”TSK'yı yıpratacak davranışlardan kaçınılmalı”

Toptan, TBMM'nin 23'üncü Dönem 2'nci Yasama yılına ilişkin faaliyetlerinin değerlendirildiği toplantıda konuştu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - TBMM Başkanı Köksal Toptan, TSK'nın yıpranmasına neden olabilecek söz ve davranışlardan kaçınılması gerektiğini ifade etti.

Meclis Başkanı Toptan, TBMM'nin 23'üncü Dönem 2'nci Yasama yılına ilişkin yasama, denetim ve yönetim faaliyetlerini içeren "Değerlendirme Toplantısı" yaptı.  Yoğun bir tempoda görev yapan Meclisin, aynı zamanda siyasi, hukuki  ekonomik ve toplumsal tartışmalarla dolu bir yasama yılını geride bıraktığını ifade eden Toptan, "Ülkemizin zaman kaybetmesine neden olan bu süreçte Meclisimiz, büyük bir demokratik olgunluk içerisinde üzerine düşen görevleri başarıyla yerine getirmiştir" diye konuştu. 

Bir gazetecinin, İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad'ın Türkiye'ye yapacağı ziyaretinde "Anıtkabir'i ziyaret etmemesi' ile ilgili görüşlerinin" sorulması üzerine Toptan, Dışişleri Bakanı ve diplomatların bu konuda gerekli değerlendirmeleri yaptığını söyledi. 

Köksal Toptan, "Mevcut tabloda Anayasa değişikliği için muhalefetin belli istekleri var. Nasıl bir uzlaşma sağlanacak, Meclis Başkanı olarak siz üzerinize düşeni nasıl gerçekleştireceksiniz? Uzlaşma Komisyonu kurulmasından bir sonuç elde edilebilir mi?" sorusuna yanıt verirken,  başta Anayasa, arkasından TBMM İçtüzüğü olmak üzere bazı konularda gelecek dönemde Parlamentoda yoğun çalışma yapılacağını umduğunu belirterek, bu nedenle yeni  yasama yılı başında partiler arasında ortak noktaların tespiti amacıyla bazı çalışmalar yapılması için Başkanlık olarak üzerlerine düşen görevi yapacaklarını bildirdi. Toptan, "Önümüzdeki günlerde size daha ayrıntılı bilgi verebilirim ama şu anda söyleyebileceğim sadece bu. Ama o konuda mutlaka bir gayret içerisinde olacağım" dedi. 

"TSK, günlük siyasetin dışında tutulmalı"

TBMM Başkanı Toptan, son günlerde siyaset ile asker arasındaki tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz" sorusuna şu yanıtı verdi: 

"Spesifik olarak CHP ile Genelkurmay arasındaki tartışma konusunda bir değerlendirme yapmam. Ancak, hepimizin, herkesin tüm milletimizin gözbebeği olan TSK'nın günlük siyasetin dışında tutması gerekir. TSK ile ilgili çeşitli görüşler de elbette ki bu özgürlük ortamında dile getirilebilir, eleştiriler yapılabilir. Ama bunları yaparken, kurumsal olarak TSK'nın yıpranmasına neden olabilecek söz ve davranışlardan kaçınmak gerekir. Bu konuda ayrıntılı; çok öze inen, çok spesifik değerlendirme yapmayı da doğru bulmuyorum." 

"Sistem tartışılabilir"

Toptan, "Rektör atamalarıyla ilgili tartışmalar var. Üniversitelerde türbana karşı çıktığı için bazı rektörlerin atanmadığı görüşler var. Siz bu tartışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine, mevcut sistemin tartışılabileceğine işaret eden Toptan, şunları söyledi: 

"Elbette, bu sistem tartışılabilir. Üniversitelerimiz, her sene, her dönem biraz daha iyileştirmek suretiyle bu haklarını da iyi kullandılar. Genelde de hem YÖK hem de cumhurbaşkanları, üniversiteden çıkan o iradeye önemli ölçüde özen gösterdiler. Ama anayasa ve yasa, 6 adayın üniversite tarafından tespit edilmesini, YÖK'ün 6 adayı 3'e indirilmesini, Sayın Cumhurbaşkanının da o 3 kişiden birini atamasını öngörmektedir. Bu nedenle, 'YÖK ve Sayın Cumhurbaşkanına ait olan bu yetkiyi tartışmamak lazım gelir' diye düşünüyorum.