TİM, Eximbank'ta yeniden yapılanma istiyor

İhracatçılar, kredi garanti fonu, genişletilmiş programlar ve döviz kurundaki risklere karşı sigorta talep ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - "Artık farklı bir şekilde ihracat büyümesine gitmemiz gerekiyor. Makas değiştirmemiz gerekiyor" diye konuşan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi,

Büyükekşi, Devlet Bakanı Zafer Çağlayan Başkanlığında Türk Eximbank ile ihracatçılar ve müteahhitlerin bir araya geldiği toplantıda yaptığı konuşmada, ihracatı artırmak için finansman ayağında Eximbank'ın yanlarında olduğunu söyledi. Eximbank'ın bu oyunda çok önemli bir oyuncu olduğunun bilincinde olduklarını, kriz sonrası dönemde Eximbank'ın yeniden yapılanması için TİM içinde çalışma yaptıklarını anlatan Büşükekşi, şunları kaydetti.

"Öncelikle mevcut durum tespitimiz şudur: Türk Eximbank, mevcut hali ile kısa vadeli-satıcı odaklı kredi faaliyetlerinde yoğunlaşmış durumda. Bu işlevlerini genişletmeli ve derinleştirmelidir. Bu amaçla öncelikleri, sunulan ürün ve hizmetleri ile organizasyon yapısında yeniden yapılandırmaya gidilmelidir. Mevcut durumdan hareketle Eximbank için üç başlıkta öneriler geliştirdik. Bu başlıkların ilki İhracat Kredi Garanti Fonu'dur. Sadece ihracat kredilerine garanti verecek olan bir fon kurulmalıdır. Fon ilk aşamada 500 milyon TL sermaye ile kurulmalıdır. Fon hem Eximbank'ın hem de diğer bankaların ihracat kredilerine kefalet vermelidir.

Öneri getirdiğimiz ikinci başlık kredi olanaklarıdır. Orta vadeli sermaye malı ihracatı odaklı nakit bazlı alıcı kredileri programları genişletilmelidir. Yüksek katma değerli sektör ürünlerinin ihracat kredi programları uygulanmalıdır.

Öneri getirdiğimiz üçüncü başlık sigorta olanaklarıdır. Döviz kuru riski sigortası. Bu sigorta kapsamında ihracatçı / müteahhit ile yapılacak anlaşmaya bağlı olarak oluşacak kur zararı farklarının (sözleşme tarihine göre döviz kuru seviyesinin düşmesi halinde) karşılanması taahhüt edilmelidir. Anlaşmaya konu olacak kur zararı farkı büyüklüğü ile orantılı olarak ihracatçı / müteahhit sigorta primi ödemelidir. Kur zararı farkı oluşmaması halinde ödenen sigorta primi geri ödenmeyecek olup sistem sigorta mantığı ile uygulanmalıdır."

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak gerçekleştirildi.

Toplantıya, Bakan Çağlayan, Türk Eximbank Genel Müdür Vekili Necati Yeniaras ve bankanın üst düzey temsilcileri ile TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye Müteahhitler Birliği ve TOBB Müteahhitlik Hizmetleri Sektör Meclisi Başkanı Erdal Eren, İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu ve TİM Yönetim Kurulu üyeleri ile sektör kurulu başkanları katılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir