritik bir anda görevden alınmasının anlamı nedir? Böyle bir davranış süreci daha da yönetilemez kılmaktan, krizi derinleştirmekten başka neye yarar? Ticari yaşamın pratikleriyle örtüşmeyen bu istifada umarım, Temel Kotil'in 9 Mayıs 2013'te Londra'da iken yaptığı 'Bizim ruj rengiyle ilgili bir problemimiz yok. Ancak nasıl olmuşsa alt seviyedeki yöneticiler bize sormadan böyle bir karar almış. Bildiğiniz üzere Türkiye'de bazıları bu tür konularda biraz hassas' açıklamasının bir etkisi yoktur"
Türkiye'nin gözbebeği bir kurumun kötü yönetim sebebiyle krizlerle karşılaştığını belirten Oran, "Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek'in bu duruma hemen el koyması lazım. Merak ediyorum, ortada bu kadar sorun varken nasıl sessiz kalıyor? Türkiye'nin en büyük markalarından, en önemli simgelerinden biri bu kadar kötü yönetilirken harekete geçmesi, sorumluluk alması ve acilen bu sorunlar yumağını çözmesi gerekiyor. Hızla THY çalışanlarının hakları tanınmalı, mağdur edilen personelin mağduriyeti giderilmeli ve bu krize yol açanlar soruşturularak hesap vermeli" ifadelerini kullandı.

Hamdi Topçu: Tatil ertelendi

Öte yandan NTV yayınına çıkan THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, Kotil'în izin kararının daha önce planlandığını ancak bu sabah izin süresinin gelecek haftaya ertelendiğini kaydetti.