TİM'in yatırım radarı Şanlıurfa'yı merceğine aldı

Yeni teşvik sisteminin nisan ayında açıklanmasının ardından ilk hamleyi gerçekleştiren ve Muş'a işadamlarını götüren Türkiye İhracatçılar Meclisi, ikinci organizasyonunu Şanlıurfa'ya yaptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Yeni teşvik sisteminin nisan ayında açıklanmasının ardından ilk hamleyi gerçekleştiren ve Muş'a işadamlarını götüren Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) bölgede ikinci organizasyonunu Şanlıurfa'ya yaptı ve kentteki yatırım ortamını yerinde inceledi.

TİM'den yapılan yazılı açıklamaya göre, Türkiye İhracatçılar Meclisi, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın desteğiyle işadamlarını teşvik sisteminde 6'ıncı bölgede yer alan illere götürmeye devam ediyor.

Yatırım ortamlarının yerinde incelendiği bölge gezilerinin ikincisi, yaklaşık 150 işadamıyla Şanlıurfa'ya gerçekleştirildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in yanı sıra, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'ın da katıldığı toplantıda, Şanlıurfa'nın yerel yöneticileri ve sivil toplum örgütü temsilcileri kentin avantajlarını ziyaretçi işadamlarına anlattı.

Türkçe, Arapça, Kürtçe selamlama

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan konuşmasına salondaki topluluğu Türkçenin yanı sıra Arapça ve Kürtçe selamlayarak başladı. Türkiye'nin pek çok ilinden farklı inanç ve etnik kökenden işadamlarının "acaba ben de bir çivi çakabilir miyim" düşüncesiyle Şanlıurfa'ya geldiklerini söyleyen Çağlayan, "İstanbul'da Ankara'da İzmir'de ne varsa; Şanlıurfa'da, Bitlis'te, Van'da da o olmalı' diyerek yola çıktık. Türkiye'nin en geri kalmış 15 iline karşı pozitif ayrımcılık yaptık. Bu illeri bir yatırım ve cazibe kenti yapmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'yi "zıplatacak" proje

Çağlayan, bölgelerarası gelişmişlik farkının sona erdirmeyi hedeflediklerini söyleyerek, cumhuriyet tarihinin en cömert teşvik sistemini hayata geçirdiklerini belirtti. "Türkiye'yi ‘zıplatacak' projelere ihtiyacımız vardı. Yeni teşvik yasası da bunlardan biri" diye konuşan Çağlayan, 2023 hedefinde önemli bir kilometre taşında olduklarını ifade etti.

Yatırım gelmeden işçisi hazır olacak

Bölgeye yatırım yapmak isteyen işadamlarının, "Yer var mı? İletişim ve ulaşım imkanları nasıl? ve Yetişmiş eleman var mı?" gibi soruları olduğunu hatırlatan Çağlayan, il valilerine talimat verdiklerini ve İŞKUR ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından açılan tüm kursların kentlerde faaliyete geçirilmesini istediklerini söyledi. Çağlayan, "İşadamları yatırımı tamamlayana kadar elemanları hazır olacak" dedi.

Banka ve sigorta sektörüne "ayrımcılık yapmayın" uyarısı

Çağlayan, bazı sigorta şirketlerinin Doğu ve Güneydoğu'daki kimi işyerlerini sigortalamadıkları yönünde duyumları olduğunu belirterek, "Eğer bankalar ve sigorta şirketlerinden bu bölgelere farklı uygulamalar yapan olursa çıkıp isimlerini tek tek açıklayacağım" uyarısında bulundu.

"Şanlıurfa ve benzeri illerin potansiyeli keşfedilecek"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ise Şanlıurfa'nın tüm potansiyelinin masaya yatırılması gerektiğini ifade etti. "Kentin güvenlik sorunu yok. 500 milyar ihracat hedefini 8-10 kent ile yakalamak çok zor. Şanlıurfa ve benzeri illerdeki potansiyelin harekete geçirilmesi adına teşvik paketi hazırlandı" diye konuşan Çelik, herkesin doğduğu kentte doymasını hedeflediklerini sözlerine ekledi.

Bu aynı zamanda sosyal sorumluluk projesi

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de konuşmasında TİM'in teşvik sisteminde 6'ıncı bölgede yer alan Diyarbakır, Van, Mardin, Adıyaman gibi illere de işadamlarını götüreceğini söyledi. "6'ıncı bölgeyi yatırım radarına aldık. İşadamlarımız buralara yatırımları sadece para kazanma olarak görmesin. Barış ve kardeşlik yolunda sosyal sorumluluk faaliyeti olarak da görsünler" diye konuşan Büyükekşi, TOKİ ve Eximbank yetkililerinin de bilgi alışverişi yapmak için kente geldiğini ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir