TÜBİTAK savunmada atağa kalktı

Yaptığı çalışmalarla ülkenin gururu haline gelen TÜBİTAK, 2012 yılında savunma sanayi projelerine ağırlık verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Gündelik yaşamdan uzay bilimlerine, eğitimden yazılıma kadar birçok alanda teknolojik çalışmalar yapan Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK), son dönemde savunma sanayi alanında yaptığı başarılı çalışmalarla dikkatleri çekiyor.

TÜBİTAK'ın "Ulusal Hedefler Doğrultusunda 2012" adlı çalışmasından yapılan derlemeye göre, TÜBİTAK, ilk milli seyir füzesi, beton delici bomba, jetlerde kullanılan hassas güdüm kiti, ısıl pil teknolojisi, lazer detektörler, kriptolu cep telefonu gibi önemli çalışmalara imza atıyor.

TÜBİTAK'ın füze teknolojilerindeki çalışmalarıyla, bu alanda önemli savunma sanayi ülkeleri arasına adını yazdıran Türkiye, söz konusu çalışmalarla hava savunmasında da önemli taktiksel üstünlüklere sahip oldu.

Gelişmiş silah sistemlerinin en kritik bileşenlerinden biri olan ısıl pil teknolojisi TÜBİTAK tarafından tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirildi.

Yerli gözlem uyduları Rasat ve Göktürk-2'yi uzaya taşıyan Türkiye, dünyadaki "uzay ligi"nde de yerini almış oldu.

TÜBİTAK'ın yerli imkanlarla geliştirdiği ve ürettiği ilk yerli gözlem uydusu RASAT, 2011 yılının Ağustos ayından bu yana uzayda görüntü alıyor. RASAT tarafından dünyanın dört bir tarafında çekilen görüntüler, TÜBİTAK yer istasyonundan başarıyla indiriliyor.