TL baskı altında kalacak, buna alışmalıyız

Garanti Bankası Genel Müdürü Özen, Türkiye'ye bir-iki sene boyunca sıcak paranın gelmeye devam edeceğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Garanti Bankası Genel Müdürü Ergun Özen, Türkiye'ye bir-iki sene boyunca sıcak paranın gelmeye devam edeceğini çok net şekilde gördüğünü belirterek, "Buna herkesin alışması gerekir. Dolayısıyla TL de değerlenme adına baskı altında olacaktır" dedi.

Özen, sıcak para konusuna ilişkin sorunun çok derin olduğunu, tobin vergisi ve benzeri önlemlerle engellenemeyeceğini, sorunun global dengesizliklerden kaynaklandığını söyledi.

Bu konuda dünyada bir adım atılamadığının altını çizen Özen, "Dolayısıyla önümüzdeki bir-iki sene boyunca sıcak paranın Türkiye'ye gelmeye devam edeceğini çok net şekilde görüyorum. Buna herkesin alışması gerekir. Dolayısıyla değerlenme adına TL de baskı altında olacaktır" dedi.

Çok kısa vadeli sermaye hareketleriyle fonlanması nedeniyle cari işlemler açığının finansmanının kalitesinin bozulduğuna işaret eden Özen, ancak önümüzdeki bir-iki yıl için başka çare göremediğini belirtti.

Ekonomide anormal ısınma yok

Kredilerde aşırı büyüme olduğu yönündeki tartışmalara ilişkin ise Özen, "Ben normale dönüş olarak aldığım için böyle düşünmüyorum. Merkez Bankası'nın da ne kadar böyle düşündüğünden emin değilim. Normale dönmemiz lazım. Normal dediğimiz de kriz öncesi munzam karşılık seviyesidir. Munzam karşılıkta 'ya bu nereden çıktı' diye bir durum yok. Çıkış stratejisi açıklandı. Ama kriz öncesi seviyesine geldikten sonra munzam karşılıklarda çok büyük artışlar görürsek orada belki bu durum tartışılabilir. Ama ben şu anda kredilerde aşırı büyüme, ekonomide anormal bir ısınma olduğunu düşünmüyorum" yorumunu yaptı.

2012'den önce başka ülkede banka düşünmüyoruz

BBVA'nın Garanti Bankası'nın yaklaşık yüzde 25 hissesini satın aldığını anımsatan Özen, yurt dışında BBVA ile birlikte bir banka satın alma veya ortaklık düşünüp düşünmediklerine ilişkin şöyle konuştu:

"Yeni ortağımız BBVA ile daha resmi kapanış olmadı. Onun için önümüzdeki dönemlerde bu tür konulara gireceğimizi düşünüyorum. Biz banka olarak girme stratejisini benimsediğimiz için bu kolay bir şey değil. Romanya'yı iyice bir oturtmamız lazım. 2011 yılı bununla geçecektir diye düşünüyorum. Başka ülkede banka, 2012'den önce düşünmeyeceğimiz bir şeydir. Olduğunda da hangi ülkeler olabilir derseniz, bu tabii ki çevre ülkeler olacaktır. Doğu da olabilir, Batı da olabilir."

Karlılıkta geçen yılın üstüne çıkacağız

Bu yıl banka olarak karlılıkta geçen seneki kar rakamının üstüne çıkacaklarını, 2011 yılında ise 2010 yılındaki karın çok az düşüğünü yapabileceklerini, sektör genelinde böyle olmasını beklediklerini ifade eden Özen, gelecek yıl banka olarak yine de sektörün üzerinde bir karlılık rakamına ulaşmayı öngördüklerini söyledi.

Banka olarak gidişata göre 2011 yılında 50 ila 75 arasında şube açacaklarını kaydeden Özen, "Garanti Bankası, hiçbir dönemde kesmediği iki tür yatırımı vardır. Bir insan kaynakları, iki teknolojiye yatırım... Bunların bütçelerini şu anda tamamlamak üzereyiz. Geçen seneden daha fazla artışlar da koyduk" dedi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir