Türk doğaltaşının Çin hedefi büyük

Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erdinç: "2023 yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin'e yapacağı ihracatın 3 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını bekliyoruz".

YAYINLAMA
GÜNCELLEME


İZMİR - Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, Cumhuriyet'in 100. yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin'e yapacağı ihracatın 3 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar dolara ulaşmasını beklediklerini bildirdi. Ege İhracatçı Birlikleri'nden (EİB) yapılan yazılı açıklamaya göre, Çin Halk Cumhuriyeti'nde bu yıl 12.'si düzenlenen, Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'na 44'ü Milli Katılım Organizasyonu olmak üzere 100'ün üzerinde Türk firması katıldı. Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Arslan Erdinç, açıklamada, Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nın ziyaretçi sayısı ve fuar alanı bakımından Verona Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı'nı geçtiğini ve dünyanın en büyük fuarı haline geldiğini belirtti.

Hedef 1 milyar dolar

Çin'in tüm doğaltaş ticaretinin yaklaşık yüzde 60'ının Xiamen Limanı'ndan gerçekleştiğini kaydeden Erdinç, Amerika ve Avrupa'da yaşanan ekonomik durgunluk nedeniyle Çin'in büyük bir pazar konumunda olduğunu kaydetti.

Türk mermerinin güzelliği ve kalitesi nedeniyle Çinliler tarafından sevildiğini ifade eden Arslan Erdinç, açıklamada şu görüşlere yer verdi: "Dünyanın en büyük doğaltaş ithalatçısı olan Çin'e Türk doğal taş sektörünün ihracatını arttırabilmesi için Xiamen Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuarı büyük öneme sahip. 2011 yılında Çin'e 560 milyon dolarlık doğaltaş ihracatı gerçekleştirdik. Hedefimiz 1 milyar doları aşmak. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 90'ı Çin'in iç piyasasında tükeniyor. 2011 yılında Türkiye'nin Çin'e yaptığı ihracat 2 milyar 506 milyon dolardı. Türk madencilik sektörü olarak Çin'e yaptığımız toplam ihracatın yüzde 60'ını yani 1 milyar 506 milyon dolarlık kısmını tek başımıza gerçekleştirdik. Doğaltaş ihracatımız ise 560 milyon dolara ulaştı. 2023 yılında Türk doğaltaş sektörünün Çin'e yapacağı ihracatın 3 milyar doları geçmesini, sektörün toplam ihracatının ise 7 milyar doları bulmasını bekliyoruz."

(AA)
 

Bu konularda ilginizi çekebilir