Türkiye, beyaz altını 'Better Cotton' ile taçlandıracak
Dünyada pamuk üretiminin standartlarını belirleyen, Nike, Adidas, Marks&Spencer gibi tekstil devleri tarafından kurulan BCI'ya Türkiye'nin de katılması için hazırlıklar sürüyor. 2013'ün ocak ayında İstanbul'da yapılacak toplantıda BCI'ya başvuru dosyası s
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
Arzu ALP
İZMİR - Türkiye, beyaz altını "Better Cotton" ile taçlandıracak. Dünyada pamuk üretiminin standartlarını belirleyen, Nike, Adidas, Marks&Spencer gibi tekstil devleri tarafından kurulan BCI'ya (Better Cotton Initiative- İyi Pamuk İnsiyatifi) Türkiye'nin de katılması için hazırlıklar sürüyor. BCI'ya Türkiye'nin katılımı için geçtiğimiz temmuz ayında başvuru yapılırken,halen raporlama çalışmalarının sürdüğü bildirildi. 2013'ün Ocak ayında İstanbul'da yapılacak BCI toplantısında Türkiye'nin başvuru dosyası sunulacak.
Yerli pamuk üreticilerinin primler nedeniyle sıkıntılı olduğu ve pamuk alıcılarının ithalat yapmak zorunda kaldığı son yıllarda, pamuk üreticisi ve alıcının yüzünü güldürecek alternatif bir yöntem olmasıyla da Better Cotton uygulaması dikkat çekiyor. Türkiye'de üretim yaptıran büyük tekstil markalarının Türk üreticilere BCI pamuğunu dayatması nedeniyle Türk tekstil firmaları pamuğu Afrika, Hindistan ve Pakistan'dan almak zorunda kalıyor. Konuyla ilgili bilgi veren Ulusal Pamuk Konseyi Başkanı Barış Kocagöz, Türk üreticisinin rekabet şansını arttırmak için bu girişimin içerisinde olmak gerektiğini söyledi.
Better Cotton ile ilgili 13-14 ay önce bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Kocagöz, geçtiğimiz sezonun ekimlerine yetiştiremediklerini, prosedürün çok uzun olduğunu dile getirdi. Kocagöz, Temmuz 2012 tarihinde Türkiye'nin başvurusunu yaptıklarını yaklaşık 16 özel şirketin oluşturduğu bir grubun Ulusal Pamuk Konseyi liderliğinde toplandığını anlattı.
Güneydoğu ve Ege'de pilot bölge oluşturulacak
Better Cotton ile ilgili 13-14 ay önce bir çalışma başlattıklarını hatırlatan Kocagöz, geçtiğimiz sezonun ekimlerine yetiştiremediklerini çünkü bu işin prosedürünün çok uzun olduğunu dile getirdi. Kocagöz, Temmuz 2012 tarihinde Türkiye'nin başvurusunu yaptıklarını kaydetti.
Yaklaşık 16 özel şirketin oluşturduğu bir grubun Ulusal Pamuk Konseyi liderliğinde toplandığını anlatan Kocagöz, "Ulusal Pamuk Konseyi önderliğinde genelde hazırgiyim firmaları ve iplik sanayicilerinden oluşan grup olarak bu iş için bir havuz oluşturduk. Türkiye şu anda raporlanıyor. Türkiye'nin nasıl pamuk yetiştirdiği, neler yaptığı, hangi sistemleri kullandığı ile ilgili Ege Üniversitesi'nden iki tane danışman hocamız, yurtdışından bir danışmanla birlikte 3 kişilik bir ekip şu anda bir raporlama yapıyor. Kabul edilmemesi gibi bir sebep yok. Kabul edilirse BCI, Güneydoğu ve Ege'de birer pilot bölge çalışmasını başlamayı kabul etti" dedi. Kocagöz, üreticiyi önümüzdeki sezon eğitmeyi ve bunu tüm Türkiye'ye yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Türk üreticisinin rekabet şansını artar
"Türk üreticisi devamlı gol yiyor" diyen Kocagöz, "Çünkü dünyada büyük markalar Better Cotton Initiative (BCI) kurmuşlar. Şu anda Better Cotton istedikleri ürünleri Türk tekstil sanayicisine empoze ediyorlar, mecbur ediyorlar. BCI'ya Türk üreticisi daha iyisini üretir dedik, geldiler gördüler ve süreci başlattılar. Bu sayede Türk üreticisinin ürettiği pamuk Better Cotton olacak. Dolayısıyla tekstil sanayicisi Türkiye'de arka bahçesinde pamuk yetiştiği halde Mali'den Hindistan'dan pamuk almak zorunda kalmayacak. Önümüzdeki ekim sezonunda pilot bölgeleri eğitim alanı olarak kullanacağız" dedi.
Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Ar-Ge Müdürü Dr. Sacide Karabat, Better Cotton amacının pamuk üretirken daha az toprak işleme, daha az gübreleme, daha az ilaç ve su kullanımı, özellikle çalışanların refahını düşünen çocuk işçi çalıştırmayan bir üretim şekli olduğunu dile getirdi. Hemen hemen iyi tarımın bir benzeri olduğunu vurgulayan Karabat, iyi . Tariş Pamuk Birliği'nin bu yıl IKEA ile bir anlaşma imzaladığını hatırlatan Karabat, birliğin IKEA'nın tedarikçi grubuna girdiğini söyledi. Karabat, "3 yıldır iyi tarım uygulamaları yapıyoruz. Üreticilerimiz çok bilinçli. Bu uygulamaya Ege Bölgesi'nde çok rahatlıkla geçebiliriz" dedi.
Better Cotton Initiative (BCI) nedir?
Pamuk sektörünün geleceğini garanti altına almak için 2005 yılında Better Cotton Initiative (BCI) adlı İsveç kökenli ticari amaç gütmeyen bir konsey kuruldu. Konsey, pamuk tedarik zinciri ve ilgili paydaşlarla işbirliği yaparak küresel pamuk üretimini çevre, sosyal ve ekonomik anlamda sürdürülebilir kılmayı ve uzun vadede bu üretim kalitesinin tüm dünyaya yayılmasını sağlamayı ilke edindi. Levi's, H&M, Adidas, Nike ve IKEA gibi dünyaca ünlü markaların konseye sponsorluk vermek istemeleri bu süreci daha da hızlandırıp konseyin tanınırlığını artırdı.
Tariş Pamuk, Ege'de iyi tarım uygulamaları halkasını genişletiyor
Her geçen yıl üretim alanları daralan Ege pamuğunun kalitesini uluslararası piyasalarda üst sıralara taşıyacak projelere ağırlık veren Tariş Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği son 3 yıldır Ege Bölgesi'nde iyi tarım uygulamalarını genişletiyor. Söke, Tepeköy ve Koçarlı kooperatiflerinde pilot olarak başlatılan iyi tarım uygulamaları pamukta 16 bin 700 dekar arazide 58 üreticiye, zeytinde 780 dekar alanda 13 üreticiye ulaştı. Çevrenin korunması, üretim maliyeti, kalite standardizasyonu ve üretim desteği açısından önem taşıyan iyi tarım uygulamaları sayesinde Tariş'in üretici ortakları Tarım Bakanlığı'nın desteklerinden ve düşük faizli kredi desteklerinden yararlanma imkanına kavuştu. Ege Bölgesi'nde yerli tohum üretimine de ağırlık veren Tariş Pamuk Birliği, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği Özbek 105 adında sertifikalı tohum çeşidini Ege Bölgesi'nde yaygınlaştırma çalışmalarından da olumlu sonuç aldı. Tariş bu yıl Aydın Tarım İl Müdürlüğü ile ÇATAK Projesi ile yaklaşık 3 bin dekarlık alanı da Söke ilçesine kazandırdı.