Türk bankaları Suriye'de banka kurmaya hazırlanıyor

Maliye Bakanı Şimşek ve Suriye Maliye Bakanı El Hüseyin, Şam'da Türk ve Suriyeli bankacılarla bir araya geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye ve Suriye arasındaki ekonomik potansiyeli gerçekleştirmek için bir veya birden fazla finansal kuruluşun buna aracılık yapması gerektiğini belirterek, "Türk bankacılık sektörü son yıllarda çok büyük ilerlemeler kaydetti. Bu deneyimi kardeş ülke Suriye ile paylaşmaya hazırız" dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin, Şam'da, Maliye Bakanlığı toplantı salonunda, Türk ve Suriyeli bankacılarla bir araya geldi.

Toplantıda, Ziraat Bankası Dış İlişkiler Daire Başkanı Ertan Altıkulaç, Kuveyt Türk Yurtdışı Organizasyon ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü Ahmet Biçer, Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de Suriye'de banka kurma planlarını açıkladılar.

Türk bankacılık sektörünün son yıllarda gerek teknolojik altyapısı gerek ürün yelpazesi ve gerekse risk yönetimi gibi hususlarda çok büyük ilerlemeler kaydettiğini vurgulayan Şimşek, şunları kaydetti:

"Sonradan Türkiye'de ortaklık kuran birçok Avrupa bankasına da bu deneyimlerini paylaştı. Birçok yabancı bankacı bana geldiği zaman, (sizin sistem çok ileri, buradan çok şey öğrendik) dediler. Bu deneyimi kardeş ülke Suriye ile de paylaşmaya hazırız.

2001 krizinden çok büyük dersler çıkardık ve sistem kendisini ciddi şekilde yeniledi. Şu an teknolojinin bütün nimetlerini kullanıyor. Bu nedenle Türkiye-Suriye ortak banka girişiminin iki ülke menfaatine olacağını canı gönülden inanıyorum."

Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin

Suriye Maliye Bakanı Muhammed El Hüseyin ise konuşmasında, iki ülke arasında gelişen ekonomik ilişkilerle eşzamanlı olarak Türk Bankalarının Suriye'ye girmesinin ilişkilere katkı sağlayacağını ifade ederek, Ziraat Bankası'nın Suriye'ye girmesini beklediklerini, Akbank ve Kuveyt Türk'ün de girmesinden memnuniyet duyacaklarını söyledi.

Suriye'de bankacılık yasasında gelişmelere uygun olarak değişiklikler olduğunu belirten Hüseyin, Türk bankalarına veya yabancı bankalara yüzde 60 oranında hisse verildiğini bildirdi. Suriyeli iki hükümet bankasının genel müdürlerinin toplantıda yer aldığını açıklayan Hüseyin, "Ortak olarak bankacılığa girmeye hazırlar. Bu konuda gereken desteği vereceğim" dedi.

"Türk bankaları burada özel banka olarak kurulacak"

Suriye pazarına girmek isteyen Türk bankacılarının, Suriye bankacılık kanununa ilişkin bazı kaygılarını yanıtlayan Bakan Hüseyin, "16. maddede, yönetim kurulu kamu temsilcisi hazır olmadan toplanmaz şeklindeki açıklamayı veto olarak düşündüklerini", bunun böyle olmadığını anlattı.

Hüseyin, "Türk bankaları burada özel banka olarak kurulacak. Burada resmi hissesi yüzde 25'in altında olacak, o zaman devletin herhangi bir etkisi olmayacak" dedi.

"Burada tamamen özel bir banka olabilir" diyen Hüseyin, fakat devlet hissesi olması durumunda bankacılık işlemlerini çok kolay ve daha büyük desteklenmiş olarak alacaklarına işaret etti.

Türk bankacılık yetkililerinin Suriye pazarına tek tek olarak veya konsorsiyum şeklinde girebileceklerini ifade eden Hüseyin, "Suriyeli işadamları ortak olmaya hazırlar. Bu iki ülke ilişkilerinin daha da geliştirilmesine katkı olur" dedi.

Suriye bankacılık yasasına göre sermayenin 200 milyon dolar olması gerektiğini belirten Hüseyin, "Ama süre tanınmıştır, sermaye 3 yıl süresince ödenebilir" dedi.

Ziraat Bankası: Sermaye konusunda kolaylık bekliyoruz

Ziraat Bankası Dış İlişkiler Daire Başkanı Ertan Altıkulaç, ortaklık konusunun önemli bir problem oluşturmayacağını söyledi.

Ziraat Bankası'nın 150 yıllık banka olduğunu, 50 yıldır yurt dışında faaliyet gösterdiğini ve 18. ülke olarak Suudi Arabistan'da faaliyete başlamak üzere olduğunu anlatan Altıkulaç, bugüne kadar yurt dışı ortaklıklarını devlet bankaları ile yaptıklarını belirterek, "Bu nedenle Suriye devletini maksimum hisse ile görmek bizim için tercih edilecek" dedi.

Önlerindeki en büyük engelin, yüksek sermaye olduğunu bildiren Altıkulaç, "Bu, karar alma sürecinde önümüzü çok engelliyor. Bu sürecin çözülebileceği inancı ile çalışmayı başlattık. Fizibilite raporu talimatını verdik. 8 hafta içinde hazır olacak. Sermaye konusunda kolaylık bekliyoruz" dedi.

Akbank fizibilite çalışmalarına devam ediyor

Akbank Bireysel ve Şirket Bankacılığı Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge ise konuşmasında, Suriye'de banka konusunda çalışmaları için ilk resim ziyareti yaptıklarını belirtti.

Sermaye yeterliliğinin yüksek olmasının önemini vurgulayan Tözge, Türk bankacılık sektörünün global krizden örnek bir şekilde çıkmasının nedenlerinden birisinin yüksek sermaye yeterliliği olduğunu söyledi.

Tözge, "Bizim de en önemli baktığımız konu, Suriye piyasasına girmekteki minimum sermaye sınırıdır. Ziyaretimle ilgili Genel Müdür ve Yönetim Kuruluna yarın bilgi vereceğim, fizibilite çalışmalarına devam edeceğiz" dedi.

Kuveyt Türk yüzde 40 ortaklıkla banka kurmak istiyor

Kuveyt Türk Yurtdışı Organizasyon ve Yatırımcı İlişkileri Müdürü Ahmet Biçer de İslami bankacılık yaptıklarını, Türkiye'de 140 şubeleri bulunduğunu, Almanya'da ilk İslami şubeyi açtıklarını, Dubai'de iştirakleri olduğunu ve Kazakistan'da banka açmak için izin aldıklarını belirtti.

Biçer, "Suriye ile 2 yıldır ilgileniyoruz. O günkü şartlar ortaklık için müsait görünmemişti. Şu an ortaklık yapısı ile sorunun giderilmesi bizi memnun etti ve ilgimizi tekrar Suriye'ye yönlendirdi" dedi.

Biçer, Suriye'de 16 yıldır faaliyet gösteren Kuveyt sermayeli Kuveyt United Investment Company'nin yüzde 40 ortaklığı ile Suriye'de banka kurmak istediklerini kaydetti.

Suriye Maliye Bakanı Hüseyin, sermaye ile ilgili bir düzenlemenin yasal değişiklik gerektirdiğini belirterek, "Kısa vadede değişmesi söz konusu olmayabilir" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir