Türkiye gayrimenkulle Avrupa’ya çıkarma yaptı

27 trilyon dolarlık uluslararası gayrimenkul pazarını buluşturan Fransa'nın Cannes kentindeki MIPIM fuarına Türk gayrimenkul firmaları damgasını vurdu. 23 yıllık fuar, bu yıl Türk şirketlerin rekor katılımına sahne oluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

 

 
Leyla İLHAN
 
CANNES - Avrupa seferine çıkan Türk gayrimenkul şirketleri, dünyanın en büyük gayrimenkul fuarı olarak kabul edilen MIPIM'e damga vurdu. 28 şirketin stand açarak projelerini tanıttığı ve 500'ü şirket yöneticisi olmak üzere Türkiye'den 670 kişinin katıldığı fuarda, Türkler, Fransız ve İngiliz şirketlerinden sonraki en büyük katılımcı oldu. 
Fuarda açılış galasına Kültür Bakanlığı ve Nef sponsor oldu. Geçen yıl 300 metrekare olan Türkiye çadırı bu yıl 1200 metrekareye çıkarıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın organizasyonuyla Türkiye'den katılım 4 kat arttı. 15 Mart'a kadar sürecek olan fuarda, Türk şirketleri projelerini 4 bin 300 uluslararası yatırımcı ile 20 bini aşkın ziyaretçiye tanıtıyor. Dünyadan 1850 şirketin katıldığı fuar, 27 trilyon dolarlık pazarın zirvesi olarak değerlendiriliyor.
 
Ağaoğlu: Amacımız 3-4 daire satmak değil
MIPIM'de, 1200 metrekarelik Türkiye çadırının yarısını kiralayan Ağaoğlu, horonla açılış yaparken uluslararası yatırımcılara teknede de tanıtım yapıyor. Maslak 1453, Bodrum ve İstanbul Finans Merkezi projelerini uluslararası arenaya açan Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, yabancıya bin 300 daire satarak 350 milyon dolarlık döviz sağladıklarını, hedeflerinin bu tutarı 2 yılda 2 milyar doların üzerine çıkarmak olduğunu söyledi. Ağaoğlu, "Hedefe ulaşırız çünkü Türkiye bu ilgiyi görüyor. Burada amacımız 50-100 daire satmaktan çok dünya çapında oyuncu olduğumuzu göstermek. Uluslararası yatırımcı ile buluşmak" dedi. 
Türkiye'nin sürdürülebilir büyümeyi yakalaması ve ilk 10 ekonomi arasına girmesi için yabancıya yılda 10 milyar dolarlık satış yapılması gerektiğini kaydeden Ağaoğlu, Londra ve Dubai'nin kan kaybederken İstanbul'un finans kenti şansının arttığını belirtti.
"Finans Kent'te yabancı vergi ve hukuksal açıdan rahatlatılmalı" diyen Ağaoğlu, İstanbul'un finans kenti olması için yabancı yatırımın önemli olduğuna değinirken "Biz inşaatları yapar, en iyi şekilde tamamlarız. Ancak yabancının hukuksal ve vergisel açıdan rahatlatılması lazım. Akşamdan sabaha yasalar değişmemeli ki gelenler güvende hissetsin. Diğer finans merkezlerinde sağlanan vergi avantajları da sunulmalı" dedi.
 
Metropol'den fona 100 milyon liralık satış 
Emlak Konut GYO ile Varyap-Gap İnşaat Ortak Girişimi tarafından İstanbul uluslararası finans merkezi sınırları içinde hayata geçirilen Metropol İstanbul projesi de fuardaki yerini aldı. Metropol İstanbul projesinin tanıtımı maketin yanı sıra özel bir etkinlikle gerçekleştirilecek. Özel bir davetli grubunun katılacağı toplantıda Metropol İstanbul projesi yatırımcıların beğenisine sunulacak. Fuarın ilgi çeken projelerinden biri olan Metropol ilk meyvelerini almaya da başladı. Dünya ölçeğinde bir fon Metropol İstanbul projesinden 100 milyon liranın üzerinde bir yatırım da gerçekleştirildi.
Metropol İstanbul'un MIPIM'deki standını İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ziyaret etti. Metropol İstanbul MIPİM'de, Türk Kahvesi Kültürü ve Araştırmaları Derneği işbirliğinde yabancı konuklarına Türk kahvesi ikramı yaptı. MIPIM'deki Metropol İstanbul maketinin en çok dikkat yeri ise Metropol Kule oldu. 250 metre uzunluğundaki Metropol Kule'de asansörler hızla İstanbul'un zirvesine ulaşacak. Bugüne kadar Jennifer Lopez dahil birçok yabancı Metropol Kule'ye yakın ilgi gösterdi ve projeden yer sahibi oldu.
 
Tahincioğlu, yeni Nidakule'yi tanıttı
 
[PAGE]
 
Tahincioğlu, yeni Nidakule'yi tanıttı
Tahincioğlu Gayrimenkul, fuarın ilk gününde Nidakule Levent projesini ilk defa tanıttı. Ön lansmana çıkan yeni projenin temel özellikleri yabancı yatırımcılara anlatıldı. Nidakule ismiyle gerçekleştirilen 3'üncü proje olan ve inşaasına 2013 yılında başlanacak Nidakule Levent'in 2015 yılında tamamlanması bekleniyor. Proje, Leed Gold sertifikasına uygun kriterlerle inşa edilecek. Nidakule Levent'in toplamda yaklaşık 56 bin metrekare inşaat alanına ve 25 bin metrekare kiralanabilir-satılabilir alana sahip olması öngörülüyor.
Projelerine en iyi lokasyonları seçmek için titizlikle çalıştıklarını belirten Tahincioğlu Gayrimenkul Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğlu, "MIPIM 2013 Fuarı'nda, Nidakule Levent projemizin kesinleşmeyen bazı detayları olmasına rağmen proje hakkında bilgileri yabancı yatırımcılarla şimdiden paylaşmak ve tanıtmak istedik. Nidakule Levent ve Palladium Tower projelerimizin yabancı yatırımcılardan gördüğü yüksek ilgiden çok memnunuz. Bu da bizim için iyi işler yaptığımızın bir göstergesidir" dedi.
 
İstanbul fırsatlar şehri
Fuarda Türkiye çadırının açılışını yapan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, son 8 yılda 34 milyar dolar ulaşım ve altyapı yatırımlarının yapıldığı İstanbul'a bu yıl 4.5 milyar dolarlık yatırım planladıklarını söyledi. "İstanbul yeni fırsatlar şehri" diyen Topbaş, kentin gayrimenkul sektöründe de öncü rolünü devam ettirdiğini ve en doğru yatırım adresi olduğunu kaydetti. Topbaş. İstanbul'un gündemindeki konulara ilişkin de açıklamalarda bulundu: 
- Fikirtepe'de süre daralıyor: Fikirtepe'de afet yasasından önce karar alınması nedeniyle yüksek emsalin geçerli olduğunu belirten Topbaş, "Bir fırsat verdik ancak değerlendiremediler. Süreyi 5 yıl ile sınırlandırmıştık. Son dönemlerdeyiz ve uzatmayacağız. Üstüne basa basa 'Madem TOKİ'yi ya da Kiptaş'ı istemiyorsunuz istediğinizle anlaşın dedik' ama orada yüzde 60'larla anlaşma yapıldı. Aslında biz Kiptaş'ı görevlendirmiştik ve o yüzde 40'ın üzerini geçecek oranın risk taşıdığını söylemişti. Şu anda verilen vaatler nasıl gerçekleştirilecek, bunun endişesini taşıyoruz. Orada fazladan pay vermiş olmak bir hata değildi. O günü şartlarında doğru olanı yaptık. Oradakiler daha fazla isteyerek süreci başlatmadılar."
- Esenyurt zçözüm için çalışıyoruz: Ruhsat iptalleriyle gündeme gelen Esenyurt'ta çözüme gitmek içim çalıştıklarını ifade eden Kadir Topbaş, "Şu anda meclis gündeminde görüşüyoruz. Yeni planları değerlendireceğiz" dedi. 
- En büyük fuar merkezi geliyor: Dünyanın en büyük fuar alanını yapmak için çalışmalara başladıklarını kaydeden Topbaş, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar ile konuyu görüştüklerini belirterek, "Avrupa yakasında Yeni Şehir projesinin içinde dünyanın en büyük fuar alanını inşa etmeyi planlıyoruz. İçinde golf alanları, kongre merkezleri ve oteller bulunacak" diye konuştu.