TÜİK'ten anket açıklaması

TÜİK, TÜFE araştırmasında kullanılan sorulara ilişkin, "Söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir soru yer almamaktadır" açıklaması yaptı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) sepetinde kapsanan mal ve hizmetlerin ağırlıklarının, 2002 yılından beri aylık olarak sürekli yapılan Hanehalkı Bütçe Anketleri ile belirlendiği belirtilerek, söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir sorunun yer almadığı bildirildi.  

TÜİK'ten yapılan açıklamada, son zamanlarda yazılı ve görsel medyada TÜFE kapsamında, Dini Hayat Araştırması'na ait soruların cevaplayıcı birimlere sorulduğuna ilişkin haberlerin yer aldığı belirtildi.  

TÜFE sepetinde kapsanan mal ve hizmetlerin ağırlıklarının, 2002 yılından beri aylık olarak sürekli yapılan Hanehalkı Bütçe Anketleri ile belirlendiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:  

"Ankette hanehalklarına, hangi mal ve hizmeti satın aldıkları ve bunlara ne kadar harcama yaptıkları sorulmaktadır. Söz konusu ankette, habere konu olan dini hayat algısına ilişkin hiçbir soru yer almamaktadır. Ayrıca, TÜFE kapsamında her ay 1083 madde çeşidi için 375 bin fiyat yaklaşık 27 bin 500 işyerinden ve 4 bin 252 kira bilgisi hanehalklarından derlenmekte olup, bu kapsamda işyerlerine ve hanehalklarına habere konu olan soruların sorulması mümkün değildir.  

Haberlerde yer alan sorular, Diyanet İşleri Başkanlığı ile işbirliği çerçevesinde; Türkiye'de dini hayatı bütün çeşitliliği ile inceleyerek gündelik hayatta dinin hangi statü, sembol ve dillerde var olduğuna ilişkin toplumun algısını tespit etmek amacıyla Haziran-Eylül 2013 döneminde uygulanmıştır. Söz konusu Dini Hayat Araştırması'nda da TÜFE veya Hanehalkı Bütçe Araştırması'nda yer alan herhangi bir soru bulunmamaktadır. Ayrıca, birbiriyle hiç ilgisi olmayan bu iki araştırmaya ait soruların nasıl karıştırıldığı da anlaşılamamıştır. Kaldı ki TÜİK uyguladığı hiçbir ankette habere konu olan soruları, Dini Hayat Araştırması hariç, sorgulamamıştır."  

"Haberler tamamen yanlış ve asılsız bilgilerden oluşmaktadır"  

Bu açıklamalardan da anlaşılacağı üzere, kamuoyunda yer alan haberlerin tamamen yanlış ve asılsız bilgilerden oluştuğu belirtilen açıklamada, söz konusu araştırmalara ilişkin tüm dokümanlar ve soru formlarının, Kurumun şeffaflık ilkeleri doğrultusunda tüm araştırmacıların istifadesine sunulduğu bildirildi.  

Açıklamada, "hiçbir araştırma ve sorgulama yapılmadan, bu tür mesnetsiz haberler" ile gündemin meşgul edilmesinin büyük bir üzüntüyle karşılandığı ifade edilerek, "Özveri ile üretilen istatistiklerin bu şekilde doğru olmayan haberler ile değersizleştirilmeye çalışılması, tüm TÜİK çalışanlarını derinden etkilemektedir. Bu bilgi kirliliğinin, gereksiz bir güvensizlik ortamı oluşturmaya yönelik olduğu değerlendirilmekte olup, bunun ülkemiz ve toplumumuza nasıl bir katkı sağlayacağı kamuoyunun takdirine bırakılmaktadır" denildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir