Türk otomotiv pazarı 750 bine ulaşıyor

Baş, otomotiv pazarının büyümesini tüketici güven endeksinin sürekli artması ile kredi faiz oranlarını düşük olmasından kaynaklandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL- Fiat Marka Direktörü Okan Baş, Yıl başında 450 bin adetlik bir otomotiv pazarın öngördüklerini belirterek, şimdi 700-750 bin adetlik bir pazarı konuşur hale geldiklerini bildirdi.

Baş, 2009'un kriz yılı olduğunu, ancak Türkiye'de Mart ayıyla Eylül ayında, ÖTV desteği olduğunu anımsatarak, ÖTV desteğinin etkisiyle krizi hiç hissetmediklerini anlattı.

 2010 yılına başlarken otomotiv pazarının, geçen yıl uygulanan ÖTV teşvikleri ile alımların öne çıktığı öngörüsü ile, 450 bin adetlik bir pazarın olabileceğini düşündüklerini dile getiren Baş, fakat bir kaç ay sonra pazarın canlı ve beklentilerin ötesinde pozitif bir trend içerisinde gittiğini gördüklerini kaydetti.

Baş, dünyada teşvik olan bir yılın ardından otomotiv pazarının genelde küçüldüğünü ifade ederek, ancak Türkiye'de geçmiş yıllarda o kadar fazla baskı altında olan bir talep olduğunu, bu talebin ortaya çıkması ile pazarın büyüme trendine girdiğini söyledi.

"Yıl başında 450 bin adetlik bir otomotiv pazarın öngörürken, şimdi 700-750 bin adetlik bir pazarı konuşur hale geldik" diyen Baş, şu anda kendilerinin bu talebi yakalamaya çalıştıklarını belirtti.

Baş, otomotiv pazarın böyle yüksek seyretmesinin bir kaç nedeni olduğunu vurgulayarak, bunlardan birinin Tüketici güven endeksinin sürekli artması ile kredi faiz oranlarını düşük olması olduğunu dile getirdi.

Otomotiv pazarının üç-beş yıl sonrasını söylemenin zor olduğuna işaret eden Baş, Türkiye'deki otomotiv pazarının büyüme potansiyelinin olduğunu, önümüzdeki yılda da şu andaki durumun devam etmesi halinde otomotiv pazarının 700 bin adetler civarında olabileceğini söyledi.

Baş, bu yılın Ocak-Ağustos döneminde dizel motorlu otomobillerin satışlarının artmasının, ekonomideki toparlanmaya bağlı olarak, hafif ticari ve filo araçları satışlarının artmasına bağlı olduğunu kaydetti.

Okan Baş, bu yılın 8 ayı sonunda toplam 56 bin 137 adetlik araç satışı gerçekleştirdiklerini ve yüzde 14'lük pazar payına ulaştıklarını anımsatarak, bu 56 bin adetlik satışın 50 bin adedinin yerli üretim olmasının ise kendilerini en çık sevindiren konulardan biri olduğunu anlattı.

8 ay sonunda ise 23 bine yakın Fiat markalı otomobil ve 33 bini aşkın Fiat markalı hafif ticari araç satışı gerçekleştirdiklerini bildiren Baş, bu satışların içinde ise Tofaş'ın Bursa'daki fabrikasında üretilen Yeni Fiat Doblo, Fiat Fiorino, Fiat Doblo Classic, Fiat Linea, Fiat Albea Sole gibi modellerin katkısının çok büyük olduğunu ifade etti.

Baş, özellikle Yeni Fiat Doblo ile muhteşem bir atağa kalktıklarını ve yıl içinde bir çok ay tekrarladıkları gibi Ağustos ayında da en çok satan hafif ticari araç markası olmayı başardıklarını dile getirerek, ağustos ayı içinde Yeni Fiat Doblo'nun, 6 ay içerisinde 10 bin adeti geçen bir satış başarısına imza attığını vurguladı.

Yeni Fiat Doblo, sınıfında şimdiye kadar hiçbir rakibinin sunamadığı konforu, teknolojik yenilikleri ve zengin ürün yapısını sunacak biçimde hazırlandığını belirten Baş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Lansmanın hemen ardından geçen ilk 6 ayda 10 bin adeti aşan bir satış başarısına ulaşan Yeni Fiat Doblo, Türkiye;de ticaretle uğraşan geniş ailelerin ve firmaların güvenini kısa sürede kazandı. Yeni Fiat Doblo'nun 2010 yılına damgasını vuracağına zaten inancımız tamdı, satış sonuçları da bunu destekliyor. yıl sonuna kadar 20-22 bin adetlik bir satışa ulaşacağımıza inanıyorum.

Bununla birlikte yine bir Tofaş üretimi olan Fiat Doblo Classic'te bizi gerçekten etkileyen ve güçlü satış sonuçlarına imza atan bir performans sergiliyor. Zira sadece 1.3 Multijet dizel motor seçeneğiyle üretilen Fiat Doblo Classic'e müşteri ihtiyaçları doğrultusunda son olarak Combi Plus adı verilen yeni bir ara donanım versiyonu daha ekledik. İlk 8 ayda 5 bin 300 adeti aşan Fiat Doblo Classic satışlarının ivmesi bu atılımlarımızla daha etkinleşecektir. Bu satışlarımızın yıl sonunda 8 bin 300 adede ulaşmasını hedefliyoruz"

 

Bu konularda ilginizi çekebilir