Turizmciler 'otelcilik yasası' istiyor

POYD Başkanı Özsoy, denetim sorununun çözememesinden şikayetçi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ADANA - Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) Başkanı Adnan Özsoy, milyonlarca dolarlık yatırımlarla çok az ülkenin sahip olabildiği tesisleri hizmete geçirmelerine karşın, denetim sorununu bir türlü çözemediklerini belirterek, "Sektörün ayağının yere daha sağlam basabilmesi ve can sıkıcı olayların yaşanmaması için 'Otelcilik Yasası' acilen çıkartılmalı" dedi.

Özsoy, Türkiye'nin turizm konusunda dünyanın en önemli merkezlerinden birisi haline gelme başarısını kolay kazanmadığını belirterek, hiçbir otel yöneticisinden bu mesleği bildiğine, yapabilir olduğuna dair bir belge istenmemesinin ciddi sıkıntılara neden olduğunu söyledi.

Bodrum'da yaşanan kaçak içki ve sonrasında yaşanılan üzücü gelişmelerin Türk turizminin bütününe mal edilmesinin yanlış olacağını ifade eden Özsoy, "Türkiye'nin turizminin gelişmesi yönünde resmi kurumların çalışmalarını, sektördeki yöneticilerin sürekli daha iyisi yapma arzusunu göz ardı etmemek gerekli. Çok zor dönemlerden geçtik ve el birliği ile turizmde bu potansiyeli yakaladık" dedi.

"Turizmde bir marka yaratmak için yola çıktık ve büyük uğraşlarla ülkemizi turizmde bir marka haline getirdik" diyen Özsoy, şunları kaydetti:

"Milyonlarca dolarlık yatırımlarla çok az ülkenin sahip olabildiği tesisleri hizmete geçirdik, ancak denetim sorununu bir türlü çözemedik. Kötü niyetli uygulamaların, görevini gereği gibi yapmayan işletme ve kişilerin önüne sadece eğitimin ve tecrübenin kayıtsız şartsız hakim olduğu bir sektör yaratarak geçebiliriz.

Mevcut durumda hiçbir otel yöneticisinden bu mesleği bildiğine, yapabilir olduğuna dair bir belge istenmesi zorunluluğu bulunmamakta. Yani tatilcinin hayatını teslim ettiği konaklama işletmesinin yöneticisinde ehliyet aranmıyor. Biz, işinin ehli olan ve sorumluluğunu bilen hiçbir yöneticinin mesleğini, çalışma arkadaşlarını, misafirlerini ve ülkesini zor duruma düşürmeyeceği fikrindeyiz.

Sektörün ayağının yere daha sağlam basabilmesi ve can sıkıcı olayların yaşanmaması için 'Otelcilik Yasası' acilen çıkartılmalı. Başarı için iyi niyet yeterli değil, bir an önce sertifika sistemine geçilmeli ve milyonlarca dolarlık sektör işi bilenlere emanet edilmeli. Doğruların anlatılması, yanlış kanaatlerin, ön yargıların ortadan kaldırılması için turizm çalışanlarına büyük görevler düşerken, yasalar ile de zorunlu ve caydırıcı yaptırımların uygulanması gerekir."

"2011 Türkiye'de turizmin altın yılı olur"

Özsoy, Türkiye'nin turizm sektöründeki en önemli rakiplerinden Mısır, Yunanistan ve İspanya'da yaşanan olayların Türk turizmi için tarihi bir fırsat olabileceğini ifade etti.

Mısır'ın, kendi iç karışıklığı ile meşgul olduğunu, Yunanistan ve İspanya'nın da içinde bulundukları ekonomik sıkıntılarla uğraştığını anlatan Özsoy, şöyle devam etti:

"Bu ülkeler Türkiye'nin turizm konusunda büyük rekabet yaşadığı ülkeler. Turizm sektörü, yalnızca resmi kurum ve kuruluşlar ile bu sektörde görev alanların sektörü değil, 70 milyon kişinin sektörü. Vatandaşlarımızın hepsinin fahri müfettişler gibi çalışarak sıkıntılı gördükleri durumları yetkili mercilere bildirmesini istiyoruz. Toplumun tüm kesimleriyle el ele verdiğimizde 2011 yılı Türkiye'de turizmin altın yılı olur."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir