Türk lirasında riskler var

New York Times, Türk lirasının ihracata zarar verebileceğini, uzun dönemde yabancı yatırımcıları kaçırabileceğini ve cari işlemler açığını yükseltebileceğini yazdı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK - ABD'nin saygın gazetelerinden New York Times, Türkiye'nin değer kazanan Türk lirasının getirdiği bazı risklere dikkat çekerken ekonominin iyi durumda olduğunu yazdı.

Gazetenin ekonomi ekinde çıkan İstanbul mahreçli haberde, Türkiye'de her gün borsanın rekor kırdığı, ekonominin 2010 döneminin ilk iki çeyreğinde yüzde 11 oranında büyüdüğü ve Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğu vurgulandı. Haberde, Türkiye'nin coğrafi açıdan da stratejik konumu ve şaşırtıcı oranda düşük borcuyla, hızlı bir şekilde yatırımcıların favori ülkesi haline geldiği belirtildi.

Gazete bu son derece olumlu duruma rağmen değeri artan Türk lirasının ihracata zarar verebileceğini, uzun dönemde yabancı yatırımcıları kaçırabileceğini ve cari işlemler açığını yükseltebileceğini de yazdı.

Değeri artan Türk lirasının, Türk ekonomisinin dinamizminin bir ödülü olduğu düşüncesinin Türkiye'de hayli yaygın olduğu ifade edilen haberde, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da güçlü Türk lirasından gurur duyduğunu söylediği belirtildi. Geçmişinde pek çok mali kriz yaşayan ve Türk lirası yüzde 80'lere varan oranda değer kaybeden bir ülkenin para biriminin değer kazanmasının milli bir gurur sembolü olarak görülmesinin şaşırtıcı olmadığı vurgulanan haberde, ancak yine de Türkiye'nin cari işlemler açığının yükselen pazarlar arasında en fazla büyüyenlerden biri olduğu, ihracat artışının yavaşlarken ithalatın yükselişte olduğu belirtildi. Değerli Türk lirasının Türkiye'nin turizm kazancını da etkilediği kaydedilen haberde, çoğu analistin, Türk lirasının dolar karşısında asıl olması değerin yüzde 10-15 arasında yukarısında olduğunu düşündüğünü de yazdı. Haberde değerli Türk lirasının Türkiye'nin rekabetini azalttığı ve Türkiye'nin iş yapmak için pahalı bir ülke haline geldiği yorumu da yapıldı.

New York Times haberinde, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray'ın serbest piyasa ekonomisi kapsamında Türkiye'ye sıcak para girişine herhangi bir kısıtlama getirmeyeceklerini söylediğini de yazdı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir