Türk vatandaşları oy kullanmaya devam ediyor

Azerbaycan, Mısır, Ürdün, İspanya ve İran'da yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Ürdün'de yaşayan Türk vatandaşları, cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptıran ve oy kullanmak için randevu alan seçmenler, sabah saatlerinde Türkiye'nin Amman Büyükelçiliği'ne gelerek oyları kullanmaya başladı.

Amman Büyükelçiliğinde görevli Konsolos Halil Geylan, yurt dışında oy verme işleminin ilk kez yapılmasından ötürü heyecan yaşandığını belirterek,  oy verme işleminin sorunsuz devam ettiğini ifade etti.

YSK'nın verilerine göre Ürdün'de kayıtlı bin 6 yüz 60 seçmen bulunuyor. Seçmenlerin büyük çoğunluğu Ürdün'de yaşayan Türkler ile çifte vatandaşlık taşıyan kişilerden oluşuyor.

Ürdün'de yaşayan Türk vatandaşlarının oy verme işlemi, bugün saat 17.00'de sona erecek.

Azerbaycan

Azerbaycan'da yaşayan Türk vatandaşları, 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti.

Seçmenler, Türkiye'nin Bakü Büyükelçiliği ile Nahçıvan ve Gence Başkonsolosluklarında saat 08.00'de açılan sandıklarda oy kullanmaya başladı.

Bakü'de kurulan sekiz seçim sandığında 5 bin 611, Gence'de 403, Nahçıvan'da 291 kişi olarak toplam 6305 seçmenin oy kullanacağı ve seçimin yerel saatle 17.00'ye kadar devam edeceği belirtildi. 

Gence, Mingeçevir ve Naftalan şehirleri ile Şeki, Balaken, Zagatala, Gah, Oğuz, Samuh, Gedebey, Şemkir, Ağcabedi, Terter, Ağstafa, Goranboy, Daşkesen, Hanlar, Ağdaş, Yevlah, Berde, Tovuz ve Gazah illerinde yaşayan Türkler Gence Başkonsolosluğunda, Nahçıvan'da ikamet edenler Nahçıvan Başkonsolosluğunda, diğer illerde kayıtlı bulunan seçmenler ise Bakü Büyükelçiliği Konsolosluk Şubesi'nde oylarını kullandı. 

Bakü Büyükelçiliği'nde oy kullanmak isteyen vatandaşlar için bekleme yerleri oluşturulurken, öğle saatlerine kadar yoğunluk yaşanmadı.

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde Azerbaycan'da ikinci tur için oy kullanma tarihi 17 Ağustos olarak belirlendi. 

Mısır

Mısır'da yaşayan Türk vatandaşları, başkent Kahire'deki büyükelçilik ve İskenderiye'deki konsoloslukta oy kullanmaya başladı.

Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıt yaptıran vatandaşlar, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) internet sitesinden oy verecekleri saati öğrendikten sonra, sandık başına gitti. Başkent Kahire'de 826, İskenderiye'de ise 217 kayıtlı seçmenin bulunduğu ancak buradaki bazı Türk vatandaşlarının yaz tatili için Türkiye'ye gitmiş olabileceği kaydedildi.

İskenderiye Başkonsolosu Mehmet Akif Özdemir, seçime katılım oranlarından çok, yurt dışında oy verme işleminin ilk kez yapılmasının daha önemli olduğunu dile getirdi.

İspanya

İspanya'da ikamet eden ve Türkiye Büyükelçiliği'ne resmi adres kaydı yaptıran Türk vatandaşları, Türkiye'de 10 Ağustos'ta yapılacak Cumhurbaşkanı seçimi için bugün oy kullanıyor.

Madrid'deki Türk Büyükelçiliği ve Barcelona'daki Başkonsolosluk binalarında açılan ikişer sandıkta yerel saatle 08.00'de oy kullanma işlemi başladı.

Madrid'de yaklaşık bin 400, Barcelona'da ise 750 kadar Türk seçmenin kayıtlı olduğu öğrenildi. Saat 17.00'de sona erecek oy kullanma işleminden sonra sandıklar açılarak sayım yapılacak ve daha sonra mühürlenip, resmi kurye ile yarın sabah Türkiye'ye gönderilecek.

YSK'nın kararı uyarınca, ilk tur oylama için alınan randevu tarihinde ya da kendisi için belirlenen günde oy kullanamayanlar 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek. Yurt dışında cumhurbaşkanlığı seçimleri 54 ülkede 103 noktada gerçekleştirilecek. 

İran

İran’da yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 10 Ağustos'ta yapılacak cumhurbaşkanı seçimi için sandık başına gitti.

Vatandaşlar, sabah 08.00'den itibaran oy kullanmak için Tahran'daki Türk Büyükelçiliği'ne gelmeye başladı. İran'da yaşayan Türk seçmenler Tahran Büyükelçiliği'nde oluşturulan iki, Tebriz ve Urumiye'deki başkonsolosluklarda birer olmak üzere toplam dört sandıkta oy kullanacak.

Sabah saatlerinde vatandaşlarla oyunu veren Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Ümit Yardım, sonucun hayırlı olmasını temenni etti.

İran'da oy verme işlemi 17.00’de sona erecek. Herhangi bir nedenden dolayı oy kullanmayan seçmenler, 10 Ağustos'a kadar gümrük kapılarında oy verebilecek.

Yüksek Seçim Kurulu verilerine göre, İran’da kayıtlı 1026 seçmen bulunuyor.

Bosna Hersek

Bosna Hersek'te yaşayan Türk vatandaşları, Türkiye'de 10 Ağustos'ta yapılanacak Cumhurbaşkanı seçimi için Saraybosna Büyükelçiliği'nde sandık başına gitti.

Seçmenler, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) öngördüğü şekilde randevu takvimine uygun olarak büyükelçilik binasına geliyor ve oylarını kullanıyor. Bosna Hersek'te ikamet eden Türk vatandaşları, yerel saatle 08.00'de başlayan oy verme işleminde saat 17.00'ye kadar oylarını kullanabilecek. Saraybosna Büyükelçiliği'nde kayıtlı bin 530 seçmen bulunuyor.

Seçimlerin ikinci tura kalması halinde Bosna Hersek'te yaşayan Türk vatandaşları 17 Ağustos'ta yeniden sandık başına gidecek.
Firmaların marka değerini artıracak kurumsal yapıya bürünmeleri gerektiğine dikkati çeken Gökalp, "Bugün yurt dışına ürün satarken belli kalite sertifikalarına sahip olmanız gerekiyor. UR-GE projelerinin ardından firmalarımız bu gerekliliğin farkına varıp çeşitli ülkelere ihracata başladılar ve ihracatın tadına vardılar" görüşünü dile getirdi.  

Devlet teşviklerinin son yıllarda firmaların daha fazla ilgisini çektiğini dile getiren Gökalp, kümeleşme modeliyle bu konuda farkındalığın daha da arttığını sözlerine ekledi.  
Aşısı ve tedavisi olmadığı için, hastalığın risk faktörlerinin bilinmesi ve bireysel koruyucu önlemler, hastalığın ve ölümün azaltılmasının tek yolu.

Hastalığın başlangıç belirtileri spesifik olmadığı için erken tanı her zaman mümkün olmayabiliyor. Bu sebeple sağlık çalışanlarının temel el hijyeni, solunum yolu hijyeni, koruyucu ekipman kullanımı, güvenli enjeksiyon uygulamaları ve güvenli defin gibi standart uygun korunma önlemlerini almaları çok önemli.

Hastalarla 1 metreden daha yakın temaslarda yüzü koruyucu maske, uzun kollu önlük ve eldiven giyilmesi öneriliyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir