TÜPRAŞ'tan dev yatırım

TÜPRAŞ, ürün çeşitlendirmeye yönelik 2 milyar 338.4 milyon liralık tevsi yatırımı için teşvik belgesi aldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Naki BAKIR

ANKARA - Türkiye Petrol Rafineleri AŞ (TÜPRAŞ), ürün çeşitlendirmeye yönelik 2 milyar 338.4 milyon liralık tevsi yatırımına gidiyor.

TÜPRAŞ'ın yıllık 2.8 milyon ton benzin, 5.7 milyon ton motorin, 807 bin ton petrol kok ve 548 bin tonluk LPG üretimi kapasitesi yaratacak söz konusu yatırımı ocak ayında Hazine Müsteşarlığı tarafından teşvik belgesine bağlandı. Söz konusu yatırıma KDV istisnası, gümrük vergisi muafiyeti, yüzde 50 vergi indirimi ve iki yıl süreyle sigorta pirimi işveren hissesi desteği sağlanacak. Yatırım karşılama oranı ise yüzde 30 olarak belirlendi.

Hazine'nin ocak ayında teşvik belgesi düzenlediği yatırım projelerinin toplam sayısı 391'e, tutarı ise 5 milyar 168.3 milyon liraya ulaştı. Teşvik belgesine bağlanan yatırım tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 157.7 artış gösterdi.

Geçen yılın aynı ayında toplam tutarı 2 milyar 5 milyon lira olan 253 yatırım projesi teşvik belgesine bağlanmıştı. Yatırımlar kapsamında öngörülen istihdam da yüzde 31.3 artışla 10 bin 864 kişiye yükseldi. Teşvikli yatırım tutarındaki artışta, TÜPRAŞ'ın yüksek bütçeli yatırımı etkili olurken, Silopi Elektrik Üretim AŞ'nin Şırnak'ta gerçekleştireceği 446.5 milyon liralık termik santral yatırımı da tutarın büyümesine etkili oldu. Kurulacak santral 275.5 MW gücünde olacak. Bu yatırım da gümrük muafiyeti ve KDV istisnası teşviklerinden yararlandırılacak.

Ayrıca, Mevlana Üniversitesi'nin Konya'da gerçekleştireceği 82 milyon liralık hastane yatırımı, Irmak Enerji Üretim AŞ'nin Karabük'te gerçekleştireceği 79.4 milyon liralık HES yatırımı ve Adacami Enerji Elektrik Üretim AŞ'nin Rize'de yapacağı 70 milyon liralık HES yatırımı, ocak ayında teşvik belgesine bağlanan önemli yatırım projeleri arasında yer aldı.

Ana sektörler itibariyle ocak ayı teşvikli yatırımlarında en büyük payı 3 milyar 417 milyon lirayla imalat sanayii aldı. Yatırımların 825.3 milyon lirasının enerji, 596.5 milyon lirasının hizmetler, 268.7 milyon lirasının tarım ve 60.8 milyon lirasının madencilik sektörüne yönelik olduğu belirlendi.

Yabancı sermayeli yatırımlar

Ocak ayında yabancı sermayeli firmaların toplam 1 milyar 573 milyon lira (1 milyar 32 milyon dolar) tutarındaki 21 yatırım projesi de teşvik belgesine bağlandı. Söz konusu yatırımlar kapsamında 1.458 kişilik istihdam yaratılması öngörülüyor. Yabancı sermayeli firma yatırımları içinde en büyük bütçeli projeyi, Yeni Elektrik Üretim AŞ'nin 1 milyar 366.5 milyon lira ile kuracağı doğal gaz kombine çevrim santrali oluşturdu.

Bu konularda ilginizi çekebilir