Trump, Türkiye hakkında 7 yılda 28 tweet attı

Mesajlarını dünyaya Twitter üzerinden duyurmayı tercih eden ABD Başkanı Trump, Türkiye hakkında bugüne kadar 28 paylaşımda bulundu. Trump'ın son iki mesajından birinde tehdit, diğerinde ilişkileri geliştirme niyeti vardı. (Muhammed Kafadar)

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Muhammed KAFADAR

ABD Başkanı Donald Trump belkide tüm dünyada Twitter'ı en etkin kullanan isim. Buradan yaptığı paylaşımlarla Kuzey Kore lideri Kim'e "benimki daha büyük" diyerek nükleer füze tehdidinde de bulunuyor, Amerikan medyasını yalancılıkla da suçluyor.

Trump, Türkiye ile ilişkilere dair mesaj vermek için de pek çok kez Twitter'ı tercih etti. Son olarak dün, "Türkiye Kürtleri vurursa ekonomisi mahvolur" şeklindeki tehdit içerikli mesajı tam da ABD ile ikili ilişkilerin düzeliyor gibi göründüğü bir anda geldi.

Aslında Trump, geçtiğimiz 7 yılda sosyal medya hesabı üzerinden Türkiye ile ilgili tam 28 mesaj paylaştı. Bu mesajların 7'sini başkanlığından önce, 21'ini ise başkanlığı sırasında attı.

En çok Brunson'u yazdı

Başkan Trump, Türkiye hakkında en sık açıklamasını 8 tweet ile geçtiğimiz ekim ayında yaptı. Bu mesajlarda ağırlıklı olarak Rahip Brunson'un tutukluluğunu işlerken, Brunson'la ilgili de yine 8 tweet attı. Trump'ın Türkiye ile ilgili paylaştığı diğer mesajlar ise en çok DEAŞ ve Suriye hakkında oldu.

Öte yandan Trump'ın toplam 28 mesajının 6'sına bariz şekilde Türkiye karşıtı bir dil hakim. Trump'ın Türkiye hakkındaki en sert ifadeleri; 14 Ocak 2019'daki "Eğer Kürtleri vururlarsa Türkiye ekonomisi mahvolur" ve 10 Ağustos 2018'deki "Türkiye ile ilişkilerimiz şu dönemde iyi değil" şeklindeki sözleri.

Ayrıca Trump'ın başkanlığından çok önce, Trump Towers açılışı için İstanbul'a yaptığı seyahat sırasında attığı tweet'ler de dikkat çekiyor. 2012'de açılış için Türkiye'ye gelen Trump, "İstanbul'u seviyorum" diye yazmıştı.

Mesajlar zamanla sertleşti

Türkiye-ABD ilişkilerinde en sancılı dönemlerden biri Rahip Brunson'un tutukluluğunda yaşanırken, Başkan Trump, ilk Brunson tweet'ini nisan ayında attı. Sonraki tweet temmuzda geldi ve mesajında Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan duruma müdahale etmesini istedi. Hemen ardından aynı ay içinde yaptırım tehdidinde bulundu ve ağustosta da TL'deki kayba dikkat çektiği bir mesajla bugün de hala geçerli olan çelik ve alüminyum vergilerini ilan etti. Trump, ekim ayında ise Brunson'un serbest kalmasına ilişkin paylaşımlar yaptı.

"Eve dönüyoruz"

Bu arada Trump, Suriye'den çekilme konusunda karmaşık bir dil kullandı ve Türkiye'ye karşı en sert mesajlarından birini de bu süreçte verdi. Paylaşımlarında "Eve dönüyoruz" vurgusu yapan ABD Başkanı, ilk başta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın DEAŞ ile mücadele kararlılığını övdü. Dün attığı mesajda beklenmedik şekilde Türkiye'yi ekonomik yaptırımla tehdit eden Trump, bugün ise ekonomik ilişkilerin gelişmesi için büyük bir potansiyel olduğunu söyledi.

Trump'ın Kaşıkçı cinayeti sonrası paylaşımlarında ise, yaşananların Kral ve Veliaht Prensin bilgisi dışında olduğu vurgusu öne çıktı.

TRUMP'IN PAYLAŞTIĞI MESAJLAR ŞÖYLE:

Suriye'den çekilme

15 Ocak 2019
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile DEAŞ'ın kalıntıları ile mücadele ve 20 millik güvenli bölge gibi konularda nerede olduğumuzu konuştuk. Ayrıca, Türkiye ve ABD arasında büyümek için yüksek potansiyeli olan ekonomik gelişmeyi görüştük.

14 Ocak 2019
Kürtlerin Türkiye'yi kışkırtmasını istemiyoruz. ABD'nin DEAŞ'ı yok etme politikasının en büyük yararlanıcıları Rusya, İran ve Suriye'dir. Aynı zamanda biz de fayda görüyoruz fakat şimdi askerlerimizi eve getirme zamanı.

14 Ocak 2019
Bir yandan kalan küçük DEAŞ bölgelerini vururken, geç kalan çekilmeye de başlıyoruz. Eğer toparlanırlarsa yakınlardaki üstlerden tekrar vuracağız. Eğer Kürtleri vururlarsa Türkiye ekonomisi mahvolur.

24 Aralık 2018
Cumhurbaşkanı Erdoğan, DEAŞ'tan geriye ne kaldıysa ortadan kaldıracağı konusunda beni kuvvetlice bilgilendirdi. O bunu yapabilecek biri. Birliklerimiz eve geliyor!

23 Aralık 2018
Az önce Cumhurbaşkanı Erdoğan ile uzun ve verimli bir görüşme yaptım. DEAŞ'ı ve ABD askerlerini yavaş ve oldukça koordineli şekilde çıkarmayı tartıştık. Yıllar sonra askerlerimiz eve geliyor. Ayrıca ticareti konuştuk.

22 Aralık 2018
Orada 3 ay kalacaktık ki bu 7 yıl önceydi. Başkan olduğumda DEAŞ güçlüydü. Şimdi büyük ölçüde mağlup oldu. Türkiye dahil bölgedeki diğer ülkeler kalanlarla kolayca ilgilenebilmeli. Biz eve dönüyoruz!

Kaşıkçı cinayeti

18 Ekim 2018
Dışişleri Bakanı Mike Pompeo dün gece Suudi Arabistan ve Türkiye'den döndü. Onunla bu sabah görüştüm ve toplantılarıyla ilgili detayları konuştuk.

18 Ekim 2018
Veliaht Prens, Suudiler ve Türkiye tarafından yapılan soruşturmanın sonuçlarını bekliyor.

16 Ekim 2018
Veliaht Prens ile konuştum. Türkiye konsolosluğunda olanlar hakkında bilgisi olduğunu tamamen reddetti.

15 Ekim 2018
Olanlar hakkında bilgisi olduğunu reddeden Suudi Arabistan Kralı ile görüştüm. Cevap bulmak için Türkiye ile yakın çalıştıklarını söyledi. Dışişleri Bakanını Kral ile görüşmeye gönderiyorum.

Rahip Brunson krizi

13 Ekim 2018
24 saat içinde Türk hapishanesinden Beyaz Saray'a!

13 Ekim 2018
Büyük gün! 35 yılını Türkiye'de hapiste geçirebilecek olan Rahip Andrew Brunson güvenle evine, ailesine döndü.

13 Ekim 2018
Rahip Andrew Brunson'un serbest bırakılması ve iadesi için Türkiye ile anlaşma yapılmadı. Rehineler için anlaşma yapmam. Bununla birlikte, ABD-Türkiye ilişkileri iyi, belki muhteşem olacak.

13 Ekim 2018
Serbest bırakılan Rahip Andrew Brunson 14:30'da Oval Ofis'te benimle buluşacak. Onu görmek ve tanışmak harika olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yardımı için teşekkür ediyorum.

16 Ağustos 2018
Türkiye uzun yıllar ABD'den yararlanmıştır. Şimdi Rahip'ı tutuyorlar. Masum bir insanın serbest kalması için hiç bir şey ödemeyeceğiz.

10 Ağustos 2018
Türk Lirası dolar karşısında hızlıca düşerken, çelik ve alüminyum vergileri Türkiye için iki katına çıkıyor. Alüminyum yüzde 20 ve çelik yüzde 50 olacak. Türkiye ile ilişkilerimiz şu dönemde iyi değil.

26 Temmuz 2018
ABD, Rahip Andrew Brunson'un uzun tutukluluğu için Türkiye'ye geniş yaptırımlar uygulayacak. Çok acı çekiyor. Bu masum din adamı derhal serbest bırakılmalı!

19 Temmuz 2018
Türkiye'nin saygın ABD'li Rahip'i serbest bırakmaması tam bir rezalet. Çok uzun süredir rehin. Erdoğan, bu muhteşem Hristiyan eş ve baba için bir şeyler yapmalı. Yanlış bir şey yapmadı ve ailesinin ona ihtiyacı var.

18 Nisan 2018
Rahip Andrew Brunson, Türkiye'de nedensiz yere yargılanıyor ve acı çekiyor. Ona casus diyorlar fakat ben ondan daha casusum. Umarım ait olduğu güzel ailesine gelir.

2017'den mesajlar

24 Kasım 2017
Bu sabah Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Ortadoğu'da miras aldığım karmaşaya barış getirmeyi görüştük. Her şeyi halledeceğim. Fakat orada olmak ne büyük hata!

16 Mayıs 2017
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı Beyaz Saray'da ağırlamak büyük bir onur!

Başkanlık öncesi mesajlar

20 Aralık 2016
Bugün Türkiye, İsviçre ve Almanya'da terör saldırıları vardı. Daha kötüye gidiyor. Uygar dünya düşüncesini değiştirmek zorunda!

29 Haziran 2016
Bir terör saldırısı daha, bu kez Türkiye'de. Dünya neler olduğunu anlayacak mı? Çok üzücü.

18 Aralık 2015
Söylediğim gibi, bu sadece başlangıç: "DEAŞ şüphelileri Türkiye'de tutuklandı, 150 Avrupa pasaportu ele geçirildi"

Trump Towers projesi

10 Temmuz 2013
Trandusa: "Türkiye'de daha fazla yatırım yapmanızı bekliyoruz Bay Trump" İstanbul'u seviyorum.

18 Ekim 2012
Doğan ailesi ve İstanbul'daki Trump Towers projesinin başarısını onurlandırmak için sabırsızlanıyorum.

23 Nisan 2012
İstanbul'dan yeni ayrıldık. Dün, Trump Towers açıldı, muhteşem!

21 Nisan 2012
İstanbul'dayım. Muhteşem Trump Towers açıldı.

Trump, bilime de "duvar" olduTrump, bilime de "duvar" oldu

Bu konularda ilginizi çekebilir