Türk şirketlerden Rusya'ya çıkarma

Moskova'da gerçekleştirilen "Karadeniz-2011, Yenilikler ve Yatırım Projeleri" Fuarına Türkiye'den 60 şirket katıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği (KEİ) Rusya Milli Komitesi ortak organizasyonuyla Moskova'da gerçekleştirilen "Karadeniz-2011, Yenilikler ve Yatırım Projeleri" uluslararası fuar ve iş forumuna Türkiye'den 60 şirket katıldı.
TUSKON'dan yapılan açıklamaya göre, fuarın açılışında konuşan TUSKON Başkan Vekili Ahmet Ciğer, özel sektörün olmadığı işbirliklerinin uzun süreli olmadığının altını çizerek, şunları kaydetti:
"Rusya'nın yaklaşık 700 milyar dolar dış ticaret hacmi var. Ancak bunun sadece 30 milyar doları sadece Türkiye ile gerçekleştiriliyor. KEİ ülkeleri kendi aralarında toplam ticaret hacimlerinin sadece yüzde 15-20'sini gerçekleştiriyor. Avrupa Birliği ülkeleri bu konuda çok başarılı. Fransa ve Almanya dış ticaret hacimlerinin yüzde 70'ini kendi aralarında yapıyor. KEİ'nin bu noktaya gelmesi için çalışacağız."
Rusya ve Türkiye arasında vizelerin kaldırıldığını anımsatan Ciğer, bunun diğer Karadeniz ülkelerine de örnek olması gerektiğini kaydetti.
Mobilya, otomobil yan sanayi, tekstil ve gıda sektöründe birçok Türk firmasının fuarda yer aldığını bildiren Ciğer, önümüzdeki dönemde çok daha geniş alanlarda daha büyük organizasyonlara imza atmak istediklerini ifade etti.
KEİ Rusya Komite Başkanı Viktor Arhipov ise Rusya'nın dönem başkanlığında küçük ve orta ölçekli işletmeler arasında işbirliğini sağlayacak yeni bir açılım yapılmasından dolayı memnun olduklarını ifade etti. İlk kez KEİ çalışmalarına ticari bir ayağın da eklendiğini anımsatan Arhipov, "Bunu TUSKON'la birlikte yapmaktan dolayı mutluyuz. İlk olmasına rağmen başarılı bir fuar organizasyonu gerçekleşti. Bunun önümüzdeki yıllar için örnek oluşturacağını düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
TUSKON üyesi işadamları derneği ATILIM'ın Tekstil Komite Başkanı Ahmet Feridun Altınöz ise Rusya'ya 4 ayrı organizasyon gerçekleştirdiklerini ve 450 üyelerini Rusya'ya taşıdıklarını bildirdi.
TUSKON Otomotiv ve Oto Yedek Parçaları Komitesi Başkanı Hasan Atılgan da bünyelerinde 400'ün üzerinde sanayici ve üretici firma olduğunu, Rusya pazarının da kendileri için hedef bölgelerden biri olduğunu vurguladı.
Bu konularda ilginizi çekebilir