TİM, Ankara'ya çıkarma yaptı

TİM Başkanı Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyeleri, iki günlük Ankara ziyaretinde 13 bakanı ziyaret ederek hem "hayırlı olsun" dedi, hem yeni Anayasa sürecine tam destek verdi hem de ihracat odaklı kalkınma için önerilerini sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu üyeleri, iki günlük Ankara ziyaretinde 13 bakanı ziyaret ederek hem "hayırlı olsun" dedi, hem yeni anayasa sürecine tam destek verdi hem de ihracat odaklı kalkınma için önerilerini sundu.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Yönetim Kurulu Üyeleri, kabinenin yarısını ziyaret ederek yeni dönemde başarılar diledi. Heyet, Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Orman ve Su işleri Bakanı Veysel Eroğlu, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ve Kültür Bakanı Ertuğrul Günay'ı ziyaret etti.

"İhracat stratejimizin yeni hükümet programında olması çok önemli"

Temaslar hakkında değerlendirme yapan TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, "Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin tüm sektörlerde başlatmış olduğu 2023 İhracat Stratejisinin temel çıktılarının yeni Hükümetimizin programına alınmasını ülkemizin uzun soluklu rekabet gücünün geliştirilmesi açısından son derece önemli buluyoruz. Bu bağlamda ihracat odaklı rekabetçi bir ekonomi için hazırladığımız önerileri de sayın bakanlarımıza sunduk" dedi. İhracat ve dış ticaretin, ekonomik büyüme ve kalkınmada merkezi rol oynadığına dikkat çeken Büyükekşi, "500 milyar ihracat hedefimiz adına çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Sadece talep veya şikayet eden bir yapı olmaktan çok çözüm önerilerimizi de sunuyoruz" dedi.

"İhracatın büyümesi tüm ekonominin çarpan etkisiyle büyümesi demektir"

Büyükekşi, ihracatın artması ve nitelikli olarak gelişmesinin üretim, istihdam ve bölgesel kalkınmayı da teşvik edeceğinin altını çizdi. Büyükekşi, "İhracatın büyümesi, diğer ekonomik unsurların da çarpan etkisiyle büyümesi demektir. ihracat sektörü bir ülkenin daha düşük birim maliyetlere sahip olduğu ve bol olan üretim faktörlerinin yoğun şekilde kullanıldığı ürünlerde uzmanlaşmasına, karşılaştırmalı avantajlar temelinde ticaret yapılmasına imkan vermektedir" diye konuşarak, firmaların da bu süreçte modern teknolojiye uyum ve kaliteli ürün üretme noktasında kendilerini geliştireceklerini bildirdi.

Anayasa çalışmalarına destek

TİM olarak, 61'inci hükümetin yeni anayasa çalışmalarında her türlü desteği vermeye hazır olduklarını da vurgulayan Büyükekşi, ekonomik istikrar konusunda en ufak bir endişelerinin olmadığını ifade etti. Büyükekşi, sivil ve özgür bir anayasa için gerek işin mutfağında gerekse de ilgili her alanda ortak çalışma yapmaya hazır olduklarını belirterek, ziyaret ettikleri bakanlıkların iştigal alanlarına giren konularla ilgili bir takım talep ve sıkıntıları da dile getirdiklerini bildirdi.

Sunulan rapordan başlıklar

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi tarafından bakanlara sunulan "İhracat Odaklı Rekabetçi Bir Ekonomi İçin Öneriler" raporunda 2023 hedefine giden yolda başarıyı artıracak maddeler ele alındı. Maddelerden bazılarının başlıkları şöyle:

"Yeni Bir Anayasa, makro ekonomik politikalarda istikrarın korunması, rekabetçi kur politikası, ihracatın üretim aşamasında desteklenmesi, tasarım, Ar-Ge ve Ür-Ge'nin desteklenmesi, çevre yatırımlarının desteklenmesi, enerjide ek maliyetlerin düzenlenmesi."

Bu konularda ilginizi çekebilir