Türkiye büyüdü, perakendede kiralar arttı

Jones Lang Lasalle'in Türkiye Gayrimenkul Piyasası Görünümü raporuna göre perakendecilerin yeni projelerde yer alma isteklerinde artış gözlenirken, yılın kalan bölümünde güçlü bir perakende talebi oluşması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Türkiye'nin büyüme hızı gayrimenkul sektörünü hareketlendiriken perakende de kira oranlarını yükseltti. Jones Lang LaSalle tarafından hazırlanan "Türkiye Gayrimenkul Piyasası Görünümü" başlıklı rapora göre perakendecilerin yenilikçi ve çekici konseptlerle geliştirilen yeni projelerde yer alma isteklerinde artış gözlendiği belirtilirken yılın kalan bölümünde güçlü bir perakende talebi yaratması bekleniyor. Rapora göre bu güçlü taleple birlikte kira oranlarının kriz öncesi seviyelere yaklaşacağı öngörülüyor.

Marmara Forum, Adana Optimum ve Demirören gibi yeni ve nitelikli organize perakende ürünlerinin pazara girmesinin olumlu etkisiyle, 2011 yılının ilk yarısında perakendeci talebinde önemli bir artışın olduğunu belirten Jones Lang LaSalle Türkiye Başkanı Avi Alkaş, "Ana mağazalar bu dönemde de büyüme konusundaki istekliliklerini devam ettiriyor. Electro World, Tesco-Kipa ve IKEA, Ankara'da Anatolium Retail Park'ta yeni mağazalarını açtı. Baumax ise İzmit ve Samsun'un ardından Haziran ayında İzmir Bornova mağazasını; Tesco Kipa ise Ataşehir'de bulunan My Office Projesi'nde 1.800 metrekarelik yeni mağazasını açtı. 2011 yılında perakende açısından diğer önemli olaylardan biri de Best Buy'ın Ankara ve İzmir'deki mağazalarını Teknosa'ya devrederek, Türkiye perakende pazarından çıkması oldu" dedi.

Lüks markalar gelişiyor

Pazardaki gelişimin lüks markaların büyümesini teşvik ettiğine değinen Avi Alkaş şöyle konuştu:

"Demsa Grup'un Guess mağazalarıyla ikincil şehirlerde daha da aktif olma planlarının olduğu biliyoruz. Michael Kors, Hermes ve Chanel geçtiğimiz günlerde İstinyePark'taki mağazalarını açtılar, Marc by Marc Jacobs'ta önümüzdeki günlerde onları takip edecek. Alışveriş caddelerinde özellikle büyük ölçekli mağazalara yönelik artan bir perakendeci talebi olduğu görülüyor.

İstiklal Caddesi'nde Zara'nın Vastned tarafından satın alınan bina için görüştüğü, Mango'nun ise yakın zamanda satın aldığı binada mağaza açma planlarının olduğu, ayrıca, H&M ve Shaya Grup markalarının İstiklal Caddesi'ne yoğun ilgilerinin olduğu biliniyor. Alışveriş caddelerindeki mevcut perakende alanlarının kısıtlılığı, eski han ve tarihi binaların perakende kullanım amacına uygun şekilde dönüştürülmesi sürecini beraberinde getirdi. Demirören Alışveriş Merkezi ve daha önce Anadolu Han olan Flo Mağazası bu sürecin önemli örneklerinden."

2011 yılının ilk yarısında giderek artan perakendeci talebinin kira seviyelerinin de artışa sebep olduğunu söyleyen Jones Lang LaSalle Sermaye Piyasaları & Danışmanlık Hizmetleri Direktörü Dr. Kıvanç Erman," 2009 yılından 2010 yılı sonuna kadar metrekare başına aylık 75 Euro'da sabit kalmış olan birincil kira oranı, 80 Euro'ya ulaştı. Perakendeci talebinin artması ve yeni kaliteli projelerin pazara girmesiyle beraber, birincil kira seviyesinin 2012 sonu itibariyle metrekare başına aylık 85 Euro'ya ulaşması bekleniyor. Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, Nişantaşı, İstiklal ve Bağdat Caddeleri'nde metrekare başına aylık birincil kiraların 10 Euro yükselerek, Bağdat Caddesi'nde 130 Euro, İstiklal Caddesi'nde 150 Euro ve Nişantaşı'nda 170 Euro'ya ulaştı" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir